Tips på saker att göra i Göteborg vid finalen av Årets Kock

Dags för final i Årets Kock 2015

Som gastronomiskt proffs och finsmakare av kaliber vet du säkert redan att det är dags för finalen av Årets Kock – tävlingen där kocken med den mest finslipade fingertoppskänslan, den största fantasin och – förstås – de bästa tävlingsnerverna utses till Sveriges bästa kock.

Ja, Årets Kock är det samma som svenska mästerskapen i matlagning, och visste du inte redan det är det inget att skämmas för. Det är trots allt en mindre insatt skara som följer tävlingen, men kul är att den mer och mer når ut till gemene man med ett matintresse och intresse för kockyrket. För den som vill följa det hela streamas tävlingen live på youtube. Här tänkte jag ge några tips på saker att göra i Göteborg vid finalen av Årets Kock.

Vad är Årets Kock?

Årets KockFör 31:a året i rad går tävlingen av stapeln, och i år är det också lite annorlunda eftersom finalen hålls i Göteborg, närmare bestämt på Gothia Towers. Vi börjar med lite kort historik; Tävlingen Årets Kock startades 1983 av svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk och Gastronomiska Akademien med stöd av Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, att lyfta det skandinaviska kökets renommé samt att höja kockyrkets status.

Den första vinnaren 1883 blev Mats Ödman från Restaurang Pauli i Malmö med rätten ”sprängd lammsadel med grönsakstimbal. Sedan dess har 30 kockar utsetts till Årets Kock och tillika fått ta en plats i den prestigefulla föreningen Årets Kock. I Göteborg har finalen hållits hela 4 gånger under år 2001, 2004, 2006, 2009. Läs mer om årets finalister i Årets Kock 2015 här.

Kvinnliga tävlande i Årets Kock

Det pratas en hel del om kvinnliga förebilder inom kockyrket och i årets final kan vi se två kvinnor. Visst är det också kul eftersom det är trevligt med variation och lite kvinnlig finess. Män inom kockyrket ses lite som rockstjärnor och jag tycker det bara är kul om branschen får in lite mer av Katy Perry och Robyn.

Så, i samband med finalen i Göteborg bör man förstås passa på att ta en sväng ner och besöka denna underbara stad. Men, vad kan man göra i Göteborg? Ja, det var en fråga jag också fnulade på eftersom jag själv bor i Stockholm. Göteborg är min absoluta favoritstad i Sverige och hit åker jag gärna. Folket är trevligt, omgivningarna vackra och dessutom går det relativt fort att ta sig dit.

Tips på restauranger i Göteborg

Gothia TowersMen, vad gör man egentligen i Göteborg, och hur tar man reda på vad man gör? Ja, efter lite luskande har jag samlat ihop ett skönt axplock med relaterade saker man kan göra i Göteborg i mitten av februari. Här hittar du tips på saker att göra i Göteborg vid finalen av Årets Kock.

Stort tack till Bengt och Kristina Mollberg för era fina tips och tack även till Västsvenska turistrådet som bistått med uppslag. Här kommer nu alla tips på saker att göra i Göteborg vid finalen av Årets Kock.

Här kan du smaka på Årets Kock i Göteborg

Som du kanske vet huserar många kända kockar i Göteborg, varav flera som har vunnit eller ställt upp i Årets Kock. Ska man till Göteborg, kanske i samband med Årets Kock, varför då inte passa på att stanna någon extra dag och käka gott och göra något kul? Här kommer tips på restauranger och matrelaterade saker att göra i Göteborg.

SK Mat och Människor ägs av Stefan Karlsson som tidigare tävlat i Årets Kock. Han har bland annat drivit flertalet framgångsrika restauranger och vunnit priset årets krögare 2013. Det senaste tillskottet i cv:t är Sk Mat och Människor som erbjuder 42 sittplatser, Chef’s table samt en vinbar. Restaurangen ligger på Johannebergsgatan 24.
» SK Mat och Människor

GlassSjömagasinet drivs av duktiga Ulf Wagner och finns i Klippans Kulturreservat på Adolf Edelsvärds gata 5. Här huserar också Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010.
» Sjömagasinet

Swedish Taste med Magnus Lindström, Årets Kock 2003 i spetsen samt Thomas Sjögren som är en av årets finalister i tävlingen. Thomas Sjögren var också med och tog silver i VM med Svenska Juniorkocklandslaget 2014. Swedish Taste hittar du på St Eriksgatan 6 i Göteborg.
» Swedish Taste

Thörnströms kök öppnade 1997 och var länge en underdog i jakt på Michelinstjärna. Håkan Thörnström är ett namn de flesta känner till tack vare tv och då han idag sitter i juryn för Årets Kock. Restaurangen hittar du på Teknologgatan 3 i Göteborg.
» Thörnströms kök

SoppavRÅ drivs av Frida Ronge som är tidigare Karin Fransson-vinnare, ett pris med avsändare Årets Kock. Hon är också aktiv under Årets Kock i år då hon står för maten under sponsorernas privata mingel innan banketten. Du hittar vRÅ på Drottningtorget 10 i Göteborg.
» vRÅ

Linnea Art – här hittar du Edin Dzemat som var semifinalist i årets tävling. Värt att nämna är förstås också att Edin var med i Svenska Kocklandslaget 2014 vilka tog hem Silvret i Luxemburg. Linnea Art ligger på Södra Vägen 32 i Göteborg
» Linnea Art

Övriga restauranger

  • Restaurang Gabriel i Feskekörka
  • TOSO drivs av Karin Andersson och ägs av Stefan Karlsson, Årets Kock 1995. Götaplatsen i göteborg
  • Upper House vann DI:s pris för bästa affärskrog och ligger i samma byggnad där årets final av Årets Kock äger rum.
  • KOKA tidigare Kock & Vin, med Björn Persson i spetsen. Har bland annat utsetts till tredje bästa restaurangen enligt Guide Michelin samt till Årets krog 2014. Viktoriagatan 12 C.
  • Atelier med Linus Ström, finalist i Årets Kock 2010. Södra Hamngatan 2.
  • Bhoga erbjuder mat och service i toppklass. Under 2014 fick restaurangen en plats i prestigefyllda Guide Michelin. Adress: Norra Hamngatan 10.

Saluhallar i Göteborg

MackorFör den som gillar saluhallar finns flera sådana att besöka runt om i centrala Göteborg. Bland annat hittar vi en liten saluhall som heter Briggen, belägen på Nordhemsgatan vilket är en tvärgata till Långgatorna. Denna ligger inhyst i en gammal, vacker, före detta brandstation.
» Besök saluhallen Briggen

Stora saluhallen på Kungