Madeleine Landley FotografFotograf: Johan Arnesson

Stulet recept, igen…

I dag fick jag en kommentar i bloggen om att ett av mina recept var på vift på facebook (tack för heads up). Eftersom jag också fick en länk kollade jag in det, och mycket riktigt hade man tagit både bild och receptbeskrivning – utan att fråga mig eller ge någon hänvisning till var det kom ifrån.

När det kommer till sociala medier och bloggande är det några saker att hålla reda på. Man får inte ta saker hur som helst! På foton och receptbeskrivningar gäller upphovsrätt. Bara för att saker finns på webben betyder det inte att det är fritt fram att ta dem, men av någon anledning verkar många tro att det är okej att publicera på instagram, facebook och i liknande kanaler.

”Huvudregeln säger att när fotografier ska användas, i annat än för rent privat syfte, krävs alltid tillstånd från fotografen.” Källa: SFF.

Vi som arbetar som fotografer och receptkreatörer har detta som vårt levebröd. Det skulle kunna jämföras med att gå in i en livsmedelsbutik och ta vad man vill utan att betala. Här kallas det snatteri eller stöld.

Vi lägger tid och pengar

Vi som arbetar som fotografer (eller har det som hobby) använder utrustning som kostar pengar att köpa, vi har tagit bilden, behandlat bilden osv. Vi har kanske också bekostat resan till platsen där bilden är tagen, köpt råvaror och rekvisita. Det är alltså mycket tid och pengar som ligger bakom. Jag tycker det är fräckt och förundras över vilken respektlöshet som råder för detta yrke. Och det gör mig förbannad hur opålästa en del kan vara, framför allt de som arbetar med att hantera ett företags sociala kanaler och som stjäl information rakt upp och ner! Precis som en doktor ska veta hur man opererar ska den som jobbar med sociala medier veta vilka regler och lagar som gäller.

Fotografens namn ska alltid anges i samband med fotografiet såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt. Denna regel om fotografens ideella upphovsrätt är tvingande och kan medföra skadeståndsansvar om den inte respekteras. Källa: SFF.

Det var också nyligen som jag hittade två av mina foton på en yrkesverksam kocks instagramkonto. Det spelar ingen roll om bilden i fråga är på dig – fotografen äger upphovsrätten och har rätt att ta bilden. Så säger faktiskt lagen. Dessutom nämner jag som fotograf alltid vem fotot är på eller vem som har lagat rätten jag fotat.

Det handlar om att ge och ta – och det är precis det internet går ut på – att länka till varandra. Internet är en samling information med länkar. Punkt.

Får man ta recept och bilder hur som helst?

Hur folk vill bemöta den här typen av stöld är upp till var och en. Man kan fakturera, man kan anmäla, man kan säga till eller så kan man skita i det. Jag brukade inte bry mig tidigare, men eftersom det händer gång på gång, och eftersom jag idag arbetar med det, gör det mig upprörd och ledsen.

Vill man låna mina bilder eller recept gäller följande; skicka mig ett mail och fråga (kontaktuppgifter hittar du i sidfoten). Företag får ett kostnadsförslag. För ideella verksamheter och bloggar brukar en överenskommelse istället upprättas. Vill man publicera ett recept i sin blogg får man låna en bild och länka till ursprungsreceptet, man får alltså inte plocka hela innehållet.

Bloggen Landleys kök har över 1000 recept. Det ligger mycket tid och energi bakom för att driva den. Att ta saker utan att fråga är respektlöst och nedvärderar det arbete vi seriösa skribenter lägger ner. Anledningen till att jag skrivit detta är inte för att agera sur kärring som vill verka viktig och gnällig. Visst är det smickrande när folk tycker om det man gör – det gör mig jätteglad, men jag blir uppriktigt ledsen när jag hittar foton och recept som jag lagt ner tid och kärlek på, där andra tar cred. Så visar man inte uppskattning.

Dela gärna om du håller med

Med detta inlägg vill jag även får sagt en annan sak; jag tror inte att folk stjäl material för att vara elaka, utan snarare för att man inte vet vad man får göra. Det råder som sagt en stor okunskap om detta och därför vill jag påminna och sprida budskapet. Jag hoppas även att ni skribenter, fotografer och bloggare som känner igen detta och håller med påminner och delar detta. På så vis blir alla glada. Vi vill ju alla att våra budskap ska spridas, men på rätt vis.

En gång för alla – snälla fråga! Man kan inte få med än ett nej – och det får man sällan ;)
» Tips på var man hittar gratisbilder kan man läsa i denna post.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Får man ta recept och bilder hur som helst? Självklart inte. Här kan du läsa mer om vad som gäller.