Crock Pot

Crock Pot: Temperaturer, recept och tips innan ditt köp

Jag tänker tillbaka på tiden innan Crock Poten. Nu får jag det kanske att låta som en tidsepok, men det var faktiskt lite så. För er som läst mitt första utvärderande inlägg om Crock Poten vet hur skeptisk jag var till en början. Å andra sidan är vi människor mer eller mindre neofobiska – vi är alltså skeptiska eller helt av rädda för nya saker.

Personligen drogs jag med fördomar som att Crock Poten var ett stort åbäke som tog plats och inte gjorde något utöver det vanliga – det var till jag testade en själv. Jag kommer inte att gå in på jämförelser samt för- och nackdelar här, det kan du läsa om i mitt tidigare inlägg.

Det slutade i alla fall med att vi fick tillökning i form av en CrockPot. Han (ja, det är en han) kom till oss i en stor låda och fick ett eget rum – köket. Jag och sambon älskar honom.

Laga en mustig gryta – enkelt

Så här under den mörkare delen av året går Crock Poten varm hos oss. En mustig gryta passar perfekt när man är kall och ruggig, dessutom bubblar man inte direkt av energi den här tiden på året vilket gör att tidssparande och lättfixad mat står överst på priolistan. Julskinkan kokades i Crock Poten och likaså helgstekarna.

Nyponkalv med ostgratinerad höstfrukt och adzukikrämEtt typiskt scenario kan se ut som här om dagen; Jag fyndade en fin bit högrev som jag efter frukosten plockade fram, skar till mindre bitar och brynde. Allt åkte ner i Crock Poten tillsammans med hackade grönsaker och blötlagda bönor. En skvätt vatten, lite krydda – och sedan starta.

Vad gjorde jag själv? Ja, allt möjligt – ett besök på gymmet följt av ett långt bubbelbad, slöande i soffan och sedan lite bloggande. Tiden fullkomligt rann i väg, men lagom till hungern satte in igen var det bara att sleva upp några skopor gryta och avnjuta till middag. Middagen hade alltså lagat sig själv under tiden jag gjort annat. Kanon!

Perfekt för den som bor själv

Jag inbillade mig till en början att en Crock Pot måste vara det perfekta verktyget för en barnfamilj – man fixar med lätthet ihop flera portioner till hela familjen utan att det tar tid och energi. Det som dock förvånade mig var hur många ensamstående som varit intresserade av att skaffa en Crock Pot och hörde av sig. Sen förstod jag varför. Jag vet ju hur det är själv när sambon är bortrest – det är ju inte precis så att man skuttar in i köket och sätter igång med middagen – för en person…

Med en slökokare får man mycket mat med minimal insats. Starta den på morgonen och få flera middagar och matlådor veckan ut. Med en standardgryta (dvs en gryta utan speciell smaksättning och med basråvaror av kött och rotsaker) kan man variera smaksättningen i efterhand och på så vis få variation under flera dagar.

Nu har jag haft den här fiffiga mackapären i snart ett år och tänkte därför komma med lite tips som jag har kommit fram till vartefter. Vissa råvaror gör sig helt enkelt bättre och några sätt gör det godare.

Vad blir bäst i Crock Pot?

Hel kyckling i Crock PotPersonligen skulle jag aldrig göra vegetariska rätter i Crock Poten. Jag ser inte någon vinning i detta utan tycker att grönsaker gör sig bäst på hög värme, i stekpanna eller ugn. Du uppnår dessutom exakt samma resultat genom att koka i en vanlig kastrull på mycket kortare tid. Det är förstås min personliga åsikt att grönsaker inte på något vis blir ”bättre” i en slökokare. Det blir däremot kött.

Det som gör sig allra bäst i en Crock Pot är nötkött, viltkött, kyckling och bönor. Fläskkött har en tendens att bli en aning torrt och behöver oftast lite extra fett eller något typ av lyft efteråt. Efter att ha trixat med temperaturer har jag kommit fram till att nötkött blir allra bäst på högsta temperaturen medan kyckling blir bäst på låg temperatur.

Det låga temperaturläget motsvarar ca 80°C
medan det höga ligger runt 90°C.

Bryn alltid köttet innan!

När man grillar och bryner uppstår aromatiska kolväten och hundratals smakämnen bildas. Detta kallas för en maillardreaktion och är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror. Detta ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser.

Ska köttet stekas eller grillas efter kokningen, som exempelvis ribs, då behöver man inte bryna det innan. Ska man dock göra en gryta blir det stor skillnad på smaken om man inte bryner köttet först – liksom mer rå köttsmak.

Hur ska man förvara sin Crock Pot?

I början gnuggade jag mögel ur Crock Poten stup i kvarten. Vad jag sedan kom fram till var att diskborsten inte fick bort allt. Dessutom stod den för tätt tillsluten när den inte användes. Bästa tipset är alltså att diska ur med Scotch Brite – ni vet en sån där svamp med en ruggad yta på ena sidan. Förvara sedan grytan med locket uppochner och lite snett så att det kommer in luft.

Bästa recepten till Crock Pot?

1. Hot pineapple chili i Crock Pot
2. Tequilaribs med äppel- och morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis
3. Ananaskyckling i Crock Pot

Massor av goda recept för Crock Pot

Spana in kategorin med recept för Crock Pot som fylls på hela tiden. Vad sägs exempelvis om en smarrig långkokt gryta med högrev?

Köpa Crock Pot

Stek i Crock PotTycker du en Crock Pot är dyr kan man beställa från Ebay i england. Då är kabeln visserligen utländsk, men kan bytas mot en svensk eller köras med adapter. En del tror att man kan byta mot en datorkabel och så är absolut inte fallet! Crock Poten använder en värmetålig kabel, så var noga med vilken kabel du petar i.

Crock Pot i Sverige

Vill du slå till på en direkt utan krångel finns Crock Pot i Sverige hos Acreto. De är mycket bra och har olika storlekar för olika ändamål.

Har du en Crock Pot? Kommer du att köpa en? Vilket är ditt favoritrecept? Berätta gärna vad du tycker och tveka inte att köra en pingback om du har något smarrigt recept i din blogg som du vill dela med dig av.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.