Vitkål recept

Recept med vitkål

Vitkål är den klassiska ingrediensen i coleslaw. Men, självklart passar vitkål i så mycket mer än bara en kålsallad. Vitkål lämpar sig bra till kåldolmar, som surkål, i en wok eller i en gryta. Här hittar du tips och recept med vitkål.

Läs mer

5
Vitkål 15 15

Vitkål är klimatsmart

Bästa recepten på coleslawVitkål är en kålsort som är i säsong under större delen av året. Tack vare de hårt knutna bladen blir vitkålen tålig och hållbar vilket gör att den går att odla i Sverige och tillgå under i stort sett hela året.

Under rätt förutsättningar kan vitkål lagras upp till sex månader vilket gör att det går att hitta lokalproducerad vitkål i butikerna under en stor del av året. Förvaras vitkålen svalt och mörkt håller den länge. På sommaren brukar man kunna hitta ”färsk vitkål” eller sommarkål i butik. Detta är samma sort som vitkålen men är helt enkelt nyskördad. Den färska vitkålen brukar inte ha lika hårt knutna blad och dessutom lite mjukare och mer följsamma blad.

Vitkål är släkt med spetskål och rödkål. Alla typer av kål är rika på vitaminer och mineraler, och vitkålen är framför allt rik på C-vitamin. Vitkål är underbart gott att skära till mindre bitar eller att strimla för att sedan stekas mjuk i smör och salt. Avsluta med en liten skvätt äppelcidervinäger i pannan som får fräsa bort. Krydda gärna med persillade eller lökpulver. Ovan hittar du massor av härliga recept med vitkål.

Äntligen julmat!

Alla recept du behöver till jul