Grillad vego

Recept Grillad vego

Grillad vego är gott och enkelt. När du grillar vegetariskt och grönsaker finns ett knep – precis samma som när du grillar kött; använd en stektermometer för att kolla innertemperaturen. Genom att få en lagom temperatur på grönsakerna du tillagar vet du att de är klara, men också att de inte är överlagade. Få saker är så tråkiga som sönderlagade, sladdriga grönsaker. Här hittar du goda vegetariska recept som passar att tillaga på grillen. Nedan hittar du massor av recept på grillad vego. Klicka på på läs mer nedan så hittar du ytterligare 12 tips på grillad vego samt de olika grönsakernas ultimata innertemperaturer.

Läs mer

5
Grillad vego 15 15

12 tips på vegetariskt som passar att grilla

Grillad vego är kanon, men vad kan man då grilla för vegetariskt? Här listar jag de 12 bästa vegetariska råvarorna att grilla;

Grillad spetskål1. Kål är gott att tillaga på grillen! Både vitkål, spetskål och rödkål är underbara att grilla. Så även salladskål. Skär kålen till fyra stora klyftor och pensla dem under grillningen med smör (eller olja om du är vegan) samt vitlök, citron och örter. Hur gott som helst! Testa även detta recept på rökig coleslaw på grillen där man helt enkelt grillar ett helt vitkålshuvud fyllt med en god marinad. Jag brukar laga kål till ungefär 80°C i innertemperatur.

2. Rotselleri är utmärkt att grilla. Pensla rotsellerihuvudet med olja och klappa in salt. Täck med aluminiumfolie, grilla det helt och skiva upp eller skär till klyftor. Detta är en stor favorit som är enkelt att göra. Har man inte en grill bakar man rotsellerin i ugnen på precis samma vis. Kolla in detta recept på saltbakad rotselleri. Rotselleri bör komma upp i en innertemperatur över 85°C. Kolla också in detta recept på rotselleri i ugn med griljering som är ett vegetariskt alternativ till julskinka.

3. Aubergine är ju som gjort för att grillas. Denna köttiga grönsak klarar kanska hård behandling på grillen utan att falla isär. Jag tycker också att den behöver en del fett för att både skal och innanmäte ska bli som bäst. Varför inte hålla det enkelt och bara pensla auberginen med en färdig grillolja? Aubergine behöver en innertemperatur på cirka 93°C.

3. Zucchini Är precis som aubergine en riktigt bra grönsak att grilla. Grilla den i två halvor på längden eller i skivor. Zucchinin är klar vid en innertemperatur på cirka 80°C. Tänk på att både aubergine och zucchini passar bra att eftermarinera. Då drar nämligen grönsakerna till sig marinaden bättre.

Grillad ananas4. Champinjoner och portabello är grillens bästa svamp-kompisar. Portabellosvamp är stora champinjoner. Dessa köttiga svampar passar utmärkt att fylla med smör, vitlök och örter. Skiva dem eller servera i en burgare istället för kött. Portabello kräver ingen särskild innertemperatur. Här beror det istället lite på vilket slutresultat man vill ha – känn med en tandpetare. Vanliga champinjoner kan man grilla som de är eller trä upp på spett.

5. Nektariner, persikor och ananas är ljuvligt att grilla och ha ner i salladen. Äter du kött är fläskköttet en riktigt trevlig smakkompis till grillade nektariner, persikor och ananas.

6. Paprika kan man grilla precis som den är uppskuren i klyftor. När den mjuknat och blivit lite sotig kan den skäras ner till diverse sallader och tillbehör. Halverade, fyllda paprikor är också kanongott! Fyll dem med ris, linser, gryn eller färskost.

7. Ost, exempelvis fetaost och halloumi är utmärkt att grilla. Åtminstone om man äter lakto-vegetariskt. Idag finns även flera veganska ostsorter som passar att lägga på grillen.

8. Potatis är fint att grilla. Jag brukar förkoka potatisen innan jag grillar den. Trä upp småpotatisar på spett, baka potatisarna precis som i ugnen eller kör dem i foliepaket med smör och örter. Även sötpotatis passar fint på grillen. Vanlig potatis bör komma upp 96°C i innertemperatur innan den är klar. Sötpotatis kräver lite lägre, runt 85°C.

9. Morot och palsternacka blir allra bäst om de får ett snabbt uppkok innan de grillas, annars kan de bli lite torra. Detta kan förstås också avhjälpas genom att pensla då och då med smör eller olja. Precis som zucchini och aubergine passar morötter och palsternacka fint att eftermarinera.

Grillad sparris10. Sparris är en delikatess på våren. Både vit sparris och grön sparris lämpar dig bra att grilla. Skär bort den träiga änden och grilla sparrisen hel. Pensla gärna med smör eller olja. Vit sparris är klar vid en innertemperatur på cirka 75˚C. Grön sparris blir bäst med en rå kärna och behöver inte gå lika länge. Allra enklast är att känna efter hur den är i konsistensen genom att böja den eller att känna med en tandpetare.

11. Rödbetor bör kokas innan de grillas. Annars kan det ta en smärre evighet att få dem klara. De blir också väldigt torra om de inte förkokas. Jag brukar koka rödbetorna hela i cirka 10-15 minuter, beroende på storlek. Ett gott tips är att grilla dem hela, skära ett kryss i dem och klicka på getost. Även halvor är fint att smula över fetaost och pumpafrön på. Rödbetor kräver en högre innertemperatur på cirka 95˚C innan de är klara. Även gulbetor och polkabetor är fint att grilla.

12. Lök blir sött och gott på grillen. Alla sorters köl går fint att grilla, så även purjolök. En klassiker att grilla är knipplök. Jag tycker att lök blir bäst när den är halverad snarare än grillad hel. Vill man grilla den hel kan man täcka den med ett lager aluminiumfolie få blir den snabbare mjuk. Lök är klar vid en innertemperatur på ungefär 85°C.

Och du! Förutom de smarriga tipsen ovan är också majskolvar, tomater och bröd är himla gott att grilla.

Höstmat

för alla tillfällen