Fotoskola

Bästa knepen när man ska fota mat

Att fota mat kan tyckas vara en hel vetenskap, men om sanningen ska fram är det inte så svårt. Allt som behövs är övning, analys och smarta knep. En del verkar helt naturligt ha det där som krävs för att hitta de bästa vinklarna, medan andra kan öva upp det. Och visst behöver även de största fotoproffsen öva och analysera emellanåt. Det finns alltid något att lära sig eller att lära sig av! Läs mer om Matfoto – Tips från matfotografen.

Matfotograf Madeleine Landley

Matfotograf Madeleine Landley

Matfotograf Madeleine Landley

Matfoto – Tips från matfotografen

Det finns dom som bara skjuter av en bild och inte funderar så mycket på vad de fotar eller hur det blir. För det mesta blir det suddigt, platt, tråkigt och kanske med en skugga från kameran rakt över det hela. Och ja, ibland har de tur… Att fota handlar alltså om att vara närvarande när bilden tas, att titta i Viewfindern och att se redan i sökaren om vinklar och objekt blir bra eller dåliga. Blir det inte det korrigerar man dem direkt eller flyttar på sig.

Fotoskola, tips och trix

Jag har fått en del förfrågningar om huruvida jag håller kurser eller om man kan få följa med mig ut på jobb. Kul! Därför bestämde jag mig för att fortsätta på min lilla guide med smarta tips på hur man blir en bättre fotograf när det kommer till matfoto, och till att fota dryck. Mina foton hittar du bland annat på instagram och på Flickr. För den som vill anlita mig finns mina kontaktuppgifter i sidfoten.

Kika gärna på första delen: Fotoguide för Matfoto: Fota snyggare mat och dryck. Här ger jag smarta tips på hur man riggar mat, var man får tag i rekvisita, samt det knepiga med ljussättning.

 

Matfotograf Madeleine LandleyMatfotograf Madeleine LandleyFotograf Madeleine Landley

Mina bästa knep till att bli en bra fotograf är att öva och analysera. Här ska jag förklara närmare vad jag menar med det.

Öva

Prova olika vinklar, olika ljus, olika uppläggningar och olika objektiv. Att bli en bra matfotograf handlar om att hitta en stil som passar en själv. De flesta fotografer tar många bilder och har några bland dessa som är riktigt bra och som sedan används. Prova olika vinklar, arrangera om bestick och rekvisita, testa olika skärpedjup och fokuspunkter. Det färdiga resultatet kan ibland vara svårt att föreställa sig, och genom övning lär du dig vad som funkar eller inte.

Analysera

Analysera dina egna foton och fundera på vad som är bra respektive dåligt. De kanske är för tomma, för röriga eller för spretiga? Belysningen kanske blev toppen – hur gjorde du då? Färgerna blev bra – var det något särskilt som lyfte det hela och som kan återanvändas? Analysera också andras foton på samma vis. Vet du en fotograf vars bilder du gillar? Vad är det då med dessa bilder som är så bra? Är det ljuset, arrangemangen, färgerna? Imitera och försök skapa dig en egen stil.

Matfotograf Madeleine Landley

Matfotograf Madeleine Landley

Fotograf Madeleine Landley

Smarta knep när man fotar mat

– Vänta med såsen. Sås har en tendens att se kladdig ut, att rinna ut över hela tallriken eller att fånga upp massor av blänk om du fotar med blixtar och lampor. Visst kan man hjälpa en rinnande sås genom att se till att den är riktigt kall, eller blanda den med komponenter som gör att den blir trögflytande. Dock kanske man inte alls behöver ha sås på tallriken? Ha den i en liten fin skål vid sidan av eller vänta till sist med att lägga på den för att se hur det blir.

– Lägg upp mindre portioner. Det är sällan man lägger upp en normalportion med mat när man ska ta matfoto. Anledningen är att det ser för fullt ut på tallriken, plus att det är svårt att arrangera. Det blir alltså inte snyggt. Lägg upp mindre portioner när du tar fotot. Ska du äta det efteråt lägger du upp resten av maten efter fotograferingen.

