Varför ska man ha en Crock Pot?
Det har talats mycket om fenomenet Crock Pot på sistone – åtminstone i mat-bloggarvärlden. Själv tyckte jag att Crock Poten verkade rätt onödigt och extremt hypad. Dels för att den verkade ta mycket plats och dels är jag väldigt skeptisk till maskiner som bara har ett användningsområde. Ta exempelvis en fritös eller en glassmaskin, de kan bara fritera respektive göra glass. De är oftast kul i början men hamnar rätt fort längst inne i ett skåp och glöms bort. Låter det bekant?
Då Crock Poten gjorde entré i Sverige tyckte jag att det inte var något för mig. Jag investerade istället i en stor gjutjärnsgryta och en mindre lergryta och tänkte att de var mer användbara.
Varför är en Crock Pot bättre än andra grytor?
Kort därefter blev jag tillfrågad om jag ville testa en Crock Pot. Jag anser mig själv vara en early adopter och tyckte att jag borde ge en chans åt denna fantastiska gryta – åtminstone om man lyssnade på vad andra sa.
Efter att ha kånkat hem ett stort åbäke till kartong och blivit fnissad åt av grannarna var det dags att sätta den på prov.
Jag måste erkänna att jag snabbt fick omvärdera min åsikt. Den tog ju förstås lite plats (speciellt om man bor i lägenhet och är pryltokig och redan har för många maskiner och pryttlar), men efter att ha läst manualen (för första gången i mitt liv) kunde jag förvånat konstatera att man kunde ha grytan även på spis, i micro och i vanlig ugn.
Redan här började jag ångra mina två senaste investeringar lergrytan och gjutjärnsgrytan. Att Crock Poten faktiskt var rätt snygg gjorde inte saken sämre. Själva Crock Poten är en svart gryta placeras i en värmehållare i borstad aluminium. Jämfört med andra slökokare som jag har provat kommer Crock Poten snabbare upp i sin måltemperatur – helt klart ett plus.
Crock Pot – Allt du behöver veta före och efter ditt köp
En Crock Pot är en stengodsgryta som värms upp långsamt med hjälp av elektricitet. Grytan står i en ram som värmer maten under konstant temperatur. Den kan även plockas ur och användas i micro, spis eller vanlig ugn (vid låga temperaturer). Crock Pot kallas även slökokare, långsamkokare och lågtryckskokare. Till skillnad från en tryckkokare lagas maten långsamt i Crock Poten. Tryckkokaren har sitt ursprung i Asien medan Crock Poten kommer från USA.
Strömsnål och lätt att hantera
Jag blev förstås nyfiken på hur mycket mina elräkningar nu skulle flyga i taket sedan den här magiska maskinen hade gjort entré i vårt hushåll. Efter lite Googlande kom jag fram till att fler än jag hade ställt sig just den frågan. Och visst har det gjorts tester.
En tabell över hur mycket vanligt förekommande maskiner i ett hushåll drar, kan du kika på här (på engenska). Enligt den info jag hittade verkade det i alla fall som att en Crock Pot drar mindre el än en hederlig elspis. I vissa fall är det även mer kostnadseffektivt att laga maten i Crock Pot jämfört med att tillreda samma rätt på en gasspis.
» Ett annat test som gjorts kan du läsa om här. Summa summarum så varierar det dock beroende på hur mycket du lagar, hur länge och vad.
Ugn respektive Crock Pot
En av förklaringarna till att en Crock Pot är mer strömsnål än en ugn är, att oavsett hur liten sak du ska laga i ugn, så måste hela ugnen värmas upp (i vissa fall även hastigt). Om man ser på hur liten del av det som går in i själva råvaran som tillagas är den procentuellt rätt liten. Dock har ugnen fördelen att man kan tillaga flera saker samtidigt i den. Läs mer om strömförbrukningen ovan.
