Jim Beam Red Stag

Jim Beam: Whiskey med traditioner

Den typiska drömbilden folk har kring Whiskey är kanske att avnjuta den framför brasan en kulen vinterkväll – gärna lite ljummen och med en cigarr. Den bilden börjar förändras.

En trendig dryck

Bourbon har på sistone ökat i popularitet och blivit något av en trendig dryck. Under 2011 såldes 70.000 flaskor av Jim Beam White på Systembolaget – det är den bourbon som sålts mest i Sverige. På andraplatsen i Systembolagets säljliga är hoppet ända ner till 12.300 flaskor. 

Jag tycker mycket om både whisky, whiskey och Bourbon, så när Fred Noe var på besök i Stockholm passade jag på att träffa honom. Fred Noe är sjunde generationens Beamdistillerare och ättling till legenderna Jim och Jacob Beam. 

Historien om Jim Beam började 1795. Till skillnad från vad många tror var det inte var Jim som startade företaget, utan hans gammelmorfar Jacob Beam…

Från Tyskland till Amerika

I början av 1740 emigrerade familjen Boehm till Amerika och bytte sitt tyska efternamn till Beam. Johannes ”Reginald” Boehm arbetade som mjölnare och valde att få betalt för jobbet i det han skördade.

För att bevara spannmålen och slippa mögel började han göra whiskey på dem, något som visade sig bli lönsammare än skördejobbet i sig. Sonen Jacob Beam sålde första tunnan whiskey – och det blev också starten till hela verksamheten.

Jim Beam

BYO – Bring Your Own

Vid 18-års ålder tog sonen Jacob Beam över verksamheten. På den gamla goda tiden köpte man inte whiskeyn buteljernad, utan tog själv med en behållare – exempelvis en kanna eller flaska – som man sedan fick fylld och betalade per kvarts-liter.

Tack vare den industriella revolutionen kunde barägare via telegraf beställa leveranser, medan varorna skeppades med tåg och ångbåt.

Ett steg närmare

När Jacobs son, David Beam, senare tog över, flyttades verksamheten västerut till Nelson County för att komma närmare järnvägen som då höll på att byggas. Kentucky var ren vildmark och närheten till järnvägen gjorde att det blev enklare att skeppa ut varorna.

David M Beam, son till Jacob Beam, utvecklade bland annat märkena Old Tub och Pebble Ford. Dessa sorter såldes till skillnad från tidigare märken i flaska. 

Riktiga” Jim tar över Jim Beam-provning

Vid 16 års ålder gör sonen, James Beauregard Beam – även kallad Jim, entré. I samma veva inleddes också Förbudstiden. Misshandel och alkoholproblem var vanligt förekommande under den här tiden, och för att få bukt med dessa sociala problem förbjöd man all handel och tillverkning av alkohol. 

Folk dricka dock inte dricka utan började istället smuggla via Speakeasies och gick under jord. Recept på alkohol kunde skrivas ut av en doktor för medicinalt syfte. Hela 1 pint sprit per dag kunde man få utskriven, vilket motsvarar nästan en halvliter!

Förbudstiden dödade Bourbonindustrin

Rom smugglades från Florida medan Tequila fraktades genom öknen. Under Detroit River grävdes en tunnel stor nog att köra bilar genom för att frakta kanadensisk whiskey. Men bourbon gjordes i landet – därför dödade Förbudstiden mer eller mindre Bourbonindustrin.

Beam-familjen hade inga politiska kontakter utan sålde istället verksamheten för att ägna sig åt citrusodling, gruvdrift och kalkstensbrott – tre projekt som dessvärre inte gick något vidare bra. 

Byggde upp allt igen på 120 dagar

Jim Beam levde dock i tron att lagen skulle försvinna förr eller senare – vilket den också gjorde när förbudet äntligen hävdes 13 år senare. Jim söker då nytt tillstånd och bygger upp imperiet igen. Kusinerna Carl och Park Beam ansluter för att hjälpa till – och 120 dagar senare är det nya destilleriet uppe och rullar igen. 

Fred Noe

Vid den här tiden hade Jim Beam hunnit bli 70 år vilket gör att han lämnar vidare till sonen ”Jere”. Denne i sin tur sätter företaget Jim Beam på världskartan. 

Men vem skulle ärva?

Då Jere själv inte hade några barn går företaget vidare till systerns son, Frederick Booker Noe JR som vid 21 års ålder började jobba vid destilleriet. Här blir bland annat sorten Jim Beam Black till.

Frederick Booker Noe III

Idag har sonen Fred Noe, sjunde generationens whiskeymakare, tagit över företaget. Freds pappa Booker ville, till skillnad från han själv, att Fred skulle gå klart högkolan innan han började arbeta i företaget. Därefter sattes han på prov med nattjobb. 

Redan nu är Freds son Freddie involverad i företaget och arbetar med att lasta av spannmål – för att sedan jobba sig upp mot toppen. På etiketten till Jim Beam White kan man se bilder över alla generationer Beam.

Regler för Bourbon

Jim BeamI Sverige säljs sex olika sorter Jim Beam. Alla är Kentucky Straight vilket innebär att de lagrats minst två år på ekfat och innehåller minst 51% av huvudråvaran. 

För att heta Bourbon måste den innehålla minst 51% majs och tillverkas i USA. Den får inte destilleras till en högre alkoholhalt än 80% och inte börja fatlagras vid en alkoholhalt högre än 62,5%.

Färg och smak

Wiskeyns färg kommer från faten. Ingen färg eller smak får tillsättas utan måste komma naturligt från lagringen. Nya amerikanska ekfat används varje gång, och då de bara får användas en gång säljs faten sedan vidare till exempelvis öl-, vin- och tabascotillverkare.

