Ta tillvara på maten istället för att kasta den

Tänk så mycket vi slösar nu för tiden. När man var fattig student sparade man på allt. Min mamma har dessutom uppfostrat mig så att man bör spara på allt som kan sparas på. Min sambo och en av mina närmsta vänner däremot är raka motsatserna; släng det du inte behöver! Det tar bara plats och blir som en psykisk last. På sätt och vis har de båda rätt.

Idag lever jag efter devisen en in, en ut när jag köper exempelvis kläder. Köps något nytt försöker jag göra mig av med något gammalt – annars växer man ganska snart ur sitt hem. Dock gillar jag inte att slänga saker som är hela och fina, så det får gå till insamling och komma till användning för någon annan.

Gör ditt eget ströbröd

Det är samma sak med mat; har det passerat utgångsdatum slänger sambon det – jag jag ställer i det i kylen igen tills det fått ett snyggt grönaktigt skägg – då kan jag slänga det med gott samvete :) I morse åt vi mörkt bröd som hade passerat bäst före-datum men som fortfarande var sjysst. Problemet nu för tiden är just att folk slänger saker i onödan. Datumet på förpackningen är ju en rekommendation och betyder inte att det inte är ätbart efter det.

StröbrödStröbrödStröbröd

Så lätt är det att göra hemmagjort ströbröd

Av det som blev över valde jag att göra ströbröd. På så vis blev det ett gott, mörkt ströbröd och man slipper handla nytt. Det gala brödet behövde vi ju heller inte kasta vilket bara var en bonus. Win win, helt enkelt. Vill du läsa om panering rekommenderar jag en titt på den här posten där man får tips om goda paneringar – inte bara med ströbröd.

1. Byt ner brödet till lite mindre bitar i en mixer och kör sedan till det blir lagom finkorningt.

2. Strö ut brödsmulorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ställ in i ca 10-12 minuter i 175°. Håll gärna lite koll eftersom alla ugnar blir olika varma. Rör runt smulorna efter halva tiden så att det blir jämnrostat. Tag ut och låt svalna. Förvara torrt, svalt och mörkt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.