Självklart hittade jag en lösning även på det; Crock Poten levereras ett galler som man ska sätta under grytan då den används på spis. Eftersom jag hellre bryner i stekpanna för att få yta, kändes det trist att bara kasta bort gallret. Så efter att ha böjt till detta galler blev det en perfekt hylla att sätta överst i Crock Poten.
På så vis kan man ångkoka och varmhålla annan mat överst i Crock Poten, utan att det blandas med den övriga maten. Perfekt – och åtminstone en kastrull och strömkälla mindre att ta med i beräkningarna. Jag fick även tipset att fylla botten av grytan med grönsaker samtidigt som man lagar annat och på så vis få en bra soppa på köpet.
Hur länge kan en Crock Pot vara på?
Då jag Googlade runt snubblade jag även över en del intressanta historier och anekdoter. Bland annat säger många att Crock Poten är bra en varm sommardag då den inte värmer upp hela köket. Det känner man ju igen – ni vet hur man står där och svettas i köket…
En annan rolig historia berättade en kvinna om att hennes man glömt Crock Poten på i tre dagar fylld med kyckling. De hade ätit den utan problem och den hade varit jättegod.
Crock Poten har dock en rekommenderad maxtid som man bör hålla sig till, men det var i alla fall intressant att läsa då den kycklingen troligtvis hade varit rätt förstörd om den hade stått tre dagar i ugn eller på en spis…
Varför ska man ha en Crock Pot?
Det fina med en Crock Pot är att du kan låta den stå på när du går till jobbet för att sedan komma hem till en färdiglagad middag. Crock Poten arbetar under en lägre temperatur och är utrustad med timer – därför behöver du inte vara orolig om du lämnar den på när du går hemifrån. När tillagningstiden har gått ut går Crock Poten automatiskt över i varmhållningsläge. Det kan man ju faktiskt inte med en gryta på en spis eller i ugnen, jag skulle i alla fall inte tycka att det känns säkert att lämna hemmet med ugn eller spis på. Kött blir dessutom härligt mört och alla näringsämnen behålls inuti grytan.
Har man ont om tid är en Crock Pot perfekt. Bara att ansa lite kött och/eller skära till lite grönsaker. Man kan göra soppor, möra köttbitar, grytor, fonduer – bara fantasin sätter gränser. Sambon ville till och med använda den som fotbad, men det kan han glömma! :)
Grilla med Crock Pot
Jag förlagar också gärna köttet som ska hamna på grillen. På så vis blir det mört i Crock Poten och får sedan yta på grillen. Då går det dessutom snabbare när man är hungrig och står vid grillen. Jag gillar också att Crock Poten har en lite högre temperatur i sitt varmaste läge på cirka 90°C.
Laga grytor och stekar
Man brukar säga att en gryta sköter sig själv, men trots det så går man ju ändå och kollar till den och rör om så den inte bränner fast.
Med Crock Poten är det annorlunda. Insidan av grytan gör att maten inte fastnar, all vätska stannar kvar och återfuktar maten genom att kondensen rinner nedför det välvda locket (precis som i en lergryta). Man kan alltså lämna den på utan några som helst problem. När den ska diskas går den precis ner i vasken – finns det något värre än stora skålar och kastruller som inte går ner och skvätter ner hela diskbänken. Den går förstås också att köra i diskmaskin.
Vilken Crock Pot ska man ha?
Jag rekommenderar alltid den största modellen på 5,7 liter oavsett storlek på hushållet. Är man många i hushållet behöver man förstås en stor gryta, och när allt kommer till kritan är inte 5,7 liter så stort som man kan tro. Är man ett mindre hushåll kan man lika gärna laga mycket mat på en gång och använda till flera middagar och matlådor. Gör en neutral kryddning och smaksätt det hela olika varje dag så får du variation. Stekar och ribs tar stor plats så då är det perfekt med en större gryta. Läs gärna fler frågor och svar under detta inlägg.
Behöver man Crock Pot med timer?
