Santa Maria produkter Göteborg 2015

Roliga dagar i Göteborg med Santa Maria och Årets Kock 2015

Nyligen var jag i Göteborg. Det var ju finalen av Årets Kock, och som officiell bloggare för Årets Kock är det en självklarhet att jag är på plats för att följa tävlingen. Tidigt på morgonen dagen innan finalen bar det av med tåg ner till vår fina grannstad för att äta gott och följa den spännande tävlingen. Dessutom hade jag en hel dag tillsammans hos och med Santa Maria att se fram emot när jag kom fram.

Santa Maria är för övrigt en av de officiella leverantörerna till Årets Kock och förser de tävlande med sina förstklassiga kryddor. Ett besök i deras faciliteter är något jag sett fram emot länge. Vi har alltid använt Santa Marias kryddor och självklart består vår kryddhylla av burkar med enbart blåa lock. Det måste ju vara enhetligt.

Fänkål Final Årets Kock 2015 GöteborgGöteborg 2015Rum på Hotell Gothia Towers

Klart jag väljer kryddor från Santa Maria

På senare år har man från Santa Marias håll också kommit ut med nya spännande kryddmixar som enkelt kan förgylla middagen för vem som helst. Jag gillar att blanda mina egna mixar, men de kombinationer man tagit fram gör det svårt att hålla fingrarna borta. Dessutom är det smidigt när man har ont om tid eller begränsade möjligheter att laga mat, som ute vid grillen eller i mindre kök.

Förutom oregano, lökpulver, smoked paprika och Ancho Style Chili Pepper, som vi i stort sett missbrukar hemma, är favoriterna bland de nya produkterna Liquorice and Herbs och Wasabi and Sesame. De små kvarnarna är också stora favoriter med Roasted Garlic and Pepper och Chili Explosion som också en trevlig hetta. Kolla in dessa vetja.

Le Pain Francais Bistro och Brasserie på Avenyn

Efter incheckning på hotellet bar det av för att äta lunch på den häftiga restaurangen Le Pain Francais Bistro och Brasserie på Avenyn. Här blev det fisk till lunch i restaurangens luftiga mittplan. Markus Samuelsson som driver restaurangen tog oss sedan på en rundtur i restaurangens fyra olika våningsplan på 1200 kvadrat. Här har man inrett i olika sektioner för att kunna erbjuda olika miljöer beroende på vad kund är ute efter – från mindre sällskap till stora grupper.

Varje våningsplan och avdelning har en unik franskinspirerad design där element och inredning kommer från särskilda platser i Frankrike. Där vi åt lunchen har man exempelvis fraktat in en vacker kyrkvägg, och på motsatt sida reser sig en barhylla upp genom de olika våningsplanen i form av Eiffeltornet. Man kan se barhyllan hela vägen genom våningsplanen eftersom ovanliggande golv är av glas.

På restaurangen har man också en sektion inredd som en budoir för mindre, intimare grupper, ett Chefs Table i källaren samt en stor övervåning där man kan öppna taket på sommaren och där olika kockar gästspelar. Gör man ett besök får man heller inte missa den smakfullt inredda toalettsektionen nere i källaren. I sann fransk anda står förutom den goda maten förstås nybakt bröd och fina små bakverk på menyn.

Markus har tillsammans med sina två bröder flertalet restauranger runt om i Göteborg. Bistron på Avenyn utsågs 2014 till en världens bäst inredda restauranger i internationell designpress.

Takbelysning på Le Pain Francais Göteborg 2015Le Pain Francais Göteborg 2015Le Pain Francais Göteborg 2015

Macarons på Le Pain FrancaisLe Pain Francais Göteborg 2015Le Pain Francais Göteborg 2015

Ett besök hos Santa Maria

Efter lunchen och den trevliga turen var det dags att bege sig ut till Santa Marias huvudkontor och fabrik. Man har även ett en större matlagningsstudio men nu var det produktionen vi tittade på. Tyvärr fick jag inte ta med kameran in så ni får helt enkelt fantisera om hur det såg ut. Så fort man närmade sig området kunde man känna doften av kryddor. Här på fabriken använder man bara torkade kryddor och dessa kommer dit i torkat utförande från olika delar av världen. De färska örter man kan köpa i butik under varumärket Santa Maria är för övrigt ett helt annat.

I fabriken blandar och väger man upp kryddor och olika kryddmixar. Allt sköts av en kombination av mankraft och robotar. De personer om arbetar där följer scheman där man blandar, väger upp och hanterar olika maskiner. De större robotarna tar sedan hand om de tunga jobben som att mixa, frakta runt de faktiska kryddorna och paketera dem.

Det är lätt att glömma, men Santa Maria har trots allt ett väldigt stort utbud inom både Tex Mex, indiskt och asiatiska smaker. De såser, salsor, tortillabröd och jalapeños som hamnar på tallriken till Sveriges fredagsmys kommer härifrån. Företaget bildades år 1911, det vill säga för över hundra år sedan. Idag är Santa Maria en del av den finska livsmedelskoncernen Paulig med drygt 900 anställda.