Lagring

Fred NoeInnan alkoholen lagras bränner man ur faten, så kallad ”Char”. När detta sker försöker träet läka sig självt vilket gör att karamelliserat socker kommer ut ur eken – detta kallas Red Line

Under sommarhalvåret gör värmen att vätskan sugs in i träet, följt av vintern då träet drar ihop sig och gör att vätskan kommer ut. På så vis passerar whiskeyn genom träet och sockret och får med sig smak och färg. Lagringen mjukar upp och ger karaktär. En viss del av alkoholen avdunstar också och gör att smaken blir mer koncentrerad.

Smaka på Bourbon som en Beam

Fred Noe berättade också hur man smakar på Bourbon som ett proffs – något hans far lärde honom. När du doftar på vätskan ska munnen vara öppen – annars går alkoholen upp i näsan och tar över samt bedövar. Smackar du dessutom när du druckit så har du utfört en ”Kentucky chew”.

Flambering

Jim Beam Honey-flamberad majssoppa

Är du inte en whiskeydrickare kanske en maträtt med whiskey kan vara något att prova?

Den här krämiga soppan blir kanongod och får sig ett riktigt lyft tack vare Jim Beam Honey. Ska du bjuda på något före maten är det här den perfekta starten. 

Flamberar du dessutom majskornen så gästerna ser, blir du garanterat middagens hjälte.
Här hittar du receptet.

Jim Beam Red Stag

Jim Beam Red StagArtNr: 86016

Den här whiskeyn smakar svarta körsbär och är beställningsvara. Den är omåttligt populär i USA och görs på fyraårig Bourbon. Precis som Jim Beam Honey är den smaksatt. Prova receptet på Milkshake med körsbärsbourbon.

Jim Beam Rye

ArtNr: 85208

Den här whiskeyn består av 51% råg och lagras i 4 år på fat. Det är inte en Bourbon och har en kryddig smak med bett. 

Att göra rågwhiskey är lite knepigare då man måste se upp med klumpar av råg. Om detta sker blir rågbollarna okokta och torra inuti. När de sedan spricker upp vid fermentering bildas det bakterier och ger en sur och dålig smak.

Jim Beam Honey

Jim Beam HoneyArt-Nr: 333

Det här är en snällare och sötare whiskey som påminner om vår svenska Punsch. På grund av de regler som råder kring framställningen av whiskey får man inte kalla denna för honungswhiskey. Ingen färg eller smak får tillsättas vid lagringen utan måste komma naturligt från råvaran och träet. Däremot får man smaksätta i efterhand – i detta fall med honung. Därför kallas den för ”Honey infused” – alltså smaksatt. Här hittar du ett gott recept med Jim Beam Honey; Whiskeyflamberad majssoppa.

Jim Beam Black

ArtNr: 86642

All Bourbon måste lagras i två år för att få kallas straight. Black lagras i 6 år och kallas då trippellagrad. Den görs efter samma recept som White men är mörkare och har mer ekfatston.

Jim Beam Devils Cut

Jim Beam Devils CutDevils Cuts säljs för tillfället inte i Sverige, däremot är det en rolig historia hur den kom till.

När Fred var liten gjorde hans pappa eget vin i använda Bourbon-fat. Vid ett tillfälle då Fred fick i uppgift att hämta fat vid destilleriet berättade en av killarna hur man kunde få whiskey ur dessa. Fred blev förstås nyfiken och fick det berättat för sig att man skulle ha vatten i den använda tunnan, rulla runt den och sedan låta den stå upp och ner ett par timmar. När man sedan tömde ur vattnet innehöll den whiskey. 

Fred trodde knappt sina öron… men gick förstås hem och provade – och mycket riktigt, ut kom det whiskey! När Fred berättade hemma vid matbordet om den nya upptäckten började snacket genast runt bordet. Vilken upptäckt! Hur kunde man omsätta detta?

Idag tar man gamla 200-litersfat från tillverkningen av Jim Beam Black och fyller upp med 60 liter vatten. Därefter stoppas den i en skak som ruskar om vattnet – lite som en färgblandare, för att sedan filtrerar bort kol och partiklar. Vätskan som utvinns ur väggarna blandar man upp med Jim Beam Black med för att få ner alkoholhalten till 45%. 

Vid lagringen suger faten i sig runt 7,5 liter whiskey, detta kallar man för ”soakage” vilket betyder blötläggning. För att få ut detta kan man svetta ur whiskeyn – något som på engelska går under termen ”Sweating the barrel”. Vätskan som utvinns innehåller mer tanniner och mer smak av ek tack vare att det legat inkapslat i träet.

Men, varför heter den då Devils Cut?
Vid tillverkningen av whiskey avdunstar en del av vätskan, nämligen hela 4% per år. Detta kallar man ”Angels Cut” och syftar på att änglarna får sin beskärda del. Istället tänkte man då att vätskan som sugs upp i träet fick heta ”Devils Cut”.

Jim Beam Knob Creek

Jim Beam Knob CreekArt-Nr: 70523

Knob Creek lagras under 9 år och är Jim Beams super premium-whiskey. Denna whiskey är döpt efter området där Abraham Lincoln föddes och har utvecklats av Booker Noe (Freds pappa).

Slutprodukten har mörkare färg samt en styrka på 50%. Mer ekfat och sötma går att känna såväl som en längre eftersmak som ligger kvar i munnen.

Jim Beam White

ArtNr: 503

All Bourbon består av 51% majs. White är flaggskeppet och den mest populära bland de olika sorterna. White lagras 4 år och har en alkoholhalt på 40%. Färgen är ljus och tonerna av vanilj tack vare ekfaten. Den är lättdrucken och bra att blanda med.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.