Mässan Mitt Kök

Förra veckan var det mässan Mitt Kök i Älvsjö, i Stockholm. Personligen tycker jag att det är alldeles för lite matrelaterade tillställningar i Stockholm. Det finns ju trots att ett ganska stort intresse för både mat och matlagning i Sverige, så när det väl finns något att gå på drar det rätt mycket folk. Att jag har ett stort intresse för allt i och kring köket är kanske inte helt oväntat. Jag tycker att det är så trevligt att traska runt att smaka på mat och dryck samt handla med sig nya, roliga saker att använda i köket. Det känns så avslappnande och hemtrevligt på något sätt – och gör en på gott humör.

Att gå på mässa, rent generellt, tycker jag kan vara ganska trist. Det brukar vara så mycket folk att man knappt kommer fram. Man får köa och knappt röra sakerna. Ta fotomässan till exempel; vanligtvis kan man lämna in sitt kamerahus för rengöring, men det är bara att glömma eftersom alla vill göra det. Eller Gamex (tv-spelsmässan); det är så mycket tv-spelande kids att det är enklare (och bekvämare) att testa spelen hemma. Dessutom är det billigare att köpa över nätet.

En mässa som funkar

Mitt Kök är ett koncept som funkar. Man kan för en billig penning köpa dryckesbiljetter och testa olika viner och ölsorter. Man får provsmaka och köpa med sig diverse oljor, vinäger, marmelader och massa andra godsaker. Dessutom kan man handla köksutrustning så som stekpannor, kastruller och smarta verktyg.

De som kommer dit samt jobbar där är glada och hjälpsamma – alla delar ju (förhoppningsvis) ett gemensamt intresse. Och, efter ett besök kan man gå hem med ett nöjt leende och en mängd nya intryck och idéer att ta in till sitt eget kök. Här är min eftermiddag i bilder.

Carlsbergs bakficka
Coola montrar fanns det en uppsjö av. Blev extra förtjust i Carlsbergs Bakficka.

Julsnaps
Det fanns förstås snaps och glögg att provsmaka.
Blev lite besviken på mig själv att jag missade att provsmaka Blossas nya glögg som jag är så nyfiken på.
Upptäckte när jag tittade igenom bilderna att  jag hade missat den…

Concha Y Toro
Passade på att hälsa på hos Concha y Toro eftersom jag var på vinprovning hos dem i våras och testade deras Trio Chardonnay.

Baguettekvinna
Underbar bild som sambon tog.
Den ger förstås alla möjliga associationer, men man blir tydligen glad av att skyffla baguette :)

Champagnebaren
Champagnebaren var ett trevligt tillhåll.
Här testades det både ett mousserande rosé som hette Pink (som jag blev väldigt förtjust i) samt champagne.

Snack i montern
Det blev även en liten Tweetup i Fondbergs monter där @Receptomaten som bland annat driver webbplatsen Spisat, @kinnajonsson som har bloggen Mormors Mat träffades.

Madeleine och Mikael
Hänger här i Fondbergs monter tillsammans med Mikael Göransson (@mikaelgo).
Mikael är sommelier matkreatör samt grundare av gastronomikonsultföretaget ScandinAsian Taste.

Johan
Sambon fick rödvin på sig och fick tipset av Mikael att ta bort det med vitt vin.
Funkade superbra! Tänk vad man kan lära sig på Mitt Kök.

Seaman's Shot
Testade lite Seaman’s Shot. Smakade ganska exakt som Fishermans Friend i flytande form.

Fynd ifrån Mitt Kök
Man kan hitta mycket kul på Mitt Kök.
Bland annat körsbärsbalsamico, havtorns-chutney, tomatmarmelad och tryffel-bearnaise
– och en massa tidningar förstås.

Tomatmarmelad
Supersmarrig tomatmarmelad ifrån Birgittas Matbod.
Provåt den igår och den var mumma!

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Bilder och kuriosa från mässan Mitt Kök i Stockholm, 2011.