Landley RibbonGod Jul och Goda Länkar

Jag har funderat lite över det där med traditioner – delvis för att det pratats mycket om det på olika bloggar runt om i vårt avlånga land. Jag gillar traditioner, men till vardags är jag för variation.

Jag tycker om att fundera, hitta på nya kombinationer och utmana mig själv – och även er läsare. Så här i december älskar jag att laga mat som är inspirerad av julens smaker. Det blir helt enkelt som en liten uppladdning innan julhelgen.

Däremot är håller jag stenhårt på traditionerna på julafton. Det blir inte en jul utan mammas underbara lökdolmar, hemrullade köttbullar, kålrotslåda och Janssons Frestelse. Till det finns olika röror, sillar och sallader. Traditionsenligt med variation runt om.

Det här med traditioner

Tradition betyder för övrigt överlämnande på latin och står bland annat för att det sociala och kulturella arvet som lämnas vidare till efterföljande generationer. Julen är just en av de traditioner som vi svenskar håller hårdast på. På julbordet är det julskinkan som är viktigast, följt av prinskorv, köttbullar och sill.

Att servera julskinka är en tradition som härstammar från slutet av 1600-talet. Skinkan åts på den tiden främst av överklassen, medan de lägre klasserna i bondesamhället kokades fläsket och använde det feta spadet till dopp i grytan. Dopp i grytan (därav dan före dopparedan) var ursprungligen inte en jultradition utan främst för att mjuka upp brödet som bakats till vinterförrådet. Vill du läsa mer om dopp i grytan och vilket bröd som är bäst att doppa? Spana in Kinnas blogg – mormors mat.

65 miljarder på klappar

Julgranen blev allmän vid slutet 1800-talet och den julklappsutdelande jultomten under 1900-talet. På tal om julklappar så spenderas det över 65 miljarder kronor till julklappar i Sverige under december månad (enligt HUI Research). Christopher Anderton har funderat på det där med traditioner och julhandel. Här har han skrivit ett underhållande inlägg som han kallar Den makalösa julen.

Så för att avrunda, idag vill jag passa på att tacka alla er läsare för ni följer, för att ni lagar och för att ni tycker. Vad skulle en blogg vara utan er? Jag hoppas att ni får en kanonbra julafton med massor av god mat och dryck, får umgås med de nära och kära, och kanske till och med får ett litet paket?

Men året är inte slut där

Redan i november testades Scans kanonfina julsskinka av rapsgris. Eftersom jag inte griljerar skinka tog jag istället tillfället i akt att hitta på två roliga recept på skinkrester.

Två dagar framöver kommer därför tips på hur man kan ta tillvara på resterna av julskinkan – missa inte det! Vill du redan nu få ett tips om hur man är kreativ med skinkresterna kan du kolla på det här intressanta inlägget som Annika Ingemarsson på Smaskens har skrivit.

Till dess – passa på att njuta av ledigt och hemlagat.
God jul gott folk!


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.