Kål

Svinnsmart - Recept som motverkar matsvinn

Här hittar du mat som är svinnsmart – recept som motverkar matsvinn. Visste du att var femte matkasse hamnar i soporna? Hushållen står för den största delen matavfall i Sverige på cirka 938.000 ton. Det motsvarar ungefär 97 kg per person per år, eller 1 kg matavfall för en familj på fyra personer varje dag (enligt Naturvårdsverket ). Vad kan man som konsument göra åt matsvinnet? Nedan hittar du smarta recept som låter dig ta tillvara på så mycket som möjligt råvarorna samt laga nya rätter av rester och trötta råvaror. Du får också tips på hur du minskar mängden på det som hamnar i soppåsen.

Läs mer

5
Svinnsmart - Recept som motverkar matsvinn 15 15

Några tips för att minska matsvinnet

Madeleine Landley vid frysen från AEG

  • Ta hjälp av frysen och frys in sådant som håller på att passera bäst före eller bli dåligt. Grädde, mjölk, ost och creme fraiche funkar fint att frysa in. Mejeri kan bli lite grynigt men så välj att ha dem i rätter där de värms. Likaså är grönsaker utmärkt att hacka och frysa in – varför köpa färdigfrysta grönsaker när man kan frysa dem själv?
  • Grönsaker som börjar bli trötta kan man ha i grytor och gratänger där det inte märks lika väl att de är lite sladdrigare.
  • Saker som legat länge i frysen blir inte dåliga (såvida inget hände med dem innan de blev infrysta), men de kan smaka sämre. Ta hjälp av kryddhyllan för att piffa till kött och fisk som legat lite för länge.
  • Feta mejerier som grädde och creme fraiche håller oftast minst en månad efter bäst före-datumet, om de är oöppnade – använd dina sinnen för att känna om råvaran ser okej ut samt luktar och smakar bra. Gör den det är det inga problem att använda dem. Bäst före-datumet är producentens garanti för att råvaran ska vara okej att använda under denna period (till skillnad från sista förbrukningsdag). Råvarorna brukar dock nästan alltid hålla längre. Se gärna på produkter med bäst före-datum på samma vis som grönsaker – dessa har inget utgångsdatum men man kan ändå avgöra om grönsaken är okej.
  • Tänk på att inte alltid ta exempelvis filé när du köper kött. Genom att välja andra styckningsdetaljer som är lite ovanligare hjälper du till att minska det allmänna svinnet redan hos producent. Filé finns det bara en av på varje djur, men det finns massor av andra detaljer som blir över när filén styckas ut.
  • Grönsakernas blast kan också ätas – det är bara några få grönsaker man inte bör äta den på. Här kan du läsa mer om ätliga blad och blast.

Allt för en extra god jul

Här hittar du massor av recept