Sobanudlar, äggnudlar, glasnudlar, bönnudlar och risnudlar

Recept Nudlar

Risnudlar, äggnudlar, glasnudlar, sobanudlar, udonnudlar, ramennudlar… Vilken uppsjö med nudlar det finns och hur vet man vilken sort som ska användas till vad? Här hittar du alla recept med nudlar. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste sorterna.

Läs mer

5
Nudlar 15 15

Guide till nudlar

Sobanudlar, äggnudlar, glasnudlar, bönnudlar och risnudlarRisnudlar görs av rismjöl och är således glutenfri. Risnudlar finns både som platta och som smala runda strån. Använd förslagsvis till wok. Här hittar du recept med risnudlar.

Äggnudlar görs av vetemjöl, vatten och ägg. Dessa tål vätska bra och funkar fint i soppor och grytor, och förstås i en wok. Ett tips, för att nudlarna inte ska bli för saggiga, är att koka dem separat och lägga i på slutet – framför allt om du förbereder din gryta eller soppa och ska servera den senare som uppvärmd. Här hittar du recept med äggnudlar.

Glasnudlar är en glutenfri nudel-sort som görs av stärkelsen från mungbönor. Glasnudlar har fått sitt namn då de blir genomskinliga när de kokas. Ha ner dem i en wok eller soppa. De passar också att servera kalla. Här hittar du recept med glasnudlar.

Sobanudlar görs av bovete och är därför lite grövre i texturen och mörkare i sin färg. De ser ut ungefär som spagetti till utseendet. Bovete är som bekant glutenfritt och därför är dessa nudlar glutenfria. Sobanudlar serveras ofta i soppa eller en buljong.

Udonnudlar är platta eller runda nudlar som görs av vetemjöl. De platta påminner lite om bandspagetti. Används oftast i soppa.

Ramennudlar är gjorda av vete och används oftast till soppa – däribland ramen. Ramennudlar är smala nudlar som klarar att behålla tuggmotståndet trots att de ligger i en vätska.

Allt i ett-rätter

för alla tillfällen