Puylinser

Recept med puylinser

Laga god mat med puylinser. Puylinser är små grönspräckliga linser som smakar gott och håller ihop bra när de kokas. Linser är rika på kostfiber, mineraler och vitaminer. De är ger också bra mättnadskänsla. Här hittar du massor av recept med puylinser.

Var kan man köpa puylinser?

Puylinser går att få tag i lite var som helst, men det är inte helt självklart vilken sort det är man ska leta efter – de går nämligen under flera namn; puylinser, du puy, små linser, spräckliga linser, melerade linser eller delikatesslinser. Några tips på online-butiker som säljer är; Råvarubutiken som mörkgröna linser Du Puy, hos Body Store hittar du Urtekrams delikatesslinser, hos Raw Food Shop som Gröna Pyulinser samt hos Hemköp som säljer puylinser under namnet Melerade linser.

På sistone har puylinser blivit ganska svåra att få tag i. Då kan man byta mot svarta belugalinser som har samma typ av spänst och inte kokar sönder.

Läs mer

5
Puylinser 15 15

Puylinser

Puylinser uttalas förövrigt ”poiii” och inte ”puj”. Tro mig, jag gick länge runt och sa ”puj” och gör det nog fortfarande emellanåt när jag inte tänker till. Det gör å ena sidan kanske inte så mycket om man låter som en typiskt svensk som försöker prata franska. Å andra sidan går ju också folk runt och säger kinnooa och vasaaaabi fast det uttalas kin-wah och wassa-bi.

Så kokar man linser

Jag brukar koka mina puylinser i cirka 15-20 minuter. De behöver inte blötläggas. Ta åtminstone 3–4 gånger så mycket vatten som linser. Salta vattnet och låt linserna knappt sjuda. Då blir de som finast och helast. Man kan även koka dem med lite buljong eller andra kryddor. Slå av linserna genom ett durkslag och skölj dem i kallt vatten så att kokningen avstanar.

Bästa recepten

i januari och februari