Lakritsfestivalen 2012Har du hört talas om den? Mässan där alla delar kärleken till att stoppa svarta (och ibland andra färgade) godsaker i munnen?

Jag talar förstås om Lakritsfestivalen. I år, som var det fjärde året i raden, gick den av stapeln i de lite större lokalerna i Münchenbryggeriet i Stockholm.

Två dagar fyllda med lakrits

Två hela dagar fyllda med massor av lakrits i alla dess färger, former och skepnader – ett fantastiskt paradis för oss som inte kan låta bli att ta en bit till.

Jag traskade dit med min lakritsälskande kompis Carin, som mellan varven fick agera både handmodell, fotoassistent och allmän provsmakare. Massor av glada människor besökte mässan även i år – så många att det var svårt att komma fram.

Lakritsfestivalen 2012

Världens längsta lakritsrem

Bland annat kan man beskåda världens längsta lakritsrem, knapra på lakritsskorpor eller ta en bägare lakritsglass. Man kan även dricka varm lakritschoklad och äta lakritssockervadd.

Där finns något för alla – till och med den träningsmedvetne kan hitta powerbars med lakritssmak.

Förutom allehanda färger, former och smaker på lakrits kan man även prova lakritsmüsli och lakrits-te, för att sedan borsta bort alla lakritspraliner som fastnat i tänderna med lakritstandkräm…

Laktrits-öl och lakrits-vin

Efter en hel dag i lakritsens tecken man kan avsluta med en kall lakrits-öl eller ta sig ett glas lakrits-vin i baren.

Lakritsöl @ Lakritsfestivalen 2012Min favorit på mässan var nog de mjuka lakritsbitarna som var fyllda med flytande lakrits. Så goda! Jag hittade det faktiskt på två ställen varav den ena var hos Fazer i form av Turkisk peppar. Med andra ord kommer de att finnas i butik inom en snar framtid.

”Jag gillar inte lakrits, jag är bara här för min mammas skull”,

Det roligaste jag hörde på mässan vad en tjej blev erbjuden lakrits av en kille. Hon tackade prompt nej, men killen bakom disken trugade ändå lite extra – hans lakrits var ju så fantastisk ”Jag gillar inte lakrits, jag är bara här för min mammas skull”, kläckte hon till slut ur sig. Jag slängde ett snabbt öga åt sidan och fick syn på den tidigare nämnda mamman som plirade förtjust och tryckte in ännu en lakritsbit i munnen.

Lakritsälskare är ett speciellt släkte

Lakritsfestivalen 2012Att suget efter lakrits finns där går i alla fall inte att ta miste på. Vi lakritsälskare är ett speciellt släkte – det är en livsstil som man gärna berättar om.

Vi skiljer oss från andra typer av godisätare (men är trots allt rätt lika choklad-connoisseurerna)) och hamnar gärna i samtal om vilka sorter som är bäst samt vilka som är de godaste sorterna genom tiderna. Anekdoter om gamla flygplatsfynd och kära minnen om lakrits som inte längre finns kan också hamna på tavlan…

Vare sig du gillar lakrits eller inte, så kommer här i alla fall ett axplock med bilder ifrån mässan.

Vill du läsa mer om lakritsfestivalen?

Kika in hos Kinna Jonsson
Agnieszka Baltyn för Spot n Tell
eller ta en titt på Spisat.se
Lakritsfestivalens egna webbplats.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.