Crock Pot: Temperaturer, recept och tips innan ditt köp
Jag tänker tillbaka på tiden innan Crock Poten. Nu får jag det kanske att låta som en tidsepok, men det var faktiskt lite så. För er som läst mitt första utvärderande inlägg om Crock Poten vet hur skeptisk jag var till en början. Å andra sidan är vi människor mer eller mindre neofobiska – vi är alltså skeptiska eller helt av rädda för nya saker.
Personligen drogs jag med fördomar som att Crock Poten var ett stort åbäke som tog plats och inte gjorde något utöver det vanliga – det var till jag testade en själv. Jag kommer inte att gå in på jämförelser samt för- och nackdelar här, det kan du läsa om i mitt tidigare inlägg.
Det slutade i alla fall med att vi fick tillökning i form av en CrockPot. Han (ja, det är en han) kom till oss i en stor låda och fick ett eget rum – köket. Jag och sambon älskar honom.
Laga en mustig gryta – enkelt
Så här under den mörkare delen av året går Crock Poten varm hos oss. En mustig gryta passar perfekt när man är kall och ruggig, dessutom bubblar man inte direkt av energi den här tiden på året vilket gör att tidssparande och lättfixad mat står överst på priolistan. Julskinkan kokades i Crock Poten och likaså helgstekarna.
Ett typiskt scenario kan se ut som här om dagen; Jag fyndade en fin bit högrev som jag efter frukosten plockade fram, skar till mindre bitar och brynde. Allt åkte ner i Crock Poten tillsammans med hackade grönsaker och blötlagda bönor. En skvätt vatten, lite krydda – och sedan starta.
Vad gjorde jag själv? Ja, allt möjligt – ett besök på gymmet följt av ett långt bubbelbad, slöande i soffan och sedan lite bloggande. Tiden fullkomligt rann i väg, men lagom till hungern satte in igen var det bara att sleva upp några skopor gryta och avnjuta till middag. Middagen hade alltså lagat sig själv under tiden jag gjort annat. Kanon!
Perfekt för den som bor själv
Jag inbillade mig till en början att en Crock Pot måste vara det perfekta verktyget för en barnfamilj – man fixar med lätthet ihop flera portioner till hela familjen utan att det tar tid och energi. Det som dock förvånade mig var hur många ensamstående som varit intresserade av att skaffa en Crock Pot och hörde av sig. Sen förstod jag varför. Jag vet ju hur det är själv när sambon är bortrest – det är ju inte precis så att man skuttar in i köket och sätter igång med middagen – för en person…
Med en slökokare får man mycket mat med minimal insats. Starta den på morgonen och få flera middagar och matlådor veckan ut. Med en standardgryta (dvs en gryta utan speciell smaksättning och med basråvaror av kött och rotsaker) kan man variera smaksättningen i efterhand och på så vis få variation under flera dagar.
Nu har jag haft den här fiffiga mackapären i snart ett år och tänkte därför komma med lite tips som jag har kommit fram till vartefter. Vissa råvaror gör sig helt enkelt bättre och några sätt gör det godare.
Vad blir bäst i Crock Pot?
Personligen skulle jag aldrig göra vegetariska rätter i Crock Poten. Jag ser inte någon vinning i detta utan tycker att grönsaker gör sig bäst på hög värme, i stekpanna eller ugn. Du uppnår dessutom exakt samma resultat genom att koka i en vanlig kastrull på mycket kortare tid. Det är förstås min personliga åsikt att grönsaker inte på något vis blir ”bättre” i en slökokare. Det blir däremot kött.
Det som gör sig allra bäst i en Crock Pot är nötkött, viltkött, kyckling och bönor. Fläskkött har en tendens att bli en aning torrt och behöver oftast lite extra fett eller något typ av lyft efteråt. Efter att ha trixat med temperaturer har jag kommit fram till att nötkött blir allra bäst på högsta temperaturen medan kyckling blir bäst på låg temperatur.
Det låga temperaturläget motsvarar ca 80°C
medan det höga ligger runt 90°C.
Bryn alltid köttet innan!
När man grillar och bryner uppstår aromatiska kolväten och hundratals smakämnen bildas. Detta kallas för en maillardreaktion och är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror. Detta ger en brun färg och en mångfald av smak- och doftnyanser.
Ska köttet stekas eller grillas efter kokningen, som exempelvis ribs, då behöver man inte bryna det innan. Ska man dock göra en gryta blir det stor skillnad på smaken om man inte bryner köttet först – liksom mer rå köttsmak.
Hur ska man förvara sin Crock Pot?
