Madeleine Landley i kök från Electrolux Home

Letar du köksinspiration?

Dåligt planerat, slitet och omodernt… Ja, nu talar jag inte om mig själv, utan om köket jag dagligen jobbar i. Är du som jag, en person som gillar att laga mat, då spenderar man ganska mycket tid i sitt kök. Hur viktigt är det inte då att ha en plats som fungerar och som inspirerar?

I Landleys kök lagas det inte bara mycket mat – jag jobbar i det, använder det som kontor, skapar recept och fotar i det. Dessutom är det här alla YouTube-videos kommer att spelas in. Här bjuder jag på köksinspiration och tips från när jag renoverade köket. Kolla också in dessa smarta tips; 10 saker att tänka på när du ska renovera ditt kök.

Är du nyfiken på hur det gamla köket såg ut och hur fint det blev när det blev klart? Missa inte att kolla in filmen! Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Så varför byta kök?

Till att börja med fanns det alldeles för lite förvaring. Jag som är fotograf och matstylist har en arsenal med underlag, bestick, tallrikar och diverse rekvisita. Men, jag hade inte tillräckligt med plats att förvara detta. Istället fick jag knöka in det på andra platser – under köksbordet, på en hylla ovanför köksbordet och under möbler i andra rum. Det gjorde allt dammigt och bökigt att komma åt. Hur kunde man få till ett kök med mer och smartare förvaring?

Nästa problem var som sagt att det var fult och slitet. Det gamla köket byggdes i början av 90-talet. Sedan dess har det hunnit bli både slitage och vattenskador på skåpluckor och köksinredning. Originalbygget tycks inte heller ha varit helt genomtänkt (eller så försökte man hålla sig till en ekonomisk standardlösning som skulle passa alla kök som byggdes samtidigt) eftersom lufttrummor och skåp hade olika höjd. När det gamla köket byggdes var troligtvis inte kvalitet, funktion och miljö högsta prio.

Inspiration när du vill renovera köket

Inspiration när du vill renovera ditt kök

Inspiration när du vill renovera ditt kök

Inspiration när du vill renovera ditt kök

Eftersom vi ville kunna filma i det nya köket behövdes en flexibel lösning där man kan filma i olika riktningar. Att se någons rygg när den står och rör i en gryta är inte så intressant. Dessutom behövde vi få till olika vinklar och ljus från olika håll. Alltså var inte ett vanligt köksbord den bästa lösningen – vi behövde kunna flytta det. Samtidigt ville jag kunna sitta i köket och jobba, och få plats med 8 personer runt bordet när man hade middagsbjudning, precis som tidigare. Hur skulle vi lösa allt detta?

Vilken inredning ska man välja till det nya köket?

När man ska planera, renovera och bygga ett kök finns det många fallgropar. Dels finns det många saker man kan missa och göra fel, men det tar förstås också en massa tid – särskilt om man inte gjort det förr. Tar man professionell hjälp är det däremot inte oväntat att man blir nöjd med resultatet. Till det nya köket kom inredningen från Electrolux Home som har flera butiker runt om i landet. De har kostnadsfri rådgivning och erbjuder även hembesök om man bor inom fem mil från butik. Viktigt, kan jag tycka eftersom det är bra att köksritaren verkligen ser hur man använder köket, förstår behoven och anpassar det efter ens livsstil – så att rätt kök byggs.

Vi började med att boka in oss på en kostnadsfri köksrådgivning i butiken på Klarabergsgatan i Stockholm för att få hjälp av en köksritare och tillsammans hitta en lösning på alla problem och utmaningar som det befintliga köket innebar. Det sköna var att få hjälp av ett proffs som kunde kök, som gjort det förr och som kunde hjälpa till att ta fram de bästa lösningarna för just våra behov. Han lyssnade verkligen på vad som var viktigt för oss och hur vi använde köket. Dessutom gjorde han ett hembesök och tog med provbitar på de material vi valt så vi fick se hur de nya färgerna tog sig ut i sin rätta miljö, och kunde diskutera de sista detaljerna på plats.

Inspiration till drömköket

Bänkskiva och stänkskydd i samma material

Smarta överskåp från Electrolux Home

Besticklåda från Electrolux Home

Kryddlåda från Electrolux Home

Kök från Electrolux Home

Det hela landade till slut i ett modernt city-kök från Electrolux Home med köksluckor och skåpstommar i ljus ask. Diskbänk och kakel byttes mot mörka bänkskivor och stänkskydd i samma färg som det nylagda golvet. Fondväggen målades om i en snygg, matt färg i petroleumblått. Den övergripande layouten på köket ändrades inte nämnvärt, men istället för två högskåp på vardera sida av arbetsbänken blev det ett högskåp – i samma höjd som övriga skåp (innan var de olika höga). Tack vare att det ena högskåpet togs bort blev det luftigare samt en större och bättre arbetsyta. Den gamla spisen byttes mot en separat 70-häll och en ugn. Ugnen och en mikrovågsugn placerades i högskåpet. Alla vitvarorna från AEG Mastery Range smälte in fint och gav en ny, modern känsla.

