Galenskapen är ett faktum – det är redan april! Tänk vad fort det har gått. I vanliga fall är detta månaden då små vår-trötta blommor tittar upp ur rabatterna och lika vår-trötta entusiaster börjar poppa upp på uteserveringarna. Just idag ser det kanske inte ut att bli så. Här är Månadens Mumsbitar: April.

Att ha på tallriken

Att våren har hamnat lite på efterkälken har kanske inte undgått någon? Dock är den bästa årstiden av dem alla på gång. Rotsaker står fortfarande högst upp på menyn och utgör en stor det av lättlagade rätter som mättar.

Till mångas förtjusning har det redan börjat dyka upp buntar med sparris, knippen av morötter och massor härligt pigga örter i butikerna.

Varför inte slå till på en vårig, värmande soppa gjord på sparris och sockerärtor? Eller, något som snart poppar upp i vart och vartannat grönsaksland – nässlor? Nässlor går att äta så länge de går att finna i dikena, dock är de som godast så här på vårkanten när de är späda, ljusgröna och fyllda med livsglädje.

Att smaka på

Lins- och kycklingsoppaFör ganska snart två år sedan tog de tre tjejerna Lotta Brink, Ika och CrimsonAnna, initiativet att ge linssoppan en egen dag. Den 12 april, då Liv har namnsdag, uppmanas alla restauranger, bloggare och sajter att servera eller bjuda på recept med linssoppa.

Men varför just linssoppa?
Precis som Lotta skriver är det få rätter som är så snälla mot plånboken och som samtidigt är så mättande och goda. Linser förvaras torrt och kräver ingen kylning – något som gör det hela lite mer klimatsmart.

Har du inte provat linser är detta ett ypperligt tillfälle att sätta dessa små godingar på prov. Den här linssoppan är god och får samsas med kyckling. Dessutom går den att pimpa genom olika smaksättningar. Varför inte testa Godaste lins- och kycklingsoppan med tre sorters pimpning

Att läsa

Det dukade bordetVad är en Truggaffel och varför kan man inte värma sig med en bordsfilt? I Magdalena Ribbings kloka bok, Det dukade bordet, får du lära dig allt i från placering av bestick, vilka glas man ska välja till vad, och hur man blir den ultimata värdinnan/värden.

Det är kanske inte helt lätt att veta när man ska hålla sitt tal eller när man får lämna bordet. Med denna bok blir det inga problem.

Gemenskap och glädje
Magdalena Ribbing betonar gemenskap och glädje som det viktigaste när man har gäster. Dock är det viktigt med ett gott uppförande samt kännedom kring våra traditioner och något så enkelt som vett och etikett.

Vare sig du vill lusläsa från pärm till pärm eller bara slöbläddra, är detta en utmärkt bok som både inspirerar – och kanske lär en och annan näspetande slashas hur man ska bete sig som folk.
Det dukade bordet har ISBN: 9137131710.

Att ha i glaset

Loka Likes Old SchoolI glaset denna månad har vi produkten som vissa rynkar på näsan åt medan andra lovordar. Jag älskar när man tänker utanför boxen och vågar göra något annorlunda. Det är förstås inte alltid det blir bra, men när det kommer till Lokas nya vatten måste jag säga att de lyckats.

Vatten med chokladsmak?
Till att börja med måste jag erkänna att jag riktigt svag för smaksatt mineralvatten och absolut inte är någon läskdrickare. Lokas nya smaker i serien Old School, får den grafiska formgivaren i mig att jubla. Den läckra designen är färgglad, härlig och riktigt cool. Hur låter det med smaker som Chocolate Shake, Strawberry Ice Cream eller Lemon Pie? Blä, säger en del. Jag säger tumme upp.

Jag började med den jag trodde minst på, vilken också visade sig också vara den jag tyckte bäst om – Chocolate Shake. Även om jag kan tycka att det är lite småmärkligt att dricka vatten som smakar Pucko så funkar det på något konstigt vis. Det är helknäppt – och jag älskar det. Så, är gillar du mineralvatten – testa. Annars, låt bli.

Att besöka

Lakritsfestivalen 2012Nu är det inte långt kvar till Lakritsfestivalen drar igång. Tack vare den stora skaran med lakritsälskande besökare har man i år flyttat till de större lokalerna i Globens Annex.

I vanlig ordning kommer man att kunna testa lakrits i alla dess former. Hur låter det till exempel med lakritsgodis, lakritsglass, lakrits-te – eller de lite ovanligare inslagen som lakritsöl, lakritstandkräm, lakritsvin eller lakritsmüsli?

Ja, oavsett hur du vill ha din lakrits är denna festival ett måste för dig som älskar det svarta guldet. Lakritsfestivalen är öppen lördag och söndag den 20-21 april. Inträdet går loss på 95:-.

Att dofta på

Doftljus från LagerhausJag gillar att fylla lägenheten med härliga doftljus. På vintern vill jag ha juliga dofter som kanel och apelsin, medan jag senare framåt året vill ha fräschare och lättare dofter. Oavsett årstid är i alla fall ljusen tända när vi har gäster.

Just nu kan man hitta dessa snygga doftljus hos Lagerhaus. Stearinet är förpackat i en klassisk liten färgburk (6,5 cm hög) och finns i dofterna Grape och Hallon.

Precis som många doftljus är de av den sötare varianten, så det kan vara en god idé att varva upp även med några doftfria varianter. Brinntiden ligger på 45 timmar och priset på 39:- styck.

Att spana in

Jag vill lyfta vårt trevliga grannland lite extra och slå ett slag för bloggkärlek över gränserna. Mat är lika gott på norska – det bevisar Trine i sin Matblogg där hon bjuder på snygga bilder och smaskiga recept. Se till att göra ett besök om inspirationen tryter!

Missa förresten inte den nya matkalendern i Landleys kök. Här kan du hitta alla matdagar, event, mässor och annat smått och gott.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.