Plockmat

Böcker med plockmat

Plock är något av det bästa jag vet. Det är så gott att kombinera olika smaker med varandra och bara sitta mumsa i godan ro och sippa på ett gott vin. Plockmat har många fördelar. Det är perfekt att vara många när man lagar det då varje person kan få ansvar över varsin rätt. På så vis går det fort och alla kan umgås under tiden och känna sig duktiga.

En annan fördel är att det är relativt enkelt att förbereda. Ett bra plockbord består av både kallskuret och av rätter man har lagat själv samt en massa goda röror och såser. Orkar man dock inte laga något så kan man lika gärna köpa allt färdigt. Tärningar av feta och mozzarella, oliver, skinka och korvar och annat smått och gott och går så bra att blanda. Dessutom kan man köpa mycket färdiglagat i manuella disken om du har en sådan i din matbutik. Vi köpte till exempel i dag rökta laxfenor, yumm! Supergott att doppa i en krämig limeaioli.

I vår familj äter vi plock väldigt ofta. Ibland handlar vi det färdigt, men för det mesta blandar vi upp det och väljer vi ett tema och lagar efter. Kul teman kan till exempel vara efter olika länder; indiskt, spansk, italiensk, japanskt. Andra teman kan vara allt grillat, allt i glas osv. Plockmat gör att man kan testa sig fram och prova olika saker och sätt att laga det på – det är ju inte som att hela middagen bli förstörd om man misslyckas.

Plockmat och buffé

Plock är rätt likt buffé, kanske till om det samma om man så vill. Dock skiljer jag de två åt här i bloggen. Plock är för mig mer småsaker som är som lättätna munsbitar medan buffé är mer stora laddningar med sallader och spett som man kan lägga upp av. (Många av plockrecepten kan du förstås hitta under buffékategorin.)

Så, sätt igång nu och testa en massa roliga smaker – plockmat är ju så kul att både pillra med och äta. Här kan du hitta ett lass med recept som sätter igång inspirationen.

Vill man istället bläddra i en bok om plockmat så har jag tre favoriter ifrån förlaget Kakao att rekommendera; Meze, Tapas och Antipasti. Meze är orientaliska smårätter medan tapas och antipast i är spanska respektive italienska rätter.

Böcker med plockmatsrecept
 


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.