Ribs

Recept Ribs och Revben

Finns det något bättre än ribs? Saftiga, möra ribs som man grillar. Eller varför inte köra dem på låg temperatur i ugn? En klassiker är förstås också julens goda ribs med kryddiga smaker. Här hittar du goda recept och smarta tips på hur du får riktigt möra revben – både tjocka, tunna och korta. Undrar du över skillnaden på tunna revben, tjocka revben och kamben? Klicka på läs mer nedan.

Läs mer

5
Ribs och Revben 15 15

Tunna revben, tjocka revben och kamben

Låt oss nu reda ut det hela med de olika sorterna revben. Det finns nämligen tre typer av ribs och revben; tunna revben, tjocka revben och kamben. Var på grisen de sitter ser du på styckningsschemat nedan.

Hur drar man hinnan av revbenenTunna revben är långa och plattare revben. Dessa sitter på bakre delen av bröstkorgen. Dessa kallas för spareribs på engelska. Tunna revben kan vara lite knepiga att tillaga eftersom köttet är relativt ojämnt fördelat över benet. Tunna revben har också en hinna på insidan som man bör dra bort för att få in mer smak i köttet samt att göra det aptitligare. Hinnan lossar man upp med en kniv och drar sedan bort med hjälp av hushållspapper.

Tjocka revben i sin tur sitter undertill och framtill på grisen. Alltså främre delen av bröstkorgen. Tjocka revben heter thick spare ribs på engelska. Dessa är saftiga och goda med mycket kött. Tjocka revben är ofta den sort man använder till typiska revbensspjäll, exempelvis till jul. Låt dem gärna sjuda länge innan de grillas eller steks. De blir också fina på låg temperatur i ugn.

Kamben, också kallade Baby back ribs, kommer inte från grisbebisen och har inget med grisens ålder att göra. Det har snarare med längden på biten att göra. Back ribs, baby back ribs eller Pork Loin Back Ribs som de kallas på engelska, sitter längs med kotlettraden, alltså närmast ryggraden, upptill på grisen. Det är med andra ord en styckdetalj som består av de ben som blir över när man styckar ut en benfri kotlettrad. Att de heter baby back ribs beror helt enkelt på att de är kortare. Dessa revben är köttigare, lite tjockare och kortare.

Styckschema fläsk ribs revben
 

Våga vego

Här hittar du tips för hela veckan