Så heter köttet på engelska – fläsk, nöt, lamm, fågel, fisk och vilt

Vad heter det på engelska?

Vad heter bringa på engelska? Vad är pork butt för detalj? Hur sjutton sa man nu oxfilé på engelska? Du är inte ensam om att undra dessa saker. Jag behöver ofta översätta namnen på olika köttdetaljer från svenska till engelska eftersom jag har internationella följare på instagram och vill göra mig förstådd där. Eftersom vi röker en hel del kött i en offset smoker, och de allra bästa recepten oftast är på engelska, brukar vi också behöva översätta olika köttdelar från svenska till engelska. Det ständiga dilemmat är därför att veta vad olika köttbitar och styckningsdetaljer heter på engelska.

Fläsk, nöt, lamm, fågel, fisk och vilt

Av den enkla orsaken bestämde jag mig för att samla namnen på olika typer av kött samt de vanligaste styckningsdetaljerna från fläsk, nöt, lamm, fågel, fisk och vilt i en liten kött-parlör som du hittar nedan. Har du några tillägg eller tycker att något är felaktigt, kommentera gärna nedan. Söker du styckningsscheman hittar du dem här. För den som undrar översätter man ordet styckningsschema/styckschema till Cuts Chart på engelska.

Observera att ordlistan nedan främst gäller för amerikanska styckningsdetaljer. Namnet kan också variera beroende på butik, land, region osv. Med hjälp av pilarna överst i varje rad kan du sortera orden i bokstavsordning. Du kan också använda textfältet för att filtrera på det ord du söker. Surfar du med en liten skärm är tabellen nedan scrollbar i sidled.