Santa Maria produkterSanta Maria produkter Göteborg 2015Santa Maria produkter Göteborg 2015

Palmolja och smakförstärkare

Den ständiga fråga om tillsatser var jag förstås tvungen att ta upp. Ni kanske också minns hur man kunde öppna en kryddburk som stått lite längre än nödvändigt och hur den kunde stinka av glutamat. Idag har man inga onödiga tillsatser eller smakförstärkaren Natriumglutamat (E621) i sina kryddor. Det man använder för att addera en aptitligare färg, exempelvis i tacomix, består av helt naturliga ämnen som exempelvis paprika.

Man arbetar hela tiden med åtgärder för att förbättra sina produkter och idag har man kvar tre produkter innehållande palmolja – dock ingen som säljs i svenska butiker. Målet är att under 2015 byta innehållet mot bättre oljor även i dessa och på så vis få ett produktsortiment helt utan palmolja.

Matpalatset på 3:e Långgatan

Dagen fortsatte förstås i samma intensiva anda med ett snabbt ombyte innan det var dags att bege sig till det nyrenoverade ”matpalatset” i Göteborgs Auktionsverks gamla lokaler på 3:e Långgatan. Här har man fått in flera olika restauranger i olika stil, bland annat en italienare som håller till i något som känns som en lägenhet på Östermalm (jag som kommer från Stockholm relaterar förstås till det), en japan, ett mysigt fik som förvandlas till trendig bar på kvällen – och förstås Tacos and Tequila där vi skulle ta en fördrink.

Taverna AvernaTaverna AvernaMatpalatset Göteborg 2015

Matpalatset Göteborg 2015Food Truck Matpalatset Göteborg 2015Tacos & Tequila i Göteborg 2015

Tacos and Tequila

Tacos and Tequila kör det mexikanska stuket med härliga margaritas och smaskiga tacos. Vi satte oss i baren, beställde hallon-margaritas och några smårätter att nibbla på. Miljön är välkomnande och avslappnad medan kunnig personal i rutiga skjortor huserar i kök och bar. Här kan man inte boka bord utan måste köa.

Veckan innan jag åkte ner publicerade jag detta inlägg med saker att göra när man är i Göteborg. Här kan man få tips om olika matrelaterade saker att göra när man är där samt vilka restauranger i Göteborg som har någon koppling till tävlingen Årets Kock. Kul nog hade jag fått tips om både matpalatset och det ställe vi nu skulle till – restaurang vRÅ.

Malin Eriksson utanför Tacos & Tequila i Göteborg 2015Tacos & Tequila i Göteborg 2015Tacos & Tequila i Göteborg 2015

vRÅ

vRÅ drivs av den talangfulla Frida Ronge. Hon är tidigare vinnare av Karin Fransson-priset, ett pris som delas ut för att lyfta kvinnliga kockar i branschen, med avsändare Årets Kock. Frida var också aktiv under Årets Kock i år då hon stod för maten under minglet innan banketten.

vRÅ ligger inhyst i bottenplanet på Clarion Hotel Post. Här står skandinaviska råvaror i fokus med en spännande mix av influenser från Japan. Vi åt en åttarätters meny med tillhörande vinpaket. Vilka otroliga rätter! Det serverades även ett flertal amuse-bouche innan maten, så man var allt annat än hungrig när man gick därifrån.

Under kvällen dök flertalet namnkunniga kockar och personligheter från Årets Kock upp för att åta middag. Det blev lite som en trevlig uppladdning innan finalen dagen efter. Rätt nöjd stupade man i säng – på 27 våningen av 29 i de tredje tornet i Gothia Towers. Vilken utsikt!

Frida Ronge restaurang vRÅ Göteborg 2015Clarion Hotel Post i Göteborg 2015Mat på Restaurang vRÅ Göteborg 2015

Hälleflundra med picklad charlottenlök, kalixlöjrom och brynt smör med yuzu på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Gut Hermansberg Riesling Hermannsberg GG på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Restaurang vRÅ Göteborg 2015

Hitachino Nest Beer White Ale på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Äggröra med ponzurom, gräslök på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Sashimi med röding, forell + forellrom, mirrinlax, gös, sej, shiso rättika och endiv, färsk wasabi från England på Restaurang vRÅ Göteborg 2015

Sugi Taru Sake lagrad på fat på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Torsk, pankofriterad torsklever, pepparot, risvinäger, dill, gurka, friterat torskskinn på Restaurang vRÅ Göteborg 2015Glass på soja, gräddfil och karamell med plommon inkokta med vanilj, shiso och ingefära, samt puffat karamelliserat bovete på Restaurang vRÅ Göteborg 2015

Årets Kock Final 2015

Morgonen började med frukost på högsta våningen i Gothia Towers. Senast jag bodde här var 2010 och då höll man fortfarande på och byggde hotellet. För den som ska bo på hotell i Göteborg är det nästan ett måste att åtminstone boka in en dag på detta coola hotell. Rummen är trivsamma och bjuder förstås på Göteborgs bästa utsikt. Maten på restaurangerna är bra och självklart måste man upp och käka en räkmacka på Heaven 23.

