Det är dags för nya, intressanta iakttagelser för köket, strupen och magen – bland annat. Spana in Månadens Mumsbitar: Mars för att få tips vad du ska äta, dricka och sukta efter.

Att pimpa köket med

Handdukar från R.O.O.M.Dessa kökshanddukar från R.O.O.M. är hur läckra som helst. Enklare styckningscheman på lamm och gris pryder handdukarna och ger ditt kök ett statement att ”här äts det kött”.

Jag har dessvärre inte hittat någon med häst, men det kanske kommer… Att de är svart-vita gör att de passar in i vilka färgscheman som helst.

Nu tänker du kanske ”men hallå, R.O.O.M lades ju ner”. Det stämmer, men nu har den återöppnats i PUB:s lokaler på Drottningatan. Butiken är fylld med coola inredningsdetaljer – och nu till våren, med härligt våriga husgeråd.

Är du i City, ta en sväng förbi och känn hur det kittlar till i shoppingnerven. Dessa kan bli dina för ynkans 65:- styck.

Att sukta efter

Ankarsrum AssistentAnkarsrum hushållsassistent gör mig på vårigt humör tack vare de fina pastellfärgerna de finns i.

Hur smidigt är det inte med en maskin som knådar din deg, vispar din grädde och bara står där och är vacker emellanåt?

Ett vanligt dilemma med assistenter är att de inte knådar degen ordentligt på grund av att degkroken inte når ner eller tillräckligt långt ut. Det är inget problem med en Ankarsrum.

För tillfället har web-butiken Bagaren och Kocken kampanjpris på Ankarsrums klassiska modell. Färgerna Pärlgrön, Pärlblå, Pärlrosa och Cremegul får i alla fall mig att dregla lite extra och bli sugen på att baka härliga vårkakor.

Gi & LCHF Deluxe

Att läsa

Rätt som det var snubblade jag över ultimata Gi-boken. Jag äter ju som bekant gi-inspirerat, och skulle jag göra en bok om det skulle den se ut så här.

Smarriga recept på festligt vis ger ny inspiration till matlagningen. Att de hjälper dig att hålla formen är bara en bonus. Här hittar du ett sjuttiotal recept till både vardag och fest.

När du har fått nog av de lyxiga gi-recepten här i Landleys kök och vill bläddra i en bok, ja då är detta boken för dig.

Att besöka

Bland den uppsjö av svenska matbloggar som florerar på nätet finns det några guldkorn som håller riktigt bra klass. Svenssonsmakaren är en av dem. Här bjuds du bland annat på intressanta inlägg, snygga bilder och matnyttiga boktips.

David, som driver bloggen, testar, betygsätter och tipsar om diverse viner inom olika prisspann. Hans underbara sätt att leka med orden och måla upp bilder får en att nästan känna som man var där. Den här bloggen är definitivt värd ett besök – vare sig du gillar gott vin, fina bilder eller bara vill drömma dig bort en liten stund.

Att smaka på

Felix GrytbaserFelix Grytbas är ett härligt tillskott i kyldisken. Serien består av fem smaker; Fransk dijon med rosmarin och dragon, Thai röd curry, Citron och persilja, Indisk korma och Marockansk tagine.

Förpackningarna rekommenderas i första hand till kyckling men jag tycker dessa går lika bra till exempelvis köttfärs, fläskfilémedaljonger eller fisk. Vill man ha såser utan färgämnen och stabilisatorer får man förstås göra det själv, dock är det här ett bra alternativ till dem som har ont om tid. Rekommenderat pris ligger på ca 30:-.
Läs mer här.

Att ha på tallriken

Krämig jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjoJordärtskocka är en underbar liten knöl som alla borde prova. Just nu är de svenska skockorna i säsong och går att finna till bra pris i butik.

Allt ifrån soppa och puré till gratänger och rösti blir riktigt fint med jordärtskocka.

Blev det svårt att välja nu? Testa denna goda och krämiga jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo.

Bonterra

Att ha i glaset

Bonterra Chardonnay är mitt absoluta favoritvin – alla kategorier. Vinet är ekologiskt odlat och kommer från Karlifornien i USA. Det är ett torrt vin med mycket ekfatskaraktär och, enligt min mening, lite rökigthet som påminner om den man kan finna i whiskey.

Jag älskar viner med mycket oumpf, och det har Bonterran. Prova med en bit grillat kött, en smakrik fisk eller pasta. Flaskan har skruvkork och kostar 135:-. Vill du ha ett billigare alternativ så är Saint Clair Barrel Fermented Chardonnay också ett bra val med liknande karaktär.

Att ha i kalendern

Måndagen den 4 mars släpps årets upplaga av restaurangguiden White Guide. Av närmare 800 testade restauranger och 90 barer presenteras 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga.

I samband med lanseringen går även Galan White Guide av stapeln där vinnare inom 13 kategorier koras. Bland kategorierna hittar vi bland annat Årets Bästa Restaurang, Årets Matupplevelse, Årets Vinupplevelse, Årets Ölupplevelse mfl.

Mer om detta kommer du att både kunna läsa inom några dagar här i Landleys kök, men under tiden kan du här kika på alla de nominerade.

Förutom två helt mat-orelaterade datum i mars månad, nämligen min födelsedag och starten av Formel 1-säsongen, har vi två viktiga dagar att ha i minnet. Den 25 mars är det Våffeldagen. Passa på att unna smaklökarna några nya varianter på våfflor genom ett besök på våffelsektionen här i Landleys kök.

Sist men inte minst har vi också Påskdagen den 31 mars. Då är det dags att vila från jobbet och knäcka några ägg (och kanske några öl?) i vårsolen.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.