I början gnuggade jag mögel ur Crock Poten stup i kvarten. Vad jag sedan kom fram till var att diskborsten inte fick bort allt. Dessutom stod den för tätt tillsluten när den inte användes. Bästa tipset är alltså att diska ur med Scotch Brite – ni vet en sån där svamp med en ruggad yta på ena sidan. Förvara sedan grytan med locket uppochner och lite snett så att det kommer in luft.
Bästa recepten till Crock Pot?
1. Hot pineapple chili i Crock Pot
2. Tequilaribs med äppel- och morotscoleslaw, heta hickorybönor och klyftpotatis
3. Ananaskyckling i Crock Pot
Massor av goda recept för Crock Pot
Spana in kategorin med recept för Crock Pot som fylls på hela tiden. Vad sägs exempelvis om en smarrig långkokt gryta med högrev?
Köpa Crock Pot
Tycker du en Crock Pot är dyr kan man beställa från Ebay i england. Då är kabeln visserligen utländsk, men kan bytas mot en svensk eller köras med adapter. En del tror att man kan byta mot en datorkabel och så är absolut inte fallet! Crock Poten använder en värmetålig kabel, så var noga med vilken kabel du petar i.
Crock Pot i Sverige
Vill du slå till på en direkt utan krångel finns Crock Pot i Sverige hos Acreto. De är mycket bra och har olika storlekar för olika ändamål.
Har du en Crock Pot? Kommer du att köpa en? Vilket är ditt favoritrecept? Berätta gärna vad du tycker och tveka inte att köra en pingback om du har något smarrigt recept i din blogg som du vill dela med dig av.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag försöker hitta om och hur man ska tänka om man vill tillaga en stek i crock poten men hittar bara ett recept som är fransyska på 1,3 kg och min hjortfärsbiff är 600 g. Hur ska man justera tiden? Sedan läste jag om vätska att man skulle ha minst 5 dl och då blir ju köttet kokt vilket inte var min tanke. Är det kanske inte lämpligt att tillaga stek i crock pot? Naturligtvis kan jag tänka mig ha lite vätska och grönsaker i botten.
Hej Lina.
En Crock-Pot är ju en gryta, så ja det behövs vatten och ja då blir det kokt. Dock är 5 dl ganska lite om man har en större modell. Om du inte vill att steken ska bli kokt rekommenderar jag att du tillagar den i ugnen – med en termometer instucken i köttet så du kan matcha den innertemperatur du är ute efter.
Mvh
Madeleine
Hej Du suveräna matbloggar.
Kan man även använda poten till små enheter som tex två färdigskurna entrecot eller bit av en nötfile. Jag hittar bara stora hela köttstycken
i recepten. Jag lagar nästan bara Dina rätter dom är jättebra Mvh Jan
Men hej Jan, å ärade besökare i min lilla blogg :)
Ja och ja, visst kan du ha i små bitar i Crocken. Å andra sidan beskriver du styckningsdetaljer som inte vinner på långkok utan snarare ska tillagas hastigt och lite varmare. Filé och entrecôte är möra i sig själva, särskilt om de redan är skivade. Då skulle jag snarare steka dem eller köra dem på grillen. Grövre styckningsdetaljer som fått jobba hårt och som har långa fibrer blir väldigt bra till långkok, medan dina finare bitar tyvärr inte vinner något på slökok. En hel entrecôte kan funka (eller tärnad till en gryta), men filé skulle jag inte ge mig på. Visst finns det undantag där man kör filé på låg temp – som i sous vide. Men där är temperaturen mycket lägre än i Crock-Poten. Då blir det ett helt annat resultat. Med andra ord skulle jag inte köra just dessa bitar du beskriver i Crocken utan spara dem till en kortare och hetare behandling.
Mvh
Madeleine
Hej! Du besvarade aldrig Maries fråga från 12/3-2016. Eller så är svaret nu borttaget. Jag är nyfiken på svaret. Vattnet kommer aldrig att koka vid t ex 80 oC men leder ju värmen bra mycket bättre än luften. Ska därför hela köttbiten vara täckt med vatten så att den snabbare bli uppvärmd till 80 oC och sedan hålls temperaturen vid 80 oC,
Mvh
Johannes
Hej Hilding.
Svaret på Maries fråga är att man ska ha vatten i slökokaren. Om jag inte missminner mig är det minst 5 deciliter som det står i instruktionsboken. Den bör alltså inte gå torr.
Mvh
Madeleine
Så köttet behöver alltså inte vara täckt med vatten, är det det du säger?
Hej Per.
