Matfotoskolan del 1

Fotoutrustning och rekvisita

Att fota mat och dryck är både kul och otroligt lärorikt. Man lär sig hela tiden – men det är kanske inte alltid så lätt? Vad är det som gör andras bilder så snygga, vad ska man tänka på för att göra bilden aptitlig, och hur gör man det utan att vända ut och in på plånboken? Ja, det kan aldrig skada med tips på vägen – och varför inte lite inspiration?

Jag tänker inte gå in för mycket på tekniska begrepp utan snarare tipsa om saker värda att tänka på, hur man får till bra ljus samt hur man får bilderna att se roligare ut – med hjälp av rekvisita. Att ta snygga foton är varken dyrt eller krångligt. Här kommer några av mina tips i denna fotoguide för Matfoto: Fota snyggare mat och dryck. Spana också in andra delen: Matfoto – Tips från matfotografen

Vad ska man köpa för kamera?

Jag har ju lovat att vi inte ska snöa in oss på tekniskt mumbo jumbo. Dock bör vi beröra två viktiga saker. Visst kan man fota med en kompaktkamera, men det blir så mycket roligare och mer flexibelt med en systemkamera – dvs en sån där du kan byta objektivet. Systemkameror finns i olika prisklasser samt med eller utan spegel.

Investera i ljusstarkt objektiv

ObjektivNär det kommer till systemkameror brukar man säga att det hänger mer på vad du sätter framför kamerahuset, dvs objektivet. Vet du inte vad du ska köpa för kamera eller tycker du att det kostar mycket?

Att fotografera är förstås lite av en materialsport, men köp i så fall ett billigare kamerahus och lägg pengarna på ett ljusstarkt objektiv.

Vad är ett ljusstarkt objektiv?

Ju ljusstarkare ett objektiv är, ju lägre är bländarsiffran och ju kortare skärpedjup får man. Ett kort skärpedjup är är A och O när man ska fota mat då man vill ha skärpa på maten och att allt runt om ska vara oskarpt/blurrat – i alla fall när man fotar en enstaka tallrik och inte ett helt bord, exempelvis ovanifrån. Bländaren är öppningen på objektivet som släpper in ljuset.

Satsa på ett objektiv med en fast bländare på 2.8 så har du en god grund. Zoomobjektiv med variabel bländare (exempelvis 2.8-4.5) minskar bländaröppningen när du zoomar, av den anledningen vill du ha ett objektiv med fast bländare så att du inte förlorar ljus, såvida du inte bländar ner själv.

Själva kamerahuset avgör istället brusighet, hur stora bilder du kan ta, hur snabbt du kan fota, hur högt du kan gå i ljuskänslighet osv. Dock hänger mycket av bildkvalitén på vad du sätter framför huset. I många fall ju dyrare objektiv desto bättre. Om du tvingas göra avkall på grund av ekonomi är det objektivet pengarna ska hamna på.

Kort skärpedjup

KameraguideOm man inte riktigt kan sätta fingret på vad det är som är så snyggt med en matbild kan kort skärpedjup faktiskt vara svaret. Kort skärpedjup gör att skärpan ligger på ett mindre område i bilden. På så vis blir föremål i för- och bakgrund oskarpa.

Här är det viktigt att få skärpan på precis rätt plats – skärpa som ligger för långt fram eller bak i bilden fungerar bara som ett irritationsmoment.

I praktiken innebär ett kort skärpedjup att en stor bländare har använts, dvs ett lågt f-värde. Kort skärpedjup kan förstås fuskas fram i Photoshop efteråt utan problem genom att använda blurrande filter. Är du osäker på skärpan? Testa att ta flera bilder där du lägger den olika varje gång. En tumregel är att lägga skärpan en tredjedel in i bilden. När det kommer till matfoto kan man också lägga skärpan på det mest dominanta objektet på tallriken – exempelvis en örtkvist på toppen eller en stor grön böna i salladen någonstans framtill.

Praktiska tips

Redan innan du ska fota är det bra att tänka på hur du vill ha bilden. Plocka fram det du tänker använda till fotot – innan du börjar laga, eller exempelvis när maten står i ugnen. Ställ dig där du tänker fota ifrån och visualisera. Testa också olika vinklar. Vissa rätter kanske blir roligare om de fotas uppifrån snarare än framifrån? Och du! Tänk på att ha på dig neutrala färger när du fotar – allra helst svarta kläder. Har du färgade kläder på dig reflekterar de sin färg på objektet.

Våga gå nära

Madeleine Landley fotarJag fotar mycket macro-foto. Jag bara älskar att gå oförskämt nära för att se om flugan har glömt att raka benen eller inte. Samma sak gäller med matfoto. Har du bakat en snygg kaka eller har några coola små frön i salladen så kan det vara kul att gå riktigt nära.

