Månadens mumsbitar - februari

Ny månad, nya roligheter

Årets andra och kortaste månad är här – februari. Intressant kuriosa är att februari ursprungligen var årets sista månad och därför också fick ett extra dag. När den romerska kalendern ändrades 153 f.k. flyttades februari men fick behålla sin skottdag.

Något som inte får glömmas är det är Alla hjärtans dag den 14 februari. Passa på att ge bort något gott att lägga i närheten av hjärtat, nämligen magsäcken. Här hittar du Månadens mumsbitar: Februari.

Den 1:a varje månad kommer du få tips om vad man ska läsa, kolla på, ha i glaset och sukta efter. Här kommer årets första mumsbitar. Hoppas du hittar något som passar.

Att ha på tallriken:

ApelsindressingUnder februari går det att hitta massor av nyttiga godsaker i grönsaksdisken. För att ta några är jordärtskocka, olika typer av kål och avocado och citrusfrukter, såväl som sharonfrukt och selleri i säsong.

En av mina favoriträtter som innehåller både citrus och avocado är Lammfilé och getostgratinerad potatis med avocado- och linssalladsallad. Den ger härligt våriga vibbar och får en att drömma om sköna sommarkvällar.

Ett annat omtyckt recept är den här lättfixade Apelsindressing. Ringla över salladen eller varför inte på kycklingen?

Att titta på:

I matlagningsserien The Delicious Miss Dahl, lagar Sophie Dahl mat beroende på humör. Känner man sig deppig, romantisk eller bara vill ha en mysdag lagar hon maträtter som passar för det.

När man väl kommit över det faktum att hon både verkar vara uppe i det blå, pratar som en sengångare och drar kniveggen över skärbrädan är det en rätt mysig och rogivande serie. Helt klart något att spana in om du gillar matlagningsprogram presenterade av en väldigt söt nuna.

Att läsa:

TexMex från GrundenGrilla på sommaren eller fixa en het gryta på vintern – TexMex passar precis när som helst på året. Efter ett besök i bokhandeln (ja, inget slår ett riktigt besök med bladblädder och bokdoftsniffande) föll min blick genast på Jonas Crambys underbara bok TexMex från Grunden. Hemma har vi tidigare lagat efter recept på Jonas webbplats, därför var den en glad överraskning att han släppt en bok.

Jonas Cramby är en sann mexmats-älskare som till och med döpt dottern till Margarita. Inspirationen till boken kommer från USA:s gränsstater där Jonas rest runt under flera år och spanat in i de amerikanska köken.

I boken hittar man allt ifrån smaskiga Tacos, heta enchiladas, maxade burgare och svalkande drinkar. Förutom att vara roligt skriven innehåller den intressant kuriosa varvat med matnyttiga tips och grunderna för texmex-köket. Något jag gillar skapt (eftersom jag är formgivare) är layouten som är hålls ihop av en stil som passar temat, stora, läckra bilder och en bra satt typografi. Jag har svårt att tänka mig någon kille som inte skulle bli lycklig av den här boken. Texmex från grunden har ISBN: 9789127133037.

Att sukta efter:

Ihopfällbara visparUte är det snö, slaskigt och grått. Inne i butikerna däremot börjar lätta vårpasteller och härliga färger ta mer plats på både husgeråd och diverse verktyg. Man känner att våren är på gång trots att det är ett tag dit. En av de saker som utrustats med härlig färg en suktbar visp. Jaha, en visp, tänker du? Men det är inte vilken visp som helst…

Hur ofta händer det inte att vispen du ska ha ligger någonstans längst in i lådan med verktyg? När du väl ska få ut den där förbaskade vispen har den lyckats haka tag i både pastasleven och stekpincetten vilket gör att ett enda virrvarr av prylar åker ut ur lådan och under tiden som grädden kokar över.

Med den här fina vispen slipper du detta problem. Tack vare att den är tillverkad i nylon går den att använda i kastruller och stekpannor med teflonbeläggning. När den inte används drar man bara över hylsan som sitter på – och vips (eller visp?) så har man fått en strasselfri och lättbehändig ”pinne”. Självklart har den också en ögla så att man kan hänga upp den. För 125:- på Designtorget kan den bli din.

Att smaka på:Bacon-mintpastiller

Konstigare saken har man hört talas om, men vad sägs om att fräscha upp andedräkten med… bacon? Bacon Mintpastiller både smakar och doftar bacon. Det år åtminstone en helknasig grej att ge bort till någon som gillar bacon, men hur de smakar? Ja, åsikterna är delade medan de flesta tycker att de tycker smakar mestadels mint. Roliga är de i alla fall och asken är riktigt fin. Dessa roliga pastiller från Uncle Oinkers kan man klicka hem från CoolStuff för 39:-

Att ha i glaset:

Coast Ridge Cabernet Sauvignon MerlotMitt absoluta favoritvin just nu är Coast Ridge. Det är ett rött vin där druvorna är uppdelade på 70% cabernet sauvignon och 30% merlot. När testpanelen provade detta vin fick det hela 19 av 20 möjliga poäng. Det är helt klart ett prisvärt vin som passar till mycket.

Läs hela inlägget om Coast Ridge Cabernet Sauvignon Merlot och det smarriga receptet på Surf n Turf som vi lagade till. Om inte annat kanske du kan finna lite inspiration inför helgen?

Att spana in:

Februari har faktisk hela två spännande event att skriva in i kalendern;

Årets KockÅrets Kock

Fredagen den 8 februari har vi den rafflande finalen av Årets Kock.
Den prestigefulla tävlingen går av stapeln på Stockholm Waterfront och pågår mellan 9:00-15:00. Den är gratis att gå på, så passa på att anmäla dig här.

KorvKorvfestivalen

Lördag och söndag den 9 och 10 februari går i korvens tecken. För första gången anordnar Nordiska museet och Korvakademin den goda Korvfestivalen. 50 utställare kommer att finnas på plats och bjuda på korvprat, korvstoppning och korvätning. Det här är helt enkelt något du inte får missa om du gillar korv.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.