Amsterdam 2012

En resa till Amsterdam i bilder

Över Kristi himmelfärds-helgen packade jag och sambon våra väskor och drog ner för att möta våren i Amsterdam. Med oss hade vi våra polare Magnus och hans flickvän Jessica. I vanlig ordning blev det promenader i den underbara staden, häng på uteserveringar, besök på muséer – och förstås massor av god mat och dryck. Alla bilder från resan kan man hitta på min andra blogg Landley.se. Här kan du istället hitta lite blandade bilder på mat och dryck. Konstigt vore väl annars?

Avfärd ifrån Arlanda. Här sitter jag med en öl i högsta hugg. Det är trots allt tradition att ta en semester-öl på flygplatsen.

Amsterdam 2012Blåbärsmuffins. Visserligen inte min, men inte helt pjåkig för det.
Amsterdam 2012Här åt vi frukost första dagen. Skyltfönstret ser verkligen lockande ut med alla godsaker.

Amsterdam 2012

Smaskig frukostmacka med skinka och färska ärtskott.

Amsterdam 2012

Jessica smarrade en härlig yoghurt till frulle. Ser inte helt pjåkig ut den heller.

Amsterdam 2012

Här odlas det groddar och annat smått och gott. Fler butiker borde ha sånt här myspys.

Amsterdam 2012

Hyllmetrar med go(u)da ostar klädde väggarna i ostbutikerna.

Amsterdam 2012Härliga goudaostar smaksatta med örter och olika chilisorter. Mums, säger jag som är ostjunkie.
Amsterdam 2012Pommes med majjo är en specialité i Holland. Här får man dessutom med hela, friterade potatisar istället för mos. Vi körde en chilimajjo på våra.

Amsterdam 2012

Sambon testade en annan specialité – strömming med lök i hamburgerbröd. Eftersom halva åkte i sopen får man väl tolka det som att det var så där…

Amsterdam 2012

Lite god choklad, caschwenötter och ett glas rött fick samsas med mig och sambon i hotellrummets badkar. Är det sånt man kallar för Hotel Living?

Amsterdam 2012

Amsterdam 2012

Andra dagen blev det tapas till middag. Det var så man rullade där ifrån. På bilden är det friterade vitlöksräkor. Rätt imponerande vinhylla på tapasrestaurangen. en sådan hemma hade man ju inte tackat nej till.

Amsterdam 2012Holland är bland annat känd för sin ost. Att snubbla över ett ostmuseum var inte något ovanligt.
Amsterdam 2012Annorlunda drinkglas. Vi var förstås tvungna att testa ett av cocktailställena som hade fått bra betyg i tidningarna.

Amsterdam 2012

Jättegod frukost blev det på De Bakkerswinkel. Äggmacka på surdeg, muffins, juice, kaffe och lemon curd. Så gott att man var mätt flera timmar efter.

Amsterdam 2012Andra dagen blev det en tripp till en av Europas längsta marknadsgator.
Amsterdam 2012Prima sparris i drivor.
Riktigt härliga vårprimörer

Amsterdam 2012

Fina fiskar trängs i lådor fyllda med is.

Amsterdam 2012

Amsterdam 2012

Amsterdam 2012

Färska råvaror fanns det gott om och fina musslor av olika slag. Bra priser gjorde att man blev sugen på att köpa. Härligt rökta firrar trängdes i stånden.

Amsterdam 2012En härlig syn med massor av råvaror. Kliade det inte i plånkan så pirrade det åtminstone i avtryckarfingret.
Amsterdam 2012Många olika varianter av rostade och smaksatta nötter och fröer kunde man hitta. Var man sugen kunde man traska hem med en stor påse.

Amsterdam 2012

Coolt med socker i olika färger. Hade jag inte haft väskan full av nyköpta skor hade jag definitivt köpt ett lass och tagit med hem.

Amsterdam 2012

Vi besökte förstås Heineken-museet. Där bjöds man både på öl och en massa spännande historia. Dessutom fick man lära sig varför skumkronan ska vara två fingrar hög.

Amsterdam 2012Stora koppartankar hos Henieken. Här har det legat öl och göttat till sig.
Amsterdam 2012En introduktion i hur man bäst dricker en Heineken och lite annan kuriosa fick man ta del av i en av de sista rummen på museet.

Amsterdam 2012

Lite häng innan middagen på en irländsk pub. På bilden är jag och min fina sambo.

Amsterdam 2012Kvällens middag blev en indonesisk sådan. Ett besök till en av Amsterdams Michelin-omnämnda restauranger fick man inte missa. För att komma in fick man plinga på en dörrklocka. Därefter bjöds man på 27 spännande rätter.
Amsterdam 2012Tre olika nivåer av hetta fick man maten i. Mildast först, och sedan hetare och hetare. Här har den heta brickan serverats. Två började hosta, en gick lös på den rostade kokosen (som skulle hjälpa mot den brännande hettan), själv spelade jag oberörd…

Amsterdam 2012

Andra dagen bjöd på toppenväder. Här avnjuts en Gin och Tonic i solen på en av alla kanalernas båtar.

Amsterdam 2012

Sista kvällen mötte vi upp några vänner ifrån Sverige som var där samtidigt. En riktigt smarrig middag åts på Stacys Pennywell. Tror att alla blev lika nöjda med sin mat, framför allt jag.

Amsterdam 2012

På flygplatsen Schiphol kunde man köpa choklad – i drivor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.