Man behöver inte alltid få med hela tallriken – hjärnan är tillräckligt smart för att uppfatta vad det handlar om ändå.

Ta många bilder

De flesta fotografer smattrar på en hel drös med bilder. Ibland kanske man tar 300 bilder och någon enstaka är bra. Prova olika vinklar, arrangera om bestick och annat, testa olika skärpedjup och fokuspunker. Det färdiga resultatet kan ibland vara svårt att föreställa sig.

Om ljus

Thomas Ledin sjunger att sommaren är kort – och det stämmer tyvärr. Ta tillvara på befintligt ljus under den ljusare tiden på året. Ställ det du ska fota på uteplatsen, i gräset, på balkongen eller i fönstret. Bilder som är fotade i dagsljus blir så mycket bättre!

En vanlig lampa, dagsljus eller blixtar – alla sätt att få till ljus är tillåtna. När vi pratar blixtljus är lägren dock skilda – en del hatar det och andra älskar det. Jag tycker dock att blixt är toppen så snart man har lärt sig att bemästra det – och visst krävs det en del träning.

MotljusI början är det lätt att råka ut för överexponerade bilder där blixten snarare gjort dig en otjänst. Se då till att blixten studsar i något och inte är riktad direkt mot objektet. Fotar man i RAW kan man i efterhand välja vilken färgtemperatur man vill ha. Visst kan man göra det med en vanlig jpg, men det kräver lite mer meck. Är du skakig på handen är blixt en bra hjälp.

Extern blixstyrning

Det här tipset kostar lite, men självklart finns det billigare lösningar. Lösningen heter PocketWizard och är en extern blixtstyrning. I blixtskon på din kamera sätter du en liten sändare, sedan sätter du blixten i mottagaren och placerar ut den var du vill.

KameraDet är perfekt om man exempelvis vill ta bilder på högkant utan att få slagblixt från sidan. Blixstyrning är dessutom perfekt om du vill använda fler blixtar, belysa bakifrån (ex via en skärm) eller om du vill studsa blixten i en annan vinkel. Under vinterhalvåret använder jag ofta en PocketWizard. Till mottagaren köpte jag dessutom en klämma med kulled så man kan sätta fast blixten var som helst.

Fota inte i direkt solljus

Eftersom vi just lärt oss att ljus är bra skulle man kunna tro att så mycket ljus som möjligt är bra. Så är inte fallet. För mycket ljus ger utbrända bilder. Välj istället halvskuggiga partier eller se till att få solen bakom objektet – använd förslagsvis en upplättningsblixt för att undvika motljuseffekten. Har du inte den möjligheten är ett tunt, vitt tygstycke bra till att diffusera ljuset.

Studsa ljuset

Har du ont om ljus kan en kapaskiva eller varför inte en metallbricka vara perfekt att studsa ljuset i. Genom att studsa ljuset kan man få fram effekter av dagsljus och dessutom få riktigt bra ljussättning. Det är bara att rota fram vad du har liggandes och testa.

Ordning framför kameran

Gör bakgrundsarrangemang med tallrikar, ljuslyktor, servetter och olika glas. Använd vad du har – klädesplagg kan till exempel agera annorlunda underlag och ”dukar”.

Ställ föremålen en bit bort och fota i en vinkel så att rekvisitan bara skymtar i bakgrunden. Ljus bakom gör att bilden får med djup, dessutom får bilden ett helt nytt liv och ser ut som den är fotad i ett sammanhang.

Fuska med vinklar

HjälpmedelHar du svårt att få med bakgrunden där du just arrangerat med glas och andra prylar? Vissa rätter gör sig helst enkelt inte från sidan.

Tur är då att man kan palla upp tallriken försiktigt med exempelvis ett värmeljus. På så vis hamnar tallriken i en vinkel som gör att du får med både bakgrunden och maten.

Bra verktyg

Arrangera maten och torka av med fuktat papper när det är klart. Lite klippta kryddor, frön eller smulor kan vara fint att sprinkla över. För att få allt att ligga på plats, använd förslagsvis en pincett.

Smält smör eller vatten kan penslas på för att det ska se mer aptitligt ut och med hjälp av en pipett eller liten flaska med hällpip kan man lätt hälla ut såser och annat.

Håll sakerna på plats

AttiraljerHar du sett bilder där exempelvis ett hamburgerlock ligger så där snyggt på sidan och får hela hamburgaren att se delikat ut? Har du provat själv och märkt att sakerna bara rasar runt och vill inte ligga kvar? Knepet är att arrangera med osynliga hjälpmedel. Exempelvis kan man stadga upp saker med underliggande föremål eller sätta fast dem med tandpetare. Glöm dock inte att ta bort sakerna innan det ska ätas!

