Sommarens bästa recept på midsommartårta

Sommarens bästa recept på midsommartårtor

Det är två dagar kvar till midsommar och jag slås av tanken hur fort det här året har gått. En annan tanke jag slås av är att jag inte är någon efterrätts-makare utan snarare en efterrätts-smakare. Men om vi ska hårddra det – det blir väl knappast någon midsommar utan en riktigt smaskig midsommartårta? Eller?

Men om vi bromsar lite måste vi först tänka på allt det goda som ska ätas innan efterrätten. Här hittar du massor av goda midsommarrecept med allt ifrån gott till grillen, spännande varianter på sill och andra goda tillbehör.

Hur låter det till exempel med Pappas sommarsill med jordgubbar och lime? Eller en riktigt tjusig lökmix som gör vem som helst glad? En av mina favoriter till grillen är också dessa långkokta ribs i Coca Cola och Bourbon.

Jordgubbar och grädde

Det stående temat till midsommar verkar trots allt vara jordgubbar och grädde. Därefter varierar innehållet till bottnarna och fyllningen. Det fina med midsommar är just att man kan göra lättare tårtor med mycket fruktig smak, till skillnad runt vintertid då man kanske vill ha en mustigare chokladvariant med ett glas rödvin till (ooh, nu blev jag riktigt sugen bara för det)…

Så, hur ska nu det här gå till när jag inte gör tårtor? Ingen oro. Bloggosfären är full av duktiga tårtbakare! Just därför har jag letat reda på några av de smarrigaste varianterna. Här hittar du sommarens bästa recept på midsommartårtor.

Tårta med hallonmousse

Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousseVi börjar med bästa Johan Hedberg på Matgeek. Förutom att jag tycker att han är en skön kille gillar han också sötsaker. Eftersom jag delar hans matlagningsfilosofi om att ”det inte ska behöva vara svårt, men det måste vara gott”, så känns det passande. I år har han bjudit på flera midsommartårtor i bloggen, men min absoluta favorit är den med hallonmousse. Enligt Johan är det här en försvenskade version, men det gör ingenting för mig – den verkar hur go som helst. Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse.

Rosa tårta på potatis

Rosa potatistårtaMin goda vän Kinna har troligtvis ett av sommarens mest annorlunda och spännande recept i sin blogg – nämligen en tårta gjord på potatis! Har du höt talas om det förut?

Jag gillar annorlunda saker och det faktum att glasyren görs med rödvin gör inte saken mindre spännande. Jag tycker det här verkar jättekul, så varför inte passa på att få gästerna att tappa hakan? Fin och somrigt rosa är också denna rosa dröm av en älskad knöl.

Marängtårta med lemoncurd

Jordgubbsmarängtårta med grädde och lemoncurdAmy, som jag träffade under Bloggforum i våras, driver den härliga bloggen Amy’s piece of cake. Hon beskriver sig själv som indisk småländska och är en sån där sportig och levnadsglad tjej som lagar och bakar en massa snygga saker.

Jag tycker att en tårta ska ha friskhet och inte bara sött, därför känns lemoncurd som ett smarrigt inslag. Testa hennes Jordgubbsmarängtårta med grädde och lemoncurd.

Moussetårta med fläder

Flädermoussetårta med jordgubbsgeléCecilia träffade jag också på bloggforum. Hon driver bloggen Remsans bistro där hon bjuder på allt från dryckestips till njutbar mat.

Förutom roliga lekar och goda sillar, som man hittar lite längre ner i det här somriga inlägget, finns också detta goda recept på Flädermoussetårta med jordgubbsgelé. Ja tack, säger jag till den. Hur somrigt är det liksom inte med fläder?

Sommartårta med maräng, punschgrädde, jordgubbar och mandelflarn

Sommartårta med maräng och jordgubbar

Sommartårta i all ära, men varför inte en sommartårta med maräng och jordgubbar? Självklart ska den gå snabbt och lätt att laga. Dessutom ska man kunna göra den i förväg. Är det här allt du söker i en tårta är denna goding perfekt. Ska du ha många gäster dubblar du bara mängden och lagar den på en ugnsplåt med höga kanter.

Sommartårta i långpanna

Ernsts sommartårta i långpannaTidigare år har vi firat midsommar med våra vänner Daniel och Sara. Efter lunchen brukar vi få mumsa denna smarriga tårta, och det fina är just hur smidig den är att göra då den görs i långpanna. Tack Ernst, för Ernsts sommartårta i långpanna

Glad midsommar allihopa! Vilken är din favorittårta?


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.