Crock Pot

Varför ska man ha en Crock Pot?

Det har talats mycket om fenomenet Crock Pot på sistone – åtminstone i mat-bloggarvärlden. Själv tyckte jag att Crock Poten verkade rätt onödigt och extremt hypad. Dels för att den verkade ta mycket plats och dels är jag väldigt skeptisk till maskiner som bara har ett användningsområde. Ta exempelvis en fritös eller en glassmaskin, de kan bara fritera respektive göra glass. De är oftast kul i början men hamnar rätt fort längst inne i ett skåp och glöms bort. Låter det bekant?

Då Crock Poten gjorde entré i Sverige tyckte jag att det inte var något för mig. Jag investerade istället i en stor gjutjärnsgryta och en mindre lergryta och tänkte att de var mer användbara.

Varför är en Crock Pot bättre än andra grytor?

Kort därefter blev jag tillfrågad om jag ville testa en Crock Pot. Jag anser mig själv vara en early adopter och tyckte att jag borde ge en chans åt denna fantastiska gryta – åtminstone om man lyssnade på vad andra sa.

Stek i Crock PotEfter att ha kånkat hem ett stort åbäke till kartong och blivit fnissad åt av grannarna var det dags att sätta den på prov.

Jag måste erkänna att jag snabbt fick omvärdera min åsikt. Den tog ju förstås lite plats (speciellt om man bor i lägenhet och är pryltokig och redan har för många maskiner och pryttlar), men efter att ha läst manualen (för första gången i mitt liv) kunde jag förvånat konstatera att man kunde ha grytan även på spis, i micro och i vanlig ugn.

Redan här började jag ångra mina två senaste investeringar lergrytan och gjutjärnsgrytan. Att Crock Poten faktiskt var rätt snygg gjorde inte saken sämre. Själva Crock Poten är en svart gryta placeras i en värmehållare i borstad aluminium. Jämfört med andra slökokare som jag har provat kommer Crock Poten snabbare upp i sin måltemperatur – helt klart ett plus.

Crock Pot – Allt du behöver veta före och efter ditt köp

En Crock Pot är en stengodsgryta som värms upp långsamt med hjälp av elektricitet. Grytan står i en ram som värmer maten under konstant temperatur. Den kan även plockas ur och användas i micro, spis eller vanlig ugn (vid låga temperaturer). Crock Pot kallas även slökokare, långsamkokare och lågtryckskokare. Till skillnad från en tryckkokare lagas maten långsamt i Crock Poten. Tryckkokaren har sitt ursprung i Asien medan Crock Poten kommer från USA.

Strömsnål och lätt att hantera

Jag blev förstås nyfiken på hur mycket mina elräkningar nu skulle flyga i taket sedan den här magiska maskinen hade gjort entré i vårt hushåll. Efter lite Googlande kom jag fram till att fler än jag hade ställt sig just den frågan. Och visst har det gjorts tester.

Crock PotEn tabell över hur mycket vanligt förekommande maskiner i ett hushåll drar, kan du kika på här (på engenska) .

Enligt den info jag hittade verkade det i alla fall som att en Crock Pot drar mindre el än en hederlig elspis. I vissa fall är det även mer kostnadseffektivt att laga maten i Crock Pot jämfört med att tillreda samma rätt på en gasspis.

» Ett annat test som gjorts kan du läsa om här. Summa summarum så varierar det dock beroende på hur mycket du lagar, hur länge och vad.

Ugn respektive Crock Pot

Hot pineapple chili i Crock PotEn av förklaringarna till att en Crock Pot är mer strömsnål än en ugn är, att oavsett hur liten sak du ska laga i ugn, så måste hela ugnen värmas upp (i vissa fall även hastigt). Om man ser på hur liten del av det som går in i själva råvaran som tillagas är den procentuellt rätt liten. Dock har ugnen fördelen att man kan tillaga flera saker samtidigt i den. Läs mer om strömförbrukningen ovan.

Självklart hittade jag en lösning även på det; Crock Poten levereras ett galler som man ska sätta under grytan då den används på spis. Eftersom jag hellre bryner i stekpanna för att få yta, kändes det trist att bara kasta bort gallret. Så efter att ha böjt till detta galler blev det en perfekt hylla att sätta överst i Crock Poten.

På så vis kan man ångkoka och varmhålla annan mat överst i Crock Poten, utan att det blandas med den övriga maten. Perfekt – och åtminstone en kastrull och strömkälla mindre att ta med i beräkningarna. Jag fick även tipset att fylla botten av grytan med grönsaker samtidigt som man lagar annat och på så vis få en bra soppa på köpet.

Hur länge kan en Crock Pot vara på?

Då jag Googlade runt snubblade jag även över en del intressanta historier och anekdoter. Bland annat säger många att Crock Poten är bra en varm sommardag då den inte värmer upp hela köket. Det känner man ju igen – ni vet hur man står där och svettas i köket…

RåvarorEn annan rolig historia berättade en kvinna om att hennes man glömt Crock Poten på i tre dagar fylld med kyckling. De hade ätit den utan problem och den hade varit jättegod.

