Grillguide med alla grilltips du behöver

Grilla fisk, kyckling, kött och spett

Här hittar du sommarens grillguide med alla grilltips du behöver. Det finns en uppsjö med tips och knep för hur man ska lyckas med grillningen – framför allt nu när grillsäsongen börjar komma igång på allvar. Å andra sidan finns det nästan lite för mycket pekpinnar och ”goda råd” för att skrämma livet ur dem som ska ställa sig vid grillen. Det är inte svårt att grilla, och det värsta som kan hända är att köttet blir torrt eller otillagat.

För dessa problem finns två bra tips; använd en stektermometer så riskerar du inte att köttet blir rått eller överlagat. Det andra tipset är att invänta bra glöd och inte brassa på för hårt i temperatur. Låt köttet grillas långsamt, gärna vid indirekt värme (läs mer om detta nedan). Laga en liten förrätt att bjuda på under tiden maten lagas – exempelvis något tilltugg eller en liten soppa att sippa på under tiden.

Grillguide med alla grilltips du behöver

Här i Landleys kök finns massor av recept på goda marinader, rubs och glazer. Självklart kan man inte bara grilla kött – frukt, grönsaker och rotsaker går precis lika bra. Så, varför inte börja här, i rätt ände med några smarta tips till grillen?

Vad ska man välja för grill?

Det finns ingen grill man inte bör välja. Är man i parken och blir riktigt sugen på att grilla är det inte mycket att göra – det är bara att dra fram engångsgrillen. Självklart blir det inget lyxgrillat på en sådan, men man kan i alla fall få ett par korvar varma. Det finns också små portabla klotgrillar och grillhinkar som är perfekta att ha i husvagnen eller båten. En klotgrill är byggd så att den blir väldigt varm. Den lämpar sig utmärkt till att grilla ett par tjocka hamburgerbiffar – ni vet Burger King-style där elden nästan får slicka biffarna.

Grilla i klotgrill

Sommarens galnaste grillreceptSka man grilla saker under längre tid är en större klotgrill också bra till BBQ. Då lägger man kolen i ena änden av grillen och råvaran i andra änden vilket gör att det man grillar värms indirekt. Här man kan gärna använda sig av annorlunda träslag, hickoryspån eller ris för att få fram olika smaker. Lägg kolet i ena änden eller i en cirkel runt kanten på rillen för att få ner temperaturen och på så vis inte stressa köttet. Att grilla på det här viset i klotgrill är fiffigt, men det blir som sagt väldigt varmt eftersom formen på grillen är som en värmealstrande parabolantenn.

Gasol, ved eller kol?

Det diskuteras flitigt huruvida gasol ger smak på köttet. Har man ont om tid är gasol ett bra alternativ så man inte behöver vänta på glöd. Har man tid kan man gärna grilla över ved eller kol. Personligen tycker jag att det blir godast. Invänta fin glöd och tillaga både huvudrätt och efterrätt på det.

Bästa grilltipset

Mina allra bästa grilltips, förutom de som följer här under är att ha gott om tid, bra verktyg och något gott att sippa på under tiden. Nu till de mer seriösa tipsen;

Grillspett recept Förbered grillen

Det finns många fiffiga vis att starta grillen helt utan kemikalier. Idag finns hjälpmedel så som tändkuber doppade i vegetabilisk olja, tändrör, eldrivna grilltändare och Looftlighters. Är du ändå typen som vill använda tändvätska bör man ta bort gallret och lägga kolet/briketterna till en pyramid. Slå på tändvätskan och låt den dra i ca 5-10 minuter innan du tänder på. Att få tändvätska på maten är inte gott.

Invänta bästa glöden

Lägg inte på råvarorna för tidigt. Vänta gärna 20 minuter så att du får en fin glöd. Börja med en högre värme för att få yta på köttet (gallret långt ner i grillen) och höj sedan upp maten och grilla det lite långsammare. Kolen eller veden kan också flyttas ut mot kanterna för att sänka värmen.

Att ha ett hörn på grillen utan kol/briketter är smart då du kan flytta dit det som nästan är färdigt och bara behöver varmhållas eller grillas långsammare.

Tips när man ska grilla kött

Grillad fläskytterfiléVänd köttet så lite som möjligt. När du vänder på köttet kläms det till och köttsaften rinner ner i grillen. Vänder du bra en gång stannar mer av köttsaften kvar och du får en mörare köttbit. En köttspruta/marinator är en riktigt smart sak om mn vill få riktigt mört kött.

Undvik att skära i köttet när det ska kontrollera om det är klart. När du skär i köttet rinner mycket av köttsaften ur och gör det torrt. En stektermometer är nästan ett måste om du är osäker på grilltiden. En lista med alla innertemperaturer hittar du här.

Innertemperaturer

Om köttet ska vila i folie innan servering, tänk på att dra av några grader på den slutliga innertemperaturen. Dvs, sluta grilla innan köttet nått upp i den önskade temperaturen. Hårt fett smälter vid tillagning, senigt fett bör däremot tas bort i den mån det går. Behåll fettkappan på köttet för att få det saftigare och skär sedan bort det vid servering.

Tips när man ska grilla fisk, ost och spett

Fisk och ost har tyvärr en tendens att bränna fast på grillgallret. Penslar du med olja eller drar en citronklyfta på gallret bränner det inte fast lika lätt. Grilla förslagsvis med halster eller en teflonkorg så går det ännu lättare.

Grilla med halsterGenom att lägga på rökspån eller enris i glöden får köttet en härligt, rökig smak. Den enklare metoden som går precis lika bra, är att pensla köttet med Liquid Smoke som är en typ av rökarom – alltså en vätska med röksmak, eller vanlig Hickorysås/BBQ-sås.

Använder du grillspett i trä, blötlägg dem i 10 minuter innan köttet träs på. Använder du spett i metall, se till att hitta platta spett, då rullar inte köttet runt på samma vis. Två spett löser också problemet med omkringrullande grillspett.

När ska man använda Glaze, Rub och Marinad?

Glaze penslas på vid slutet av grillningen för att ge extra smak och glans. Ofta är den söt och kryddig och baseras bland annat på honung, socker eller sirap. I många fall är den lite mer trögflytande för att sitta kvar bättre. Sockret i glazen bränns lätt vilket gör att den lämpar sig att ha på när köttet nästan är färdiggrillat.

3 goda marinader Marinad/Grillolja görs några timmar innan och får ligga i en skål eller påse tillsammans med köttet så det får god smak. Att låta kött marineras mer än en halv dag är inte ovanligt. Marinaden kan med fördel penslas på köttet under grillning för att tillföra mer smak.

Grill-Rub finns i två varianter; våt rub och torr rub. En torr rub är en kryddmix som vanligtvis gnids in eller strös över före tillagning. Blandar man upp den torra rubben med en skvätt olja får en krämigare konsistens och således en våt rub. Vanligt förekommande i rub är heta eller rökiga kryddor så som chili eller hickory. Rub lämpar sig för kortare grillning (exempelvis till spett och filé), eller vid indirekt grillning. Vid längre, het grillning kan kryddorna brännas och få en bitter smak.

Grill-Strössel läggs på efter grillning och blir bäst när den får smälta på den varma maten. Strössel används i första hand på grill-desserter, men även på rätter där man vill addera mer sötma. Blanda förslagsvis riven choklad, olika varianter av socker och heta kryddor. Vill du använda dig av färdigt strössel har bland annat CajP två goda varianter.

Massor av goda recept för grillen

Här hittar du inspiration och recept till grillen; marinader, glazer, efterrätter, spett och bbq… you name it!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.