Nej, det är inte det jag säger; en Crock Pot måste innehålla minst 5 deciliter vatten enligt dess instruktionsbok, men huruvida en köttbit ska vara täckt av vätska eller inte beror helt på vad man lagar och vad man vill ha för resultat.
Mvh
Madeleine
Hej jag undrade om man kan koka bara ris i en crock pot eller tar det väldigt lång tid ? Mvh Magnus
Hej Magnus.
Rätt på båda punkterna; man kan koka ris i en Crock Pot och ja det tar längre tid. Jag har faktiskt aldrig provat eftersom jag gillar att det går fort att koka ris (på jasminris-förpackningarna står det dessutom att det ska koka i 18-20 minuter och jag kokar bara mitt i 11 minuter med 1 dl mindre vatten eftersom det blir mycket bättre). Hur som helst. Min pappa gjorde faktiskt risgrynsgröt i Crocken här om dagen och istället för 40 minuter tog det 4,5 timmar. Mao kan det ta lite längre tid. Enligt Acreto, som är återförsäljare av Crock Pot i Sverige, rekommenderar de att man kör med risottoris eller långkornigt ris.
Mvh
Madeleine
Ska jag blötlägga bönorna först i kastrull innan slowcocern?
Hej Pirkko.
Använder du torkade bönor ska de alltid blötläggas in de kokas. Här kan du läsa mer om blötläggning av bönor.
Mvh
Madeleine
Hej dum fråga kanske men ska jag blötlägga bönorna först i 10 Tim innan grytan?
Hej Pirkko.
Jag vet inte om det är någon särskild gryta du tänker på eller vilken typ av bönor nu menar. Använder du torkade bönor bör de först blötläggas innan du kokar dem. Färdigkokta bönor på burk eller tetra behöver inte blötläggas eller kokas.
Mvh
Madeleine
Jag har köpt en vildsvinsfransyska på 700g. Hittar inget bra recept. Vilken tid och läge ska den vara på? Hoppas att du har något tips.
Har precis gjort slowcook på högrev blev supergott, till frågan när man tillagar ska man ha i vatten i själva kokaren ?
Jag rekommenderar skarp att köpa en lite dyrare slow cooker av ett bra märke. Du får lätt igen pengarna och alla smarta extra funktioner är underbara. Tex varmhållningsfunktionen är jätte praktisk, har haft maten nästan i ett dygn extra, blev riktigt gott?
Jag tyckte att Crock pot var jättedyr och det är ju verkligen inte det enda märket på marknaden när det gäller slow cooker.
Köpte mig istället en Centrurion för 295 kr fraktfritt!
En viss skillnad.
Då finns det visserligen ingen nedräkningngstimer eller varmhållningsfunktion, men det har jag inte saknat det minsta.
Hej Marit.
Självklart finns det flera olika alternativ i varierande prisklasser och med varierande funktionalitet. Vad fint att du hittade något som passade dig.
Mvh
Madeleine
Tack för ditt svar, ja, det blir nog den dyrare varianten, trots allt!
Jag är SUPERSUGEn på en crock pot, men vilken ska man ha???
Idag kör jag långkok på spis oh i ugn, men att sätta på den och 6-8 timmar senare ha en färdig gryta tilltalar mig enormt!
har funderat på denna:
http://www.amazon.co.uk/Crock-Pot-Cooker-Litre-Polished-Stainless/dp/B00473EUY8/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1359494352&sr=8-1
Den går att programmera… väl? Och då säger man att den ska starta och sluta en viss tid, eller?
Eller annars denna:
http://www.amazon.co.uk/Morphy-Richards-48718-Cooker-Stainless/dp/B002NPC0RG/ref=sr_1_12?ie=UTF8&qid=1359494352&sr=8-12
Lite prisskillnad, och är det värt det?
Tack, tack för svar!
Hej Lotta.
Jag förstår att du blir sugen – det är verkligen en fiffig manick.
Jag har ingen av dessa och kan tyvärr inte ge ett utlåtande, dock resonerar jag som att kan man köpa det värsta så bör man, framför allt om det rör sig om några hundralappar. Jag har sett folk ångra sig efteråt för att de snålat ;)
Många säger att man ska slå till på den största och det håller jag med om. Stekar och stora grytor tar plats.
Den jag har använder sig av en nedräkningstimer, dvs du ställer in hur länge den ska laga maten, därefter går den på varmhållning till den stängs av.
Hoppas du hittar en som passar.
Mvh
Manni
Hej! Nu har jag köpt en crock pot. Det blev den stora 5, 7 l. Jag började med högrev , lön och morötter, vin o vatten. Åh, va gott det blev. Nu ska jag gå igenom dina recept. Tack för en bra blogg.