Är det skillnad på olja och olja?

Jag har fått upp ögonen för olja. Inte sån man häller i växellådan, utan härligt gräsig och kryddig Extra Virgin olivolja. Tidigare köpte jag den största, billigaste (och under omständigheterna snyggaste) olivoljan jag kunde hitta i matbutiken. Den hamnade i stekpannan eller i marinaden – och roligare än så blev det inte… Men är det skillnad på olja och olja?

Lotta Siwertz

Då jag även bloggar på Foodmonitor, kom jag via dem, i kontakt med en tjej som heter Lotta Siwertz. Lotta driver företaget Foglia (uttalas Fållia) och importerar olika delikatesser ifrån Italien. Framför allt ligger hennes största intresse i de Extra Virgin olivoljorna som hon åker runt till olika gårdar och handplockar och tar hem till Sverige. Sällan har jag träffat en person som brinner så för något – man kan inte låta bli att dras med.

Är gröna och svarta oliver samma sort?

Jag med min gamla fulolja från Willys insåg snabbt att mina kunskaper om olivolja var rätt kassa. Olivolja kommer ju som bekant ifrån oliver (ja, så mycket visste jag i alla fall) men bara en sån sak som att svarta och gröna oliver inte var två olika sorter visste jag till exempel inte om. ”Gröna oliver blir ”svartare” ju längre de får hänga på grenen. Ingen regel utan undantag, det finns oliver som är gröna även i fullt moget tillstånd”, förklarar Lotta.

Men att olivolja är bra ur en hälsosynpunkt har väl inte undgått någon? ”Olivoljan smörjer våra leder och tarmar”, fortsätter Lotta. ”När man steker i olivolja så försvinner mycket av aromerna och hälsofördelarna. Använd en billigare olivolja att steka i och njut av ”rå” kvalitetsolivolja som en extra krydda på maten.”

Olivoljans tre fiender

Att Lotta sitter på massor av kunskaper är det inget tvivel om. Ganska snabbt fick jag lära mig att det är kardinalsynd att låta oljan stå vid spisen. ”Olivoljan har tre fiender – syre, ljus och värme. Därför är det oftast mörkt glas på flaskorna. Bästa platsen att förvara oljan på är i ett skafferi.” Äntligen hade jag alltså gjort något rätt.

Förutom att sälja godsaker som oljor, kryddmixar, pestos, och sardeller i webbshoppen, så håller Lotta även i oljeprovningar. Det är här det allra största intresset ligger. Man kan riktigt se hur det glimmar till i hennes ögon när hon börjar berätta. Jag känner mig som en bonnläpp när jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om ”oljeprovning”. Visst, choklad, whisky och vin – men olja?

Oljeprovning – en perfekt present

Under provningarna guidas man i olivoljornas djungel. Man får bland annat veta skillnaden mellan gentile, classico och fruttato extra virgin olivolja. Dessutom får man tips på hur man kan använda olivoljan i köket och hitta nya användningsområden. Personligen tycker jag att det låter som en riktigt cool grej att ordna för vännerna med gemensamt matintresse – eller varför inte för företag?

Jag fick vara med på en liten inofficiell provning där Lotta skulle prova oljor åt en vän, och oj, vad stora ögon jag fick. Larvigt sippande och piffande? Glöm det – prova olivolja är något alla borde göra!

Balsamico

Oljor

Sardeller

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.