SvenskaEngelskaTyp av kött
FläskbogPork Shoulder, Pork Shoulder RoastGris – Pork
Fläsklägg bak (Baklägg)Ham Hocks, Pork KnuckleGris – Pork
Fläsklägg fram (Framlägg)Shoulder HocksGris – Pork
FläskfiléPork TenderloinGris – Pork
FläskfärsGround PorkGris – Pork
FläskkarréPork Collar, Boston Butt, Pork ButtGris – Pork
FläskkotlettPork Loin Chop, Pork ChopGris – Pork
Fläskkotlett i bitLoin RoastGris – Pork
FläsksidaPork BellyGris – Pork
KotlettrackPork Rib Roast, Rack of PorkGris – Pork
KotlettradPork LoinGris – Pork
Revben tunnaSpare RibsGris – Pork
Revben tjockaThick Spare RibsGris – Pork
KambenBaby Back Ribs, Back Ribs, Pork Loin Back RibsGris – Pork
SkinkaHamGris – Pork
SvålRindGris – Pork
NötbogShoulder Clod, Blade SteakNöt – Beef
BringaBeef Plate, BrisketNöt – Beef
EntrecoteRib Eye (entrecôtens kärna), Cube Roll, Prime rib**Nöt – Beef
FlankstekFlank SteakNöt – Beef
FransyskaBeef KnuckleNöt – Beef
HögrevChuckNöt – Beef
HögrevsfärsGround ChuckNöt – Beef
InnanlårBoneless Beef Inside, Topside, Top Round SteakNöt – Beef
Luffarstek / Luffarbiff / FjäderbladsbogFlat Iron Steak, Top BladeNöt – Beef
Mellangärde / KållapSkirt SteakNöt – Beef
Njurtapp / OnglétFlap Meat, Butcher’s Steak, Hanger SteakNöt – Beef
NötfärsGround BeefNöt – Beef
NötläggBeef ShankNöt – Beef
NötrulleEye RoundNöt – Beef
Nötytterlår / Ytterlår av nötBoneless Beef OutsideNöt – Beef
OxfiléBeef Tender Loin, Fillet of BeefNöt – Beef
RostbiffBeef Rump, Ball TipNöt – Beef
RostlockTri-TipNöt – Beef
RyggbiffSirloin, Strip LoinNöt – Beef
T-benstekT-bone-steak*Nöt – Beef
T-benstek med stor filébitPorterhouse*Nöt – Beef
SpetsbringaBrisketNöt – Beef
LammkotlettLamb ChopsLamm – Lamb, Mutton
LammentrecoteRib EyeLamm – Lamb, Mutton
LammfiléLamb TenderloinLamm – Lamb, Mutton
LammracksTrimmed Racks, Rack of LambLamm – Lamb, Mutton
LammstekRoast of Lamb, Steak of LambLamm – Lamb, Mutton
LammbringaLamb ShoulderLamm – Lamb, Mutton
LammläggLamb ShankLamm – Lamb, Mutton
LammsadelSaddle of LambLamm – Lamb, Mutton
LammryggBlade ChopLamm – Lamb, Mutton
LammrostbiffTop SideLamm – Lamb, Mutton
LamminnanlårSilversideLamm – Lamb, Mutton
TunnbringaBrisket, Flank of Lamb, Breast of LambLamm – Lamb, Mutton
Kyckling helWhole Chicken, Spatchcock ChickenKyckling – Chicken
KycklingbenChicken DrumsticksKyckling – Chicken
KycklingbröstChicken BreastKyckling – Chicken
KycklingfiléFilet Of ChickenKyckling – Chicken
KycklingklubbaChicken LegsKyckling – Chicken
KycklinglårChicken ThighKyckling – Chicken
KycklingvingarChicken WingsKyckling – Chicken
VapatihjortElkViltkött – Game
KronhjortRed DeerViltkött – Game
HjortDeer, VenisonViltkött – Game
Hjorthane / RådjurshaneHartViltkött – Game
HjortfiléFilet Of Deer, Filet Of Hart, Filet Of VenisonViltkött – Game
HjortstekRoast Of Deer, Roast Of Hart, Roast Of VenisonViltkött – Game
RådjursstekRoast Of Roe DeerViltkött – Game
ÄlgMoose, Elk***Viltkött – Game
Älgbiff, Älgytterfilé, Ytterfilé av älgElk Sirloin, Moose SirloinViltkött – Game
ÄlgfiléElk Fillet, Moose Fillet, Fillet Of Elk, Fillet Of MooseViltkött – Game
AnkbröstDuck Breast, Breast Of DuckAnd – Duck
VildandsbröstWild Duck BreastVildand – Wild Duck
GösPikeperch, Pike Pearch, Pike-PearchFisk – Fish
LaxSalmonFisk – Fish
RegnbågslaxRainbow TroutFisk – Fish
RödingCharFisk – Fish
FjällrödingArctic CharFisk – Fish
TorskCodFisk – Fish
TorskfiléCod Fillet, Filles of CodFisk – Fish
TorskryggBack Of CodFisk – Fish
AbborrePerchFisk – Fish
SejSaitheFisk – Fish

 

Så heter köttet på engelska – fläsk, nöt, lamm, fågel, fisk och vilt Förklaringar:

* T-bone-steak avser bit med ben som inkluderar ryggbiff på ena sidan och filé på den andra sidan. Är filébiten tillräckligt stor kallas T-bonesteken istället för Porterhouse.

**Prime Rib är den del av entrecôten som håller högst kvalitet. Denna har mest insprängt fett, så kallad marmorering. Entrecôten består av sju revben (skärs ut från revben 6-12 och revbenen tar man bort) och kallas även standing rib roast eftersom den passar så bra att tillaga stående, kommer från partiet vid revbenen och eftersom den rostas i ugn.

När man talar om exempelvis Prime (mest insprängt fett), Choice, Select (fettsnålast) osv syftar det på marmoreringsgrad samt varifrån köttbiten skärs ut. Ju högre marmorering, desto högre klassificering. Vill du läsa mer om Prime Rib rekommenderar jag läsning hos Serious Eats och Meat Sience.

***Elk är det brittiska ordet för älg, men det amerikanska för Vapatihjort. Kronhjort på engelska heter Red Deer. Den svenska älgen är en amerikansk Moose.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.