Madeleine Landley vid frysen från AEG

Mat som kan frysas

Här hittar du recept på mat som passar att frysa in och som behåller sin ursprungliga struktur – typisk frysmat. Frysmat är kanon och hjälper till att minska matsvinnet, det vill säga att saker kastas i onödan. Med hjälp av frysen kan du enkelt planera veckans middagar och spara tid och energi. Det är naturligtvis också bättre för miljön. Klicka på länken nedan för att få mer smarta tips.

Läs mer

5
Mat som kan frysas 15 15

Råvaror Chili con Carne

Tips till hur du minskar matsvinnet

Mitt råd är att nyttja frysen mer – frys in det som håller på att passera bäst före och laga extra stora portioner av middagsmaten som du fryser in i olika storlekar på matlådor. Då kan du enkelt ta fram till så många som det behövs. När man har ont om tid, lite ork eller bara vill ha lunch på jobbet är det perfekt att ta fram en fryslåda och ställa in i micron – eller helt enkelt ställa på köksbänken redan på morgonen så den får tina under dagen. Enligt tester mår mat allra bäst av att både frysas och tinas så snabbt som möjligt, men vet man redan på morgonen vad som ska tinas – och vill spara energi, då kan man lika väl tina det i rumstemperatur under dagen.

Ät den frysta maten som den är eller komplettera med nya smaker och tillbehör. Svårare än så är det inte att variera vardagsmaten.

Och du, glöm inte att äta det som finns där. Börjar frysen bli för full? Avsätt dagar där du slipper laga mata och bara äter av det som finns i frysen. Det är både skönt och bekvämt.

» Kolla också in denna guide till hur man lagar enklare veckomat!

Bästa recepten

i januari och februari