Det behöver inte kosta en förmögenhet

Det går att spara in pengar på olika vis. Har du en fin blogg vill folk gärna synas i den, framför allt företag. Gör ett snyggt visitkort till din blogg och gå runt till butiker och prata med dem och fråga om du kan få låna deras saker till fotograferingar. Det är ju så tidningarna gör. Jag har själv jobbat med bland annat Bolagret och fick låna tallrikar och annat kul att staga bilder med. I utbyte skrev jag att sakerna kom ifrån dem och de kunde använda mina bilder till sina produkter. Det blir en win win och du slipper lägga ut pengar.

Loppis och Second Hand

TallrikarJag brukar besöka second handbutiker och handla prylar till fyndpris. Bland annat brukar jag köpa fem bestick för en tia på Stadsmissionen. Hur perfekt är inte det om man ändå bara vill ha lite olika knivar och gafflar till fotot? På det viset kan man även hitta annorlunda tallrikar och glas. Hur kul som helst – och snyggt.

Underlag, folier och tapetstuvar

Hur sexigt är det att fota maten på en repig gammal diskbänk – egentligen? Som tur är finns det botemedel för läskiga gamla diskbänkar. Investera i folie eller en tapet. Det kan få vilken bild som helst att lyfta. I måleri- och tapetbutiker brukar man kunna hitta stuvbitar med både folier och tapeter för en billig penning. Jag är själv en återkommande besökare på Dekorima och Panduro och rotar i deras fyndlådor.

Tyger och väv

Varierande underlag kan man även åstadkomma med tygstuvar. Investera i ett vitt tyg till att börja med. Vita bakgrunder är mer förlåtande och funkar bra att täcka över störande bakgrundsföremål med. Stuvar med roliga mönster och färger är också bra tips att tillgå. Hur trevligt blir det inte om man plockar upp någon av färgerna från tallriken? Eller varför inte simulera en picknickfilt? Håll fast skynkena med små klämmor.

Trä och sten

TapetrullarÄr man inte ägare av ett gammalt rustikt bord som det är i alla tidningsreportage kan man fuska med det med. Vill man kosta sig lite mer kan ett besök till en byggmarknad vara att rekommendera. Trä- och stenolv, även i form av laminat, kan man köpa i mindre förpackningar på någon kvadratmeter och sedan lägga ut för att få till ett trevligt underlag.

Våga överdriva

Vi äter precis lika mycket med ögonen. Genom att fixa bilderna i ett bildbehandlingsprogram ”poppar” de ut och ser härligt inbjudande ut. Var inte rädd för att vara inne och mecka i bilderna – det är så man lär sig. Använd justeringslager och öka på mättnad och kontraster i bilden. Beskär bort sådant som är irrelevant och fokusera på det som faktiskt är viktigt – nämligen maten. Staketet i bakgrunden kanske exempelvis tar fokus från maten – beskär då bort det.

Får du ändå inte till det?

Bolognesepaj

Det största tricket i rockärmen är att lära sig använda ett bildbehandlingsprogram, typ Photoshop. Fotar du i RAW får du en helt obehandlad bild och kan göra alla justeringar i programmet.

Efteråt kan du lägga på ljus, välja kelvin, byta ut bakgrund, minska skärpedjup och, bäst av allt, rengöra tallrikarna. Att ha en bra bild som utgångspunkt är förstås bäst, men trots det kan man alltid förbättra bilden och göra den sista lilla fixen.

I många fall har jag bråttom när jag fotar vilket gör att tid får läggas efteråt på retusch. Ibland har man gäster, eller mer till vardags då sambon med knorrande mage står och väntar med lystna ögon. Jag har ett särskilt trick för att rädda dessa bilder.

Mycket finns att tillgå på nätet om man vill läsa eller se på filmer om hur man gör i Photoshop. Viktigast är att det är kul, att du känner dig bekväm.

Våga utveckla en egen stil och var inte rädd för att göra fel. Blir det fel kan man lära sig av det och göra det bättre nästa gång. Utan nederlag skulle man inte lära sig någonting.

Bra böcker om foto:

BestickFoodstyling for Photographers
av Linda Bellingham & Jean Ann Bybee
ISBN: 978-240-81006-5

Digitalfotografi av Scott Kelby
ISBN: 978-91-636-0954-1

Scott Kelby har släppt flera böcker i samma serie, detta är bara den första. Här hittar du alla hans böcker hos Bokus.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.