Svartkål

Recept med svartkål

Vad lagar man med svartkål? Ja säg det som inte är gott med svartkål. Här hittar du goda recept och inspiration till vad man kan laga med svartkål. Svartkål, som också kallas för palmkål, är släkt med grönkål. Svartkål påminner lite om avlång savojkål – bladen är mörkt grönsvarta, men avlånga och ibland lite matta i ytan. Får man inte tag i svartkål kan man byta mot savojkål, mangold eller babyspenat.

Läs mer

5
Svartkål 15 15

Svartkål Vad kan man laga av svartkål?

Svartkål hittar man i grönsaksdisken bland kål eller bland bladgrönsaker, oftast paketerad i prasslig plast. Ibland finns den också att köpa på kruka bland kryddörterna. Då brukar den vara spädare. Är du sugen på att bekanta dig ännu mer med svartkål? Här hittar du recept och inspiration till vad du ska laga för goda maträtter med svartkål.

Medan många gör chips av svartkålen genom att fritera i olja tycker jag att svartkål är allra godast när man steker den i smör med salt och en skvätt vinäger eller citronsaft – eller varför inte med vitlök?

I ugn, pasta och gratäng

Den stekta svartkålen är underbar att ha i en matig sallad, exempelvis med couscous, fetaost och andra grönsaker, som tillbehör eller som huvudrätt. Svartkål passar förutom i sallader också bra i grytor, gratänger, pasta, pajer samt att blanda med eller linda runt färs, som kåldolmar. Svartkål odlas i Sverige och finns i säsong under hösten och kan precis som grönkålen skördas sent in på vintern. Jag brukar förvara svartkålen i en påse i kylen. Börjar den bli trött kan man tillsätta lite fukt i påsen. Det går också utmärkt att frysa svartkål.

Näringsvärde i svartkål per 100g: 40 kcal
Protein: 4,6g   Kolhydrater: 1,7g   Fett: 0,9g   Kostfiber: 4,2g
Källa: Saba Fresh Cuts

Våga vego

Här hittar du tips för hela veckan