En sak jag gillar med Crock Poten är att den kan varmhålla maten åt dig. Den är lätt att använda tack vare att den bara har två vred (RED: gäller den gamla modellen, nya modellen har knappar) för inställningar – ett för temperatur och ett för tid. Två temperaturer finns; låg och hög samt varmhållningsläge.
Det händer faktiskt att jag kör köttet på det varmaste läget i två timmar och sedan vrider om till varmhållningsläget för att tillaga köttet ännu längre och på lägre temperatur. På sätt och vis kan man då säga att det finns tre temperaturlägen.
Temperatur på Crock Pot?
Det jag saknade var att veta vad de olika stegen motsvarade i temperatur – inte för att maten skulle bli överlagad, utan snarare för att få den helt genomlagad. Ibland vill man kanske Crock Pota trots kort om tid. Jag var lite nyfiken så jag stoppade ner en helt vanlig digital mattermometer för att kontrollera temperaturen. Mitt första projekt fick bli kycklingfiléer, och efter att ha låtit den stå på i 3 timmar på lägsta temperatur så låg temperaturen i grytan på 80°. Det lägsta läget ligger på runt 80°C och det varmaste på cirka 90-95°C.
Bäst i test enligt Landleys kök
När kycklingen väl var klar efter 6,5 timme var det dags att äta. En polare var över på besök den dagen och blev förstås erbjuden att leka testkanin. Vilken sensation!
Alla var överens om att det var det möraste köttet de någonsin har ätit. Det blev helt fantastiskt gott! En perfekt söndagsmiddag – och så enkelt.
Recept för Crock Pot
» Här i Landleys kök hittar du massor av recept som passar för Crock Pot.
Är du intresserad av mer information eller kanske helt enkelt vill köpa en Crock Pot? Titta då in på CrockPot.se för mer info, recept och återförsäljare. Koka lugnt!

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag är helt ny på detta och har en croc pot på 5,6 liter – men den har ingen low/high läger utan man ställer in gradantal och timer och väljer på typ bilder / grill/kastrull/ugn.. när jah trckte på den stekta kycklingbilden så startade den på 175 grader.. skall jag ändra ngt eller är det inte slowcooking läge då?
Hej Yvonne.
Det finns fler modeller som är på 5,6 liter så jag är osäker på vilken det är du har. Om det är denna står det att det ska finnas ett ”Timer = Klassiskt slowcooking-läge” där du kan välja hög och låg temperatur. I annat fall föreslår jag att du kikar i manualen så lär det säkert stå hur du ska göra. Detta är naturligtvis bra att göra oavsett så att du lär känna din Crock-Pot. 175°C låter för övrigt väldigt varmt och inte som ett slow cooking-läge (dessa brukar ligga på runt 80–100°C beroende på modell).
Mvh
Madeleine
Hur länge kokar man corned beef cabbage och potatis i crockpoten?
Hej vart ska man ha vatten i en crock pot
Hej Eva.
Vätskan har man i grytan.
Mvh
Madeleine
Hej! Undrar hur mycket man kan skala upp eller ner recepten och hur det i så fall påverkar tillagningstid och annat? Det vore liksom bättre om man kunde anpassa mängden mat till antalet matgäster istället för att endast kunna bjuda in det antal gäster som receptet avser. Kan man exempelvis dubblera receptet för en vanlig köttgryta? Plats får det ju, men funkar det?
mvh//Urban
Hej Urban.
Många recept går att skala upp utan problem.
Man får helt enkelt känna av läget lite vad gäller vätska och kryddor – smaka av och använd det sunda förnuftet så ska det nog gå bra ;)
Mvh
Madeleine
Var i England kan man beställa den billigt?
Tacksam för svar:-)
Med vänlig hälsning, Carina
Hej! Har läst allt om crockpot, men är fullständigt villrådig.
Vilken modell skulle du rekommendera i dag?
Hej Marianne.