– Pincett, papper och tandpetare. Arrangera maten och torka av med fuktat papper. Palla upp saker om de får en dålig vinkel och fäst med tandpetare om de åker omkring på tallriken. Lite klippta kryddor, frön eller smulor kan vara fint att sprinkla över. För att få allt att ligga på sin slutliga plats, använd förslagsvis en pincett.

– Så får du köttet att se saftigt ut. Kött har en tendens att snabbt se torrt och tråkigt ut. Knepet är då att pensla med smält smör. Olja ska man absolut inte pensla med då det adderar ett för tjockt lager som fångar blänk och gör att det ser för glansigt ut. Smält smör gör istället att köttet får en frisk yta som inte blir för tjock. Funkar även bra på tillagade råvaror samt fisk och kyckling.

– Använd en gasbrännare. Kött, fisk och kyckling som grillats eller varit i ugn ser snyggare ut om det har yta respektive grillränder. Införskaffa en liten gasbrännare för att addera den sista ytan på kött, paj och gratäng. En elektrisk grilltändare fixar lätt snygga grillränder.

– Fota inte mat med macro. En del förespråkar att man ska fota mat med macro. Där håller jag inte med. Ett macro har en annorlunda uppbyggnad där linsgrupperna är placerade annorlunda än i ett ”vanligt” objektiv. Dels kommer du för nära, dels får du ett väldigt kort skärpedjup. Det är här problemet ligger – skärpedjupet. Med för kort skärpa gäller det verkligen att få fokus helt rätt, annars blir det bara ett irritationsmoment. Att ta en bild med för kort skärpa är i många fall också lite synd om du har fler saker på tallriken som ska ha uppmärksamhet. Det finns också risk att skakningar syns som oskärpa om du fotar utan stativ. Ta hellre en utzoomad bild som du beskär. Det ger mer frihet och skarpare bilder – hela vägen.

Scan Matfotograf Madeleine Landley

Scan Matfotograf Madeleine Landley

Saker att tänka på om du vill förbättra ditt fotande

– Vad vill du förmedla för känsla? Ska det vara avskalat, mörkt, mysigt, rustikt, somrigt? Tänk till redan innan och arrangera miljön så att det passar.

– Skuggor och ljus. Varifrån ska de komma? För mycket ljus rakt på ger utbrända bilder och platta objekt. Prova att belysa bakifrån och att sätta en reflexskärm framifrån som lättar upp skuggorna.

– Prova olika vinklar och arrangera mot kameran. En maträtt kanske blir snyggare om den fotas framifrån än vad den blir från sidan – eller vice versa. Ta testbilder innan uppläggningen för att kontrollera hur det blir med rekvisita och för att se hur ljuset faller. Ska du fota ovanifrån, arrangera då maten uppåt – tänk till när du läger upp.

– Var noga med ljuset. Alla medel är tillåtna för att få ljus – utom att använda kamerans inbyggda blixt! Använd externa blixtar, lampor eller fota utomhus. En överexponerad bild är lättare att rädda än en underexponerad. Mer om ljus när man fotar kan du läsa här.

– Ge liv åt bilderna. Arrangera med komplementfärger. Element av rött och grönt i maten förhöjer det hela. Tänk kryddor, lök och örter.

Scan Matfotograf Madeleine Landley

Matfotograf Madeleine Landley

Matfotograf Madeleine Landley

Min fotoutrustning för matfoto:

En del undrar vad jag använder för utrusning när jag tar matfoto. Oftast varierar det beroende på var jag fotar och vad jag fotar. Under vinterhalvåret, vid större fotograferingar eller då jag ska fota föremål som ger mycket blänk och reflektioner använder jag ett dagsljuspaket. Till vardags använder jag vanliga hot shoe-blixtar med blixstyrning och reflexskärm (nedan). Denna setup är både mobil och tar lite plats. I den mån jag kan använder jag alltid befintligt dagsljus.

Matfotograf Madeleine Landley ScanMatfotograf Madeleine Landley

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vill du bli bättre på att fotografera mat? I guiden Matfoto – Tips från matfotografen hittar du knep, trix och smarta tips.