En helg i Danmark och en dag på MAD Food Camp

I helgen bar det av till Danmark. Tidigare detta år var vi där under en långhelg och hade kanontrevligt. Alltså åkte vi nu tillbaka för att göra om det. Med välpackade helgväskor och glada miner bar det av med flyget över Öresund.

Gråmunkstorget

Annorlunda öppettiderFörsta kvällen bar det av till Gråmunkstorget där i alla fall jag åt en Jack Daniels-burgare. Hur god som helst. Jag är ju mäkta förtjust i Whisky, och Jack Daniels är en av mina favoriter att ha i maten. Burgaren var riktigt saftig och god, med ost, bacon och utsprinklad basilikaolja runt om. Jag kommer definitivt att göra en variant på den här hemma.

Efter middagen blev det en tur till en märklig tequilabar där det dracks drinkar med oroväckande lite alkoholsmak (ingen alls) och öl för 25:-.

Därefter blev det en promenad genom stan för att ta oss till nästa ställe. Danmark är en riktigt trevlig stad. Folk är glada och inte så tillknäppta som vi svenskar är. Här gör det inget om folk tar med sig en picknick-filt och sätter sig på något ställe de tycker verkar bra och plonkar lite gitarr, eller står två centimeter utanför trottoaren och dricker en öl. ”Frihet under ansvar” som vi kallar det (även om vi valde att kalla det frihet utan ansvar, denna gång…).

God öl på Nørrebro Brygghus

Nästa stopp var Nørrebro Bryghus. Ett mysigt ställe som hade ett stort ölutbud med allt ifrån Pale Ale och Böhmer till weissbier och vanlig lager. Jättegott för en öläskare som sagt och förstås jättebilligt.

Shopping på Ströget och smörrebröd i Nyhavn

Stekt enokiDagen efter blev det shopping på Ströget och smörrebröd i Nyhavn. Vädret var tyvärr så där, men det var inte hela världen. Så fort det började regna så hoppade vi in i en butik och shoppade (ja, det blev en del shoppande och fyra par skor, mer om skorna kan du läsa om i min skoblogg), eller så satte vi oss på något mysigt ställe och tog en dansk öl och mumsade smörrebröd.

Vinbarer är populära i Danmark, så självklart besökte vi även en sådan för att socialisera och vila fötterna. Till kvällen hade vår goda vän Catja styrt upp en trerätters på Matklubben. Riktigt mysigt ställe med god mat och trevlig atmosfär och inredning. Dessutom var maten väldigt billig. En trerätters med bubbel och vin till alla rätterna gick på 600 spänn!

Mikrobyggeriet Mikkeller

Kvällen avslutades på mikrobyggeriet Mikkeller där det dracks öl som var som en hel middag och på 17,5%! Bör jag tillägga att man hade lite skallebank morgonen efter?

Anledningen till att vi åkte ner just den här helgen var för att vi hade biljetter till Mad Foodcamp. Stjärnkocken samt ägaren till restaurangen Noma, hade tillsammans med ett gäng kockar och glada odlare ställt till med detta event. Årets tema var grönsaker och efter en båtfärd på en kvart var vi framme. Dum som jag var hade jag fått för mig att man skulle trippa runt i sina högklackade, sippra på ett glas med babbel och mumsa på små bitar av delikatesser…. Icke!

MAD Food Camp

Leriga fötterHela stället badade i gyttja och halm. När båten väl la till, vilket var vid en ö, insåg man ganska snart att jag hade gjort rätt i att ta ett par sandaler. Ett par gummistövlar och regnmundering hade dock varit ett bättre val. Hela stället badade i gyttja och halm. Satte man ner foten sjönk hela en ner i halmen och täcktes av lervatten. Nåväl, det var bara att traska runt i det och bita ihop. Och nej, jag är definitivt ingen festivalmänniska. Mina sandaler kommer i alla fall aldrig att bli som förr, men leran gick att tvätta bort, och jag var glad att jag varken hade högklackat eller mina vita tygskor som jag hade funderat över ett ögonblick.

Vi hade inte mer än kommit i land, fått våra festivalband runt handleden och klivit in i första uppsättningen med tält förrän regnet bestämde sig för att göra entré. Det var bara att rädda sig in under ett tält. När vi stod där och tryckte och flinade upptäckte jag i alla fall att de sålde morötter i en massa färger. Perfekt! Jag som ganska nyligen hade bläddrat igenom en tidning och sett en maträtt med färgade morötter – så detta var ett ypperligt tillfälle att slå till på nära knippen.

Det riktigt kliade i fingrarna

KejsarhattDagen blev i alla fall toppen. Det första regnet som kom var också det enda, så efter att fötterna hade acklimatiserat sig till lerinpackningen så var det ett riktigt trevligt event. Tälten trängdes om vartannat med ekologiskt och biodynamiskt odlade grönsaker, goda smakprover, matböcker, föreläsningar och annat smått och gott.

Man kunde få kika på hur svampar odlades i krus och handla kryddväxter och vinäger. I ett stort tält kunde man handla mat och dryck. Inte de vanliga trista rätterna, utan så klart ekologiskt och mycket goda kompilationer. Jag blev riktigt imponerad, för så här god mat var länge sedan jag fick någonstans (utom i mitt eget kök så klart, hehe). Smakerna var perfekt kombinerade och man fick en massa nya uppslag till roliga smakkombinationer och rätter. Det riktigt kliade i fingrarna att komma hem och börja laga.

Morötter och bokFörutom ett trevligt minne fick jag med mig lila och gula morötter, en ask med Enokisvamp och min nya favorit-kokbok, som jag dessutom såg till att få signerad av författarinnan (som för övrigt var väldigt sympatisk). Till min förvåning fick jag även allt genom tullen (medan jag själv fastnade för att jag glömde att ta av mig mitt stora metallhalsband, doh!)

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.