Foglia Condimento Bianco och Balsamico

Allt du vill veta om balsamico och balsamvinäger

Allt jag skriver om här i bloggen är saker jag tycker om, som jag står för och som jag själv har valt att skriva om. Jag skriver inga sponsrade inlägg och heller inte om sånt jag inte tycker om – smak är trots allt subjektiv, därför ser jag inget konstruktivt i att skriva om något just jag inte gillar. Jag tycker att folk ska få ha olika smak och tycka olika. Produkter som är bestämt dåliga (rent produktions- och innehållsmässigt) kommer dock inte ens innanför den här dörren.

Bästa balsamicon

Med det sagt vill jag lyfta Foglias fantastiska Balsamicos och Condimento. De kommer alldeles för gärna innanför dörren. Jag har helt enkelt svårt att leva utan dem och försöker snåla på dessa ljuvliga droppar. Ni som är återkommande besökare av bloggen kanske minns ett specialerbjudande i julas, och det var mycket riktigt för dessa produkter.

Men vad är det då som är så fantastiskt med dem och som får folk att jubla och nästan ropa haleluja? Och nej, jag skojar inte. Jag har faktiskt hört det under provningarna.

Foglia Balsamico

Aceto Balsamico di Modena IGP Oro

ligger på träfat i 7-9 år. Denna balsamico görs på druvmust av sju sorters druvor.  När musten har kokats över en öppen låga tillsätter man vinäger och tappar upp på träfat för lagring. Den görs helt utan kemiska tillsatser eller färgämnen. Oro betyder guld.

Aceto Balsamico di Modena IGP Argento

är den med silverettikett. Som du säkert listade ut betyder argento silver. Efter att musten kokats över en öppen låga tillsätter man vinäger och tappar upp på träfat för lagring. Den här balsamicon lagras lite kortare tid än Oron, nämligen 6-8 år.

Båda dessa balsamicos brukar jag ringla över pizzan. Det blir gudomligt gott och ger den salta pizzan ett extra lyft. Att bara ringla över en bit kött räcker gott och väl som komplement till sås eller sky och blir riktigt fint det med.

En sak som gör mig tokig är att balsamicos har en tendens att alltid vara kladdiga och drälla åt alla håll och kanter när man försöker hälla av dem. Alla Foglias balsamicos och Condimento levereras med smarta droppkorkar som är gjorda i kork och har en liten hällpip.

Foglia Condimento

Condimento Bianco

är en på sätt och vis en vit balsamico men får under rådande regelverk inte hallas för Balsamico. Rörigt va? Nä då, orsaken till det är inte knepigare än att den inte görs på traditionellt vis. Det traditionella viset tillåter bara att druvmust används – inget vin. Denna Condimento innehåller druvmust på gröna trebbianodruvor och även vitvinsvinäger. Därav kombinationen av läcker sötma och ett uns av uppkäftig syra.

Dessa är underbara att ha på det mesta – både i och på maten. Medan en vanlig äppelcidervinäger kan vara väldigt syrlig/sur har Condimenton en söt ton och ljuvlig rundhet. Tomaträtter får ett lyft och behöver ingen nypa socker. Den är underbar att ringla ovanpå linssallader och fisk.

Roligt nog har jag hört folk prova den och uttrycka precis samma lycksalighet som jag känner. Det är faktiskt dumt att inte prova.

Vad är skillnaden på balsamico och balsamvinäger?

Balsamvinäger och balsamico är precis samma sak. Balsamvinäger är helt enkelt det svenska ordet. Det finns även en i butik som kallas Balsamic Cream eller Crema di Balsamico. Dessa är trögflytande och i vissa fall smaksatta. Om dessa finns utan förtjockningsmedel/konsistensmedel låter jag vara osagt då jag tyvärr inte lyckats hitta svar på frågan.

Är all balsamico gjord på samma vis?

Svaret är nej. Det pratas en del om äkta och fejkad balsamico. Sanningen är att mycket av det som säljs under beteckningen balsamvinäger är vanlig vinäger som sötats med en skvätt druvmust och färgats med brun karamellfärg. Den bruna karamellfärgen är densamma som Coca Cola färgar läsken med – nämligen sockerkulören E150d. Förtjockningsmedel tillsätts också i vissa sorter för att få dem mer trögflytande. Det är heller inte ovanligt att efterjäsningen av den koncentrerade musten sker i rostfria ståltankar i stället för i trätunnor. Alltså ännu en orsak till att jag gillar Foglas balsamicos – det är inget fuffens.

Blir du nu sugen på att testa? Här har du några recept med Foglias goda produkter.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.