iPad

Hur blir man en bra receptkreatör?

Jag skrev nyligen ett inlägg om vad bloggandet har gett mig och hur det har utvecklat mig. Efter att ha kikat på gamla recept som jag hade skrivit för ett par år sedan kunde jag inte låta bli att flina och funderade på hur jag faktiskt har utvecklats som receptuppfinnare. Det var roligt att kika igenom. Idéerna fanns där, men de behövde en hel del finputsning och finess – de var rätt enkla, och med enkla menar jag inte att de nya rätterna har blivit svårare att laga – däremot menar jag att de var rätt mediokra. Jag undviker fortfarande rätter som ska ha speciella temperaturer och pillas med, jag har helt enkelt inte det tålamodet.

De som är halvbra får förbättras

Alla de recept jag har lagt upp på min blogg är jag nöjd med – även om några av dem kanske inte får mig att rysa utav upphetsning. De kanske inte blev till under en av mina ljusaste stunder, men var ändå värda att dela med sig av. Hur som helst skulle jag inte lägga upp något olagat eller något som jag inte är nöjd med. Blev det halvbra får det lagas om och förbättras, sedan åker det upp på bloggen.

Jag ser till att aldrig läsa andras recept. Det må verka trist, men jag vill inte råka ut för att omedvetet ha tjuvat åt mig någons recept. Enda gångerna jag faktiskt skummar igenom ett recept är då jag undrar hur det har tillagats. Kanske ser något annorlunda ut och jag vill veta hur man faktiskt gör, då brukar jag kika på hur tillagningsprocessen går till.

lök

Håll koll på trender och säsong

En bra idé är att hålla koll på trender – vad snackas det mycket om? Nya produkter dyker upp på marknaden hela tiden. Ta exempelvis slow cookern, en supertrendig pryl som var och varannan verkar ha. Hitta då på något som passar för just denna pryl. Det dyker även upp nya matvaror så som pankoströbröd, och tänk bara när creme fraichen gjorde intåg. Vissa kanske inte är nya utan bara börjar bli vanliga i varje hem? Hitta då på något med just den produkten.

Ett annat tips är att följa säsongen. Vilka grönsaker (mestadels) tillhör säsongen? Exempelvis passar fina primörer så som sparris och nypotatis bra på våren. På hösten kan det kännas gott och värmande med en gryta eller en gratäng. Perfekt passar då alla rotfrukter som just skördats och finns drivor av i butik. Även högtider så som jul, halloween och påsk är trevliga att hitta på recept kring.

Råvaror

Fotot är reklampelaren

Tänk på bilderna. Man äter precis lika mycket med ögonen med som med näsa och mun. Tänk på att bilden är reklampelaren för maträtten. Är bilden då en sunkig, halvmörk och oskarp hög med klegg… tja, vem skulle vilja äta det? Än mindre laga det. Det finns många bra böcker med tips och tricks om hur du arrangerar mat och gör roliga uppläggningar. Med enkla medel kan man få en bra bild. Bland annat har jag en vän som använder en stor lampa som han har ärvt. Varför inte? Alla medel är tillåtna (nästan). Ett inlägg med fototips kommer framöver.

Pannkakstårta

Var hittar man inspiration?

Först av allt söker jag inspiration. Den finns överallt. Jag bläddrar i många tidningar och kollar in sajter som Systembolaget, ICA Kuriren och Arla. Mina favorittidningar är Buffé, Lantliv Mat och Vin och Allt om Mat – de har snygga bilder som gör att det kliar i fingrarna. Många gånger brukar jag försöka klura ut vad det kan vara för innehåll (utan att smygkika) och på så vis föds nya idéer i mitt huvud. Ofta får jag uppslag till nya rätter genom att fundera över hur de skulle kunna göras annorlunda.

Att ha koll på smaker hjälper mycket. För egen del brukar jag känna hur smakerna smakar genom att tänka på dem. Sedan lägger jag ihop dem i huvudet och smakar på dem ihop. Det kanske låter märkligt, men jag får väl anta att jag har ett bra smakminne? När jag komponerar ett recept försöker jag alltid att ha ett inslag av varje smak; salt, sött och syrligt, då tycker jag att kombinationen blir som bäst och smakerna faller inte platt utan lyfter varandra.

En annan tanke att ha i huvudet är att försöka kombinera konsistenser. Det kanske inte känns så läckert om allt har samma konsisten och är deigigt och utan tuggmotstånd – eller motsatsen – att allt är hårt? Alltså kanske inte det allra bästa är någon form av mos med genomkokta grönsaker och ett par mjuka grönsaksbiffar (såvida man inte är bakis). Testa istället att koka grönsaker kortare tid och servera tillsammans med en köttbit med tuggmotstånd och ett krämigt mos. Testa olika saker och låt inspirationen flöda. Jag lovar att om man väl börjar så är det svårt att sluta.

Hur jag gör mina recept

För det mesta börjar jag med att skriva ner grundingredienserna, eller bassmakerna om vi nu ska kalla dem det. Många gånger har jag kommit på en kombination av saker jag vill testa ihop eller så är jag bara sugen på något speciellt. Efter att ha kommit på basen försöker jag komma på vad som kan passa till – hela tiden med de tre smakerna i bakhuvudet.

Efter det handlar jag och sätter sedan igång att laga. Under tiden jag lagar ändrar jag ofta i receptet – många gånger har jag glömt att köpa något och får ändra på receptet på grund av det – ivisa fall känner man att något inte är helt rätt och får snygga till det. När det är färdiglagat brukar jag vända upp och ner på hela köket och släpa fram tallrikar, dukar, folier och annan rekvisita. Ja, det är ju inte som att jag har en fotograf, tyvärr. Efter att det sedan är ätet och provat brukar jag skriva ner arbetsflödet, renskriva och sedan göra eventuella justeringar. Därefter åker det upp på bloggen tillsammans med foton.

Det viktigaste för mig, förutom att det ska vara enkelt att laga – och smaka gott förstås – är att recepten ska vara lätta att följa. Ett bra tips är att använda samma ordning i innehållsförteckningen som hur de dyker upp i beskrivningen. Då är det lättare att pricka av att man inte har missat något. Var tydlig – det är lätt att misstolka.

Varje gång jag hittar på ett nytt recept försöker jag alltid att utmana mig själv. Lite extra klurigt är det eftersom jag inte äter vita spannmål. Det är ju faktiskt ganska lätt att rädda upp en rätt med lite potatis, pasta eller ris. Men om man nu inte äter det, hur man man då ta något annat och tweaka till det på ett sätt som man inte har gjort förut? Det är inte helt enkelt, men det är kul. Jag hoppas att du fick några tips på vägen.

Vad tycker du om recept? Är det något du följer, skriver eller bara ser som vägledning? Vad inspirerar dig och får dig att vilja vara i köket. Berätta gärna!

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.