Fläktkåpa från Fjäråskupan

Induktionshäll 70 cm från AEG i kök från Electrolux Home

Landleys nya kök från Electrolux Home

Fläktkåpa från Fjäråskupan, häll från AEG

Ett kök med smarta lösningar

Jag behövde ju ett kök som är smart planerat. Därför la man också till två så kallade sockellådor som man kan ha saker i. Sockellådor är alltså lådor som ligger infällda i sockeln, alltså närmast golvet. Det här är ett ytterligare sätt att maximera ytan och öka förvaringen i ett kök. Nu kan jag ha mina foto-bestick och andra saker i dem, utan att de behöver trängas med övriga bestick.

Alla luckor och lådor är mjukstängande och alla skåp har push-to open. Detta innebär att man kan släppa lådorna och de självstänger sig mjukt samt att inga av skåpen behöver handtag. Man trycker helt enkelt bara på skåpet så öppnar det sig.

Fiffig köksö med sittplats och förvaring under

En ytterligare förvaringsmöjlighet blev det genom att bygga en mobil köksö. Köksön byggdes av två skåp som sattes mitt emot varandra. Dessa fick matchande täcksidor i ljus ask, ställdes på hjul och fick en bänkskiva i samma färg som övriga skivor. I köksön kan jag alltså ställa in allt det som tidigare låg under bordet i olika lådor. Vi kan ställa bordet där vi vill, och tack vare att bänkskivan har ett jämnt överhäng runt om kan man sitta 8 personer runt den. De hyllor som tidigare fanns över köksbordet byttes mot överskåp – så klart med push. Nu slipper man se allt som står där. Dessutom blir sakerna i skåpen inte längre flottiga och dammiga.

Smarta överskåp från Electrolux Home

Smart förvaring från Electrolux Home

Köksskåp från Electrolux Home

Mobil köksö från Electrolux Home

Bänkskiva och stänkskydd i samma material

Det jag framför allt gillar är det moderna och luftiga intrycket i det nya köket. Vi tvekade och grubblade ganska länge över vilket stänkskydd vi skulle ha – alltså på väggen bakom häll och arbetsbänk. Skulle vi ha mosaik, kakel eller en glasskiva? Till slut föll valet på samma material som bänkskivan, alltså ett laminat från Sentens i färgen mörk alm. Jag har faktiskt bara sett hur man valt samma material på bänk och stänkskydd på olika företag, men jag tyckte att det gav ett proffsigt och mer homogent intryck. Dessutom är det lätt att tvätta av, och fettfläckar som stänker upp syns inte lika väl.

Utdragbar kran från Electrolux Home

Kyl och frys från AEG, Vinhylla och överskåp från Electrolux Home

Sockellådor är smart förvaring från Electrolux Home

Dags att renovera köket? Här får du tips och inspiration till drömköket.

En ho, eller vask och diskho?

Vasken blev en så kallad underlimmad vask, vilket innebär att den är infälld och nedsänkt i själva bänkskivan. Kranen har ett utdragbart munstycke med slang vilket är bra när man vill tvätta ur diskhon och när man vill diska stora skärbrädor och kastruller. Många har en enda stor ho, men jag ville ha en vask och diskho så man kan ha separata avdelningar för skalrester och rens samt en separat diskho för att ställa grytor och disk i – eller bara en ho som inte är belamrad. Med en enda ho måste man flytta på det som står i den. Dessutom har jag sett på många ställen att det lätt hamnar matrester och annat längst ut i kanterna.

Går du också tankarna att renovera ditt kök? Vill du kanske ha hjälp att bygga drömköket eller bara få inspiration? Mitt tips till dig är att vända dig till någon av Electrolux Home-butikerna för att få professionell hjälp. Rådgivningen är kostnadsfri och alternativen många. Dessutom kommer de hem till dig om du bor inom fem mil från butiken.

Madeleine Landley hos Electrolux Home

Smart förvaring från Electrolux Home

Kyl och frys från AEG, Vinhylla och överskåp från Electrolux Home

Nytt kök från Electrolux Home

Inlägget är ett samarbete med Electrolux Home.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.