Havre

Gluten och glutenfri mat

Man skulle kunna undra varför så många recept här på sajten är glutenfria när varken jag eller min sambo är glutenintoleranta. Det hela började faktiskt när vi åkte till Spanien förra sommaren med två vänner. Den ena av vännerna är just glutenintolerant – något som fick mig att fundera på hur det skulle gå eftersom vi skulle laga maten själva.

Till min förvåning visade det sig gå förvånansvärt bra. Dessutom lärde jag mig väldigt mycket under denna resa.

Viktigt om gluten

Det viktigaste visade sig vara att se upp med vilka verktyg som användes mellan det som var med och utan gluten. Man kunde alltså inte först skära vanligt bröd och sedan glutenfritt på samma skärbräda och med samma kniv.

Under resan fick jag veta att Spanien är ett av de länder som har ett mycket välsorterat utbud av glutenfria produkter (bland annat då de har ett varmare klimat och andra mattraditioner än uppe i Norden).

Ökat utbud av glutenfria produkter

I Sverige har vi ofta en liten sektion dedicerad för glutenfria varor medan man i Spanien snarare får hålla utkik efter motsatsen. Det börjar dock bli bättre tack vare det ökande intresset, samt mer forskning och kunskaper.

200.000 personer estimeras vara glutenintoleranta i Sverige idag. Med stor sannolikhet finns säkert lika många till som mår dåligt utan att veta om att det beror på glutenintolerans. För egen del vet att jag inte är det, men äter ändå mestadels glutenfritt. Varför, undrar du kanske nu?

Mjöl

Allt du behöver veta om gluten och glutenfri mat

Jag har växt upp i en matintresserad familj där alla är före detta tävlingsdansare – en sport som kräver kondition och uthållighet i kombinerat med bra kost. För att orka måste man veta vad man bör få i sig.

Idag tävlar jag inte längre, dock gymmar jag varje dag och mår mycket bättre sedan jag kom igång ordentligt med träningen. Jag har alltid haft ett intresse för att veta vad saker innehåller samt hur de påverkar våra kroppar.

Jag tycker också att trend-dieter är intressanta och vill förstå varför de gör skillnad. De gör ju skillnad – men bara så länge man håller på med dem. Därför hänger att på att följa en som man kan leva med länge.

Surdegsbröd med rågmjöl, hasselnötter och tranbär

Gi-inspirerat och Glutenfritt

Jag har valt att äta gi-inspirerat samt glutenfritt eftersom det är minst krångligt. För mig måste det vara ett enkelt sätt som kräver minimal insats, utan en massa specialprodukter och konstiga krav.

Under resan till Spanien förstod jag hur lätt det är att ersätta vissa produkter för att få det glutenfritt – utan att det blir minsta tråkigt eller smaklöst. Tidigare dök alltid en bild upp i huvudet av en platt, dammig och färglös rätt så fort någon sa ”glutenintolerant”. Ack vilken skev bild!

Fördelen med att aktivt välja glutenfri mat är att det är lättare att hålla formen. Det fina är också att ju fler som gör det, ju större efterfrågan på glutenfria produkter blir det – vilket i sin tur ökar utbudet för dem som måste äta glutenfritt.

Mat som fler kan äta

Jag förstår att det krävs lite större insats att hitta glutenfria recept och just därför är många recepten här på sajten det. Mat och matlagning är kul, därför vill jag erbjuda recept som kan glädja fler.

Dessutom har jag satt igång att omarbeta många av de tidigare recepten här på sajten så att de blir glutenfria eller kan alterneras i glutenfritt utförande.

En glutenfri snabbkurs

PaneringTa alltid en titt på innehållsförteckningen för att försäkra dig om att produkten inte innehåller gluten.

Är du osäker finns många bra resurser på nätet så som Allergimat och Svenska Celiakiförbundet. Här kommer en snabbgenomgång av vad man kan och inte kan äta när man har Celiaki.

Vad kan man inte äta om man har Celiaki?

+ Gluten förekommer i sädesslagen vete, råg och korn. Tänk på att de olika delarna, som kli och grodd, också innehåller gluten.

+ Dinkel, Spelt, Durum, Bulgur och Cous Cous kommer från vete och innehåller gluten.

+ Malt är groddad, torkad säd och innehåller därför också gluten.

Tänk på att sammansatta produkter kan innehålla gluten. Exempel på det kan vara köttbullar, buljong, såser, korv, makaroner, panering mm. Havre saknar gluten och gör att de flesta med Celiaki äta detta. Dock ska bör den vara speciellt framställd så att den inte innehåller föroreningar av vete, råg eller korn. Samma gäller med mannagryn.

Vad kan man äta om man är glutenintolerant?

+ Frön, bönor, ärtor, majs och potatis går bra att använda.

+ Majsmjöl, potatismjöl, arrowrot och Maizena innehåller inte gluten.

+ Ris och Hirs är fritt från gluten, såväl som örterna Bovete och Quinoa.

 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.