Flankstek

Vad heter det på engelska?

Jag skriver på engelska på instagram på engelska eftersom jag har internationella följare där. Det ständiga dilemmat för min del är därför vad olika köttbitar och styckningsdelatjer heter på engelska. Av den enkla orsaken bestämde jag mig för att samla alla dessa i en liten kött-parlör som du nu kan hitta här i bloggen. Har du några tillägg på denna, kommentera gärna nedan. Söker du styckningsscheman hittar du dem här. Så heter köttet på engelska – fläsk, nöt och lamm;

Observera att ordlistan nedan främst gäller för amerikanska styckningsdetaljer. Namnet kan också variera beroende på butik, region osv.

Gris – Pork

Baklägg – Ham Hocks, Pork Knuckle
Bog – Pork Shoulder, Pork Shoulder Roast
Framlägg – Shoulder Hocks
Fläskfilé – Pork Tenderloin
Fläskfärs – Ground Pork
Fläskkarré – Pork Collar, Boston butt, Pork Butt
Fläskkotlett – Pork Loin Chop
Fläsksida – Pork Belly
Kamben/Tjocka revben – Baby Back Rib, Back Ribs, Pork Loin Back Ribs
Kotlett i bit – Loin Roast
Kotlettrack – Pork Rib Roast, Rack of Pork
Kotlettrad – Pork Loin
Skinka – Ham
Svål – Rind
Tunna revben – Spare Ribs

Nöt – Beef

Bog – Shoulder Clod, Blade Steak
Bringa – Beef Plate, Brisket
Entrecote – Rib Eye (entrecôtens kärna), Cube Roll, Prime rib* (se kommentar nedan)
Flankstek – Flank Steak
Fjäderbladsbog – Flat Iron Steak
Fransyska – Beef Knuckle
Högrev – Chuck
Högrevsfärs – Ground Chuck
Innanlår – Boneless Beef Inside, Topside, Top Round Steak
Lägg – Shank
Mellangärde/Kållap – Skirt Steak
Njurtapp/Onglét – Flap Meat, Butcher’s Steak, Hanger Steak
Nötfärs – Ground Beef
Oxfilé – Beef Tender Loin, Fillet of Beef
Rostbiff – Beef Rump, Ball Tip
Rostlock/Picana – Tri-Tip
Rulle – Eye Round
Ryggbiff – Sirloin, Strip Loin
T-benstek – T-bone-steak (bit med ben som inkluderar ryggbiff på ena sidan och filé på den andra sidan. Är filébiten tillräckligt stor kallas T-bonesteken istället för Porterhouse.)
Spetsbringa – Brisket
Ytterlår – Boneless Beef Outside

Lamm – Lamb, Mutton

RyggbiffLammkotlett – Lamb Chops
Lammentrecote – Rib Eye
Lammfilé – Lamb Tenderloin,
Lammracks – Trimmed Racks, Rack of Lamb
Lammstek – Roast, Steak of Lamb
Lammbringa – Shoulder
Lammlägg – Lamb Shank
Lammsadel – Saddle of Lamb
Lammrygg – Blade Chop
Lammrostbiff – Top Side
Innanlår – Silverside
Tunnbringa – Brisket, Flank of Lamb, Breast of Lamb

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vad är tenderloin och vad heter egentligen entrecôte på engelska? I guiden så heter köttet på engelska – fläsk, nöt och lamm finns det du söker.