Manni Fotar

Så här kring nyår händer det att man tänker tillbaka på året som gått. Själv tänker jag tillbaka på åren som gått.

Året som gått i Landleys kök

Folk frågar mig hur det går med mitt företag, och sanningen är att det går bättre än jag någonsin hade kunnat hoppas. Det är alltid läskigt att ge sig in på något man inte har en aning om. Jag har ju jobbat som grafisk formgivare i 13 år så det kan jag mer eller mindre göra i sömnen, men att driva ett företag är något helt annat.

Det är så klart mycket att lära sig. Dock tycker jag många har en tendens att blåsa upp saker och nästan medvetet vilja skrämmas. Det är klart att man har hjärtat i halsgropen när man skickar in ansökan till Skatteverket, men oj vad det något av det bästa jag gjort.

Var det bättre förr?

Jamie Oliver & Madeleine LandleyIbland tänker jag tillbaka på den jag var för ett par år sedan. Det kan låta lite märkligt, men idag är jag väldigt olik den jag var då. Under åtta år jobbade jag på reklambyrå – varav de sista åren som ateljéchef. Jag hann lära mig väldigt mycket och tyckte att det var en rolig tid – åtminstone till en början.

Efter ett par år ville jag vidare men fick tyvärr inte utrymmet att göra det. En del omstruktureringar gjorde dessutom arbetsförhållandena riktigt dåliga. Jag blev bitter, ledsen och vantrivdes. Till slut sa jag upp mig.

Där stod jag utan jobb och utan planer

Madeleine Landley Fotograf: Bengt RahmJag hade inget nytt jobb på gång förrän precis en vecka innan jag skulle sluta. Då hörde en tidigare kollega av sig och värvade mig som Lead Creative till ett nystartat marknadsteam för ett multinationellt företag inom byggbranschen.

Det var här det började hända saker. Min nya chef trodde på mig, stöttade och backade alltid upp. Jag var förstås livrädd när jag kom dit eftersom jag tidigare fått utskällning om jag pratat med kund. Det här var helt nytt för mig och otroligt utmanande.

Från att ha suttit inom företagets väggar och producerat, fick man plötsligt göra sin röst hörd. Folk lyssnade och respekterade ens åsikter. Jobbet blev plötsligt så mycket bättre när man fick förtroende. Min chef var helt grym och pushade en att våga kliva utanför bekvämlighetszonen.

Leif Mannerström och Madeleine Landley

Telefonsskräck?

Jag har idag svårt att tänka mig att jag en gång tiden hade telefonskräck och var rädd för att prata engelska. Idag har flera internationella kunder via mitt företag. Jag ringer gärna mina kunder bara för att gagga lite.

Jag har förstås så otroligt mycket att tacka min gamla arbetsplats för rent kompetensmässigt. Men det var helt enkelt bara så att jag växte ifrån dem och behövde utrymme att få ta den plats jag behövde.

Bloggen var nyckeln till mycket

Av en ren lyckoträff startade jag min blogg i samma veva som jag slutade på reklambyrån. Utan den hade jag inte idag haft möjligheten att jobba med så många dryckes- och matföretag som jag nu gör. Den här branschen är otroligt kul att jobba med är det bästa jag vet. Tack vare bloggen har jag fått uppleva så mycket kul och fått träffa så många intressanta människor. Idag har jag så många härliga nya vänner som förgyller livet på så många vis.

Årets Kock 2013 - StockholmJohan Hedberg, Madeleine Landley, Mikael Göransson

Det visade sig också att den treåriga foto- och marknadsföringsutbildningen jag gick en gång i tiden också kom väl till pass. När jag startade bloggen hade jag ingen tanke på att kunna leva på det – det var mest för att samla de recept jag skapade och för att ”leka tidning”. Genom bloggen fick jag utlopp för all kreativitet och fick dessutom utvecklas som skribent. Idag har jag en deltidskonsult-tjänst som redaktör och skriver dessutom många företagspresentationer och säljande texter.

Bloggforum 2013

Men, hur tjänar man pengar på sin blogg?

Den frågan återkommer ofta. Vad man gör med sin blogg väljer man förstås själv. Det bästa tipset jag kan ge är att ha tålamod och tänka strategiskt. Allt händer inte på en gång. Man kan tjäna pengar indirekt på sig blogg genom att använda den som en marknadsföringskanal – den blir som ditt skyltfönster.

Det kan vara att skriva, fota, uppfinna recept, bygga webbplatser, skriva resereportage – you name it… De pengar du tjänar behöver alltså inte komma in direkt exempelvis via reklam.

Vill du också kunna leva på din blogg? Ta en funderare på hur du kan nyttja den bäst och visa dina kvalitéer. Din inkomst behöver som sagt inte komma direkt från din blogg utan istället från de jobb den genererar. Jag hoppas att du också vågar satsa på det du brinner för!

Det kan kännas tungt mellan varven, men utan motgångar kan man inte uppskatta medvinden. Det är dags för ett nytt år. Våga – och du har ännu mer att vinna.

All in, och ännu ett gott nytt år!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.