Crock Poten har dock en rekommenderad maxtid som man bör hålla sig till, men det var i alla fall intressant att läsa då den kycklingen troligtvis hade varit rätt förstörd om den hade stått tre dagar i ugn eller på en spis…

Varför ska man ha en Crock Pot?

Det fina med en Crock Pot är att du kan låta den stå på när du går till jobbet för att sedan komma hem till en färdiglagad middag. Crock Poten arbetar under en lägre temperatur och är utrustad med timer – därför behöver du inte vara orolig om du lämnar den på när du går hemifrån. När tillagningstiden har gått ut går Crock Poten automatiskt över i varmhållningsläge. Det kan man ju faktiskt inte med en gryta på en spis eller i ugnen, jag skulle i alla fall inte tycka att det känns säkert att lämna hemmet med ugn eller spis på. Kött blir dessutom härligt mört och alla näringsämnen behålls inuti grytan.

Har man ont om tid är en Crock Pot perfekt. Bara att ansa lite kött och/eller skära till lite grönsaker. Man kan göra soppor, möra köttbitar, grytor, fonduer – bara fantasin sätter gränser. Sambon ville till och med använda den som fotbad, men det kan han glömma! :)

Grilla med Crock Pot

Crock Potade ribs i coca cola och BourbonJag förlagar också gärna köttet som ska hamna på grillen. På så vis blir det mört i Crock Poten och får sedan yta på grillen. Då går det dessutom snabbare när man är hungrig och står vid grillen. Jag gillar också att Crock Poten har en lite högre temperatur i sitt varmaste läge på cirka 90°C.

Laga grytor och stekar

Man brukar säga att en gryta sköter sig själv, men trots det så går man ju ändå och kollar till den och rör om så den inte bränner fast.

Med Crock Poten är det annorlunda. Insidan av grytan gör att maten inte fastnar, all vätska stannar kvar och återfuktar maten genom att kondensen rinner nedför det välvda locket (precis som i en lergryta). Man kan alltså lämna den på utan några som helst problem. När den ska diskas går den precis ner i vasken – finns det något värre än stora skålar och kastruller som inte går ner och skvätter ner hela diskbänken. Den går förstås också att köra i diskmaskin.

Vilken Crock Pot ska man ha?

Jag rekommenderar alltid den största modellen på 5,7 liter oavsett storlek på hushållet. Är man många i hushållet behöver man förstås en stor gryta, och när allt kommer till kritan är inte 5,7 liter så stort som man kan tro. Är man ett mindre hushåll kan man lika gärna laga mycket mat på en gång och använda till flera middagar och matlådor. Gör en neutral kryddning och smaksätt det hela olika varje dag så får du variation. Stekar och ribs tar stor plats så då är det perfekt med en större gryta. Läs gärna fler frågor och svar under detta inlägg.

Behöver man Crock Pot med timer?

En sak jag gillar med Crock Poten är att den kan varmhålla maten åt dig. Den är lätt att använda tack vare att den bara har två vred (RED: gäller den gamla modellen, nya modellen har knappar) för inställningar – ett för temperatur och ett för tid. Två temperaturer finns; låg och hög samt varmhållningsläge.

Det händer faktiskt att jag kör köttet på det varmaste läget i två timmar och sedan vrider om till varmhållningsläget för att tillaga köttet ännu längre och på lägre temperatur. På sätt och vis kan man då säga att det finns tre temperaturlägen.

Temperatur på Crock Pot?

Det jag saknade var att veta vad de olika stegen motsvarade i temperatur – inte för att maten skulle bli överlagad, utan snarare för att få den helt genomlagad. Ibland vill man kanske Crock Pota trots kort om tid. Jag var lite nyfiken så jag stoppade ner en helt vanlig digital mattermometer för att kontrollera temperaturen. Mitt första projekt fick bli kycklingfiléer, och efter att ha låtit den stå på i 3 timmar på lägsta temperatur så låg temperaturen i grytan på 80°. Det lägsta läget ligger på runt 80°C och det varmaste på cirka 90-95°C.

Bäst i test enligt Landleys kök

Crock PotNär kycklingen väl var klar efter 6,5 timme var det dags att äta. En polare var över på besök den dagen och blev förstås erbjuden att leka testkanin. Vilken sensation!

Alla var överens om att det var det möraste köttet de någonsin har ätit. Det blev helt fantastiskt gott! En perfekt söndagsmiddag – och så enkelt.

Recept för Crock Pot

» Här i Landleys kök hittar du massor av recept som passar för Crock Pot.

Är du intresserad av mer information eller kanske helt enkelt vill köpa en Crock Pot? Titta då in på CrockPot.se för mer info, recept och återförsäljare. Koka lugnt!

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Har du fortfarande inte testat en Crock Pot? Här kan du läsa om Crock Pot – Allt du behöver veta före och efter ditt köp.