Jag kan precis förstå hur du känner :)
Jag rekommenderar alltid den största modellen på 5,7 liter. Stekar, lägg och andra köttbitar tar ganska stor plats och då är det bra med en stor gryta. Dessutom är den utmärkt även om man har ett litet hushåll då man kan göra mycket till fler middagar och till matlådor. Ska man ändå laga mat kan man göra det ordentligt på en gång. Blir man trött på att äta samma mat flera dagar i rad kan man göra en neutral smaksättning och sedan krydda på olika sätt efterföljande dagar – exempelvis med curry, röra i creme fraiche eller ha i någon frukt man tycker om – bara för att ta några exempel. Fiffigt va?
Hoppas det var till hjälp och att du hittar en Crock Pot du blir nöjd med.
Mvh
Madeleine
Hej! Har funderat på att köpa en Crock pot, skall det vara med timer eller det går lika br med manuell?
Hej Ingrid.
Det beror helt på vad man har för budget och preferenser. Själv tycker jag timern är det bästa med hela Crock Poten.
Mvh
Madeleine
Hej! Det låter som du använt din Crock Pot mycke och kanske kan hjälpa mej!? Jag har en sådan crock pot som va på bilderna ovan, en i lergods och rymmer cirka 7liter. Den bränner fast vår mat i kanterna gång på gång. Till och med när vi tillsatt vätska och skulle göra en bolognese på låg så brändes det. Sjukt tråkigt! Jag har läst runt på nätet och hittar bara kommentarer om att den INTE bränner fast.
Tror du det är nåt produktfel på vår eller är det vi som gör fel på nåt sätt??
Med vänlig hälsning, Jennifer
Hej Jennifer.
Jodå, visst händer det att det bränner fast i den gamla modellen som har en matt finish – men det hör till ovanligheterna. Jag brukar olja in den lätt efter den är diskad och klar. Crock Poten måste innehålla minst 5 dl vätska när de är igång och ju varmare och längre den går desto mer vätska behövs. Jag föreslår att du kontaktar dem du köpte den av och hör vad de har att säga om saken.
Mvh
Madeleine
Jag har precis beställt en Crock Pot från Amazon UK, men tänkte inte på att jag antagligen behöver adapter…:-( Läste vad du skrev någonstans om att adaptern måste vara värmeresistent. Någon som kan tipsa om en sådan och var man hittar den? Eller finns de överallt där adapters säljs?
Hej!
Jag hittar hela tiden helt fantastiska, amerikanska recept för crock pot men har tyvärr varken plats eller pengar för en (studentekonomi med motsvarande storlek på köket). Däremot har jag en lergryta från min farmor och jag undrar om den kan fungera för dessa recept om man kör den i ugnen. Vet att jag inte får timern och sådant då men tänkte bara på själva matlagningsprocessen.
Hej Elisabeth.
En Crock Pot kan man beställa billigt från England, dock är det inte mycket att göra om man inte har plats.
Självklart kan man göra alla recepten i en helt vanlig kastrull eller ugn. Enda skillnaden är att man får hålla ett öga på det hela vad gäller tid och temperatur så att det inte bränner fast. Lergryta är kanon och ett mycket bra kokkärl då det öser sig självt – jag har flera recept här i bloggen för just legryta. Tid och temperatur kan behöva minskas, i övrigt uppnår du ungefär samma resultat. Jag säger att det bara är att köra ;)
//Manni
Tack för intressant info! Har köpt en fast inte riktigt kommit igång med den. Är ingen bra kock så jag ser fram emot att få god mat. Ett plus är att jag kan göra mat o sen frysa in eftersom jag är enperson-hushåll. Tänk att dessutom kunna ha ”maten färdig o på bordet” när man kommer hem från jobbet!!! Det hade jag inte tänkt på.
Jag tror garanterat att du kommer bli nöjd med ditt inköp. Man behöver trots allt inte vara en duktig kock för att laga mat i en slökokare – allt blir liksom gott. Hoppas det blir bra – och sinar inspirationen vet du var du ska kika ;)
Kram
Madeleine