Kantarellrensing

Höst och dags för recept med svamp

Det må vara tråkigt att det är höst, men finns det något mysigare än att packa korgen med varm choklad och skogaholsmackor med korv, starta jeepen och bege sig ut i skogen för att gå på skattjakt efter det gula guldet? Jag talar förstås om kantareller. Gula, fina och med en fantastisk smak. Och kanske inte bara kantareller? Skogen är full av mumsiga svampar att fylla korgen med.

7 smarta tips till svampplockningen

Många oroar sig för dvärgbandmask, men enligt forskning ska äggen dö då de hettas upp till 60–80°C, så jag är beredd att tro på det, för jag tycker att det är så mysigt att bege sig ut i skogen med mamma, andas härlig skogsluft och höra gummistövlarna knarra. Nedan hittar du smarta tips på det man behöver för en lyckad svamptur.

» När svampen sedan ska tillagas hittar du massor av goda svamprecept här.

1. Gummistövlar och myggspray

StövelOrmar kan dyka upp om man har otur, jag har visserligen aldrig stött på någon hittills, men skulle man stöta på en spottkobra så kan den i alla fall inte bita en i foten utan får gnaga på gummit istället. Hur som helst så brukar det i alla fall vara blött i skogen, så vill man vara torr om fossingarna så är gummistövlar ett givet val. Och myggor… ja, de dyker alltid upp av någon outgrundlig anledning…

2. En pensel och en liten kniv

SvampknivEller varför inte allt i ett? En borste är superbra om man vill slippa få med sig halva skogen hem. Då man kan borsta bort överflödigt skrot och kan grovrensa direkt i skogen. Med en kniv kan du skära bort det jordiga på foten och skära loss svampar som har en stor fot och står djupt i mossan.

3. Svampkorg

KorgTrots att en korg är bra att lägga svampen i tycker jag nästan att det är bekvämare med en blompåse (lägre pappkasse). Mycket barr och annat smått och gott hamnar gärna i en öppen korg. Tänk dock på att svamparna är blöta, så tidningar i botten är ett måste. En extra påse är också bra om man plockar svamp som exempelvis taggsvamp eller svart trumpetsvamp som har en tendens att ”tagga av sig” eller färga alla andra svampar svarta.

4. Svampbok eller appen Svampguiden

SvampguidenSvampguiden kan du köpa till din iPhone eller Android-mobil och ha med dig ut i skogen. Det här är en riktigt smart pryl där man kan märka ut sina svampfynd på en karta (via GPS) och på så vis hitta tillbaka nästa år. Man kan även slå upp svamparna via namn, titta på bilder samt svara på ja och nej-frågor om man är osäker på vad man har hittat. Riktigt fiffigt! Har man inte tillgång till det kan en pocket-svampbok och en karta vara bra. Orkar man inte bära på det man kan ta med sig en van svampplockare och nån som hittar…

5. En flaska vatten och något sött

VattenflaskaJag har alltid med mig en liten flaska vatten och något sött, typ en frukt (har man gott om tid är det mysigt med varm choklad och en skogaholmsmacka med korv) Det är jobbigare än man tror att traska i skogen, och när blåbären tryter är det bra med något som får upp blodsockernivån.

6. Glasögon

GlasögonGlasögon är bra om man är närsynt. Dessutom är det bra skydd mot grenar som ska envisas med att peta en i ögonen.

7. Överkurs: Walkie Talkies

Walkie TalkiesJo, detta är överkurs, men jag och min mamma har alltid med oss walkie-talkies… Min mamma har lite halvtaskig hörsel, och när man traskar iväg åt varsitt håll kan det vara lite knepigt att både höra och veta var den andra tog vägen. Dessutom är det komiskt när man hoppar högt för att en lastbil åker förbi på vägen intill och väser något konstigt på ryska…

Lycka till!

 


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.