Quinoa recept

Recept Quinoa

Här hittar du inspirerande och goda recept med quinoa. Quinoa, även kallad mjölmålla, är en ört som växer i Sydamerika och finns i flera färger, bland annat gult, rött och svart. Quinoa har en högre mängd protein samt långsammare kolhydrater än flera andra spannmål, exempelvis couscous och vitt ris. Av den orsaken passar den bra när man håller nere intaget av snabba kolhydrater eller äter enligt gi-metoden. Quinoa innehåller heller inget gluten.

Klicka på läs mer nedan för att se näringsvärden i quinoa samt hur du tillagar den.

Läs mer

5
Quinoa 15 15

Alfaalfa, quinoa och sesamfrön

Vad ska man använda quinoa till?

Quinoa passar bra i soppor, sallader, gratänger och i vegetariska biffar. Den går bra att äta kall och har en härligt krispig yta – lite som ett romkorn. Den svarta och röda quinoan blir lite krispigare medan den vita är mjukare.

Tillagning av quinoa

Koka quinoan i 15 minuter i dubbla mängden vatten – med salt eller med någon tesked grönsaksbuljong i vattnet. Koka den inte för häftigt, då kokar quinoan sönder och blir mer som en gröt. Låt quinoan småputtra under lock. Skulle det bli vatten kvar i kastrullen efter koktiden är det bra att slå bort det. Prova gärna något av de goda recepten nedan.

Näringsvärde/Innehåll i Quinoa:
Protein: 4,4g Fibrer: 6,7g Kolhydrater: 21,7g Fett: 2,4g

Julmat

alla recept du behöver