Dagen gick fort och bjöd i vanlig ordning på uppsluppen stämning, goda dofter och dallrande nerver. Nytt för i år kunde vi se åtta kockar i final » läs mer om tävlingen här. Något som också var lite annorlunda var att två kvinnor var i final. Kockyrket domineras av män och få kvinnliga kockar skickar in bidrag till tävlingen. Av den orsaken var det smått sensationellt att hela två kvinnor stod i köken denna finaldag.

På plats kunde man som besökare provsmaka råvaror från olika producenter, gå på seminarium och umgås med folk från branschen. Vid de prestigefulla juryborden kunde vi bland annat hitta H.K.H. Prins Carl Philip, Årets Kock 2014 Filip Fastén samt flera kända kockar så som Magnus Ek från Oaxen, Stefano Catenacci från Operakällaren, Leif Mannerström och Mathias Dahlgren m fl.

Emma Erlandsson i Final Årets Kock 2015 GöteborgThomas Sjögren Vinnare i Årets Kock 2015 GöteborgFisk Final Årets Kock 2015 Göteborg

0D5A2010Bonden och Kocken Final Årets Kock 2015 GöteborgFinal Årets Kock 2015 Göteborg

Ost Final Årets Kock 2015 GöteborgStefano Catenacci och Magnus Ek Final Årets Kock 2015 Göteborg0D5A1916

Saori Ichihara Final Årets Kock 2015 GöteborgFinal Årets Kock 2015 GöteborgDaniel Müllern Final Årets Kock 2015 Göteborg

Vinnare i Årets Kock 2015

Vinnaren av Årets Kock 2015 blev 23-åriga Thomas Sjögren från Göteborg med sina rätter Kolgrillad lammbog, smörkokt kål, syrlig potatiscréme, rålakrits och dragon samt 5 smårätter av fisk & skaldjur. Silvermedaljen gick till Daniel Engellau, restaurang Aveqia, och bronsmedaljen gick till Saori Ichihara, restaurang Shibumi.

Kvällen följde med för-förmingel i restaurangen Upperhouse högst upp i ett av hotellet Gothia Towers torn. Här fokuserar man på råvaran honung och har till och 2 bikupor uppe på taket. Precis som restaurangen Le Pain Francais Bistro har designbyrån Stylt varit involverad i inredningen på Upperhouse. Innertaket var lite extra speciellt då det hade mönstret av bikakor.

De bin som bor på taket hämtar bland annat nektar vid Liseberg och i runtomliggande trädgårdar. Tack vare att det inte är tillåtet att bespruta i stan samt att det inte finns några besprutande fält runt om, är honungen helt naturlig och ekologisk – något som gör att man kommer att bli KRAV-märkta. Till minglet bjöds vi på en honungsdrink och en aptitretare med honung och getost. På sommaren uppgår bisamhället till 60.000 bin och på vintern till 15.000. Jag fick bland annat veta att bin bara lever mellan 4-5 veckor, så för den som har ett intresse för bin och den nytta de gör är det hit man ska gå.

Saori Ichihara tredjeplats Final Årets Kock 2015 GöteborgDaniel Engellau Silvermedalj Final Årets Kock 2015 GöteborgThomas Sjögren Vinnare i Årets Kock 2015 Göteborg

Menyn till banketten Årets Kock 2015

Kvällen fortsatte med mingel, underhållning och trerätters vid den stora banketten. För den som är nyfiken på maten serverades det till förrätt en bricka bestående av fem sushiliknande smårätter – Ostron med vinägrett på rapsolja och äpple, Sotad torskpastrami med champinjoner, Inkokt havskräfta, Rostad brioche med vinägersmör, och till sist friterad ansjovis och rökta torskslag med dragon och gräslöksemulsion.

Till huvudrätt bjöds det på porterstekt oxkind, potatispuré smaksatt med Kvibille Svecia XL, persiljemajonnäs och portersky. Desserten bestod av tre klassiska tårtor – Prinsesstårta, Schwarzwaldtårta och Budapestbakelse som man fick ta av själv.

Till bords med tre finalister

Jag hade förmånen att hamna till bords med de tre finalisterna Anders Karlsson, David Lundqvist och Daniel Engellau samt Roland Persson, Årets Kock 1990. Riktigt kul eftersom man fick höra spännande anekdoter och utdrag från tävlingen. Därefter var det fest natten lång följt av en tung resa hemåt. Så sent har jag inte varit vaken på tre år :) Jag får summera det hela med att – ja, Årets Kock är precis lika kul som vanligt och Göteborg är enligt min mening Sveriges trevligaste stad.

Thomas Sjögren Vinnare i Årets Kock 2015 GöteborgThomas Sjögren Vinnare i Årets Kock 2015 GöteborgFinal Årets Kock 2015 Göteborg

H K H Prins Carl Philip Final Årets Kock 2015 GöteborgMjölkbaren Final Årets Kock 2015 GöteborgArlas Mjölkbar Final Årets Kock 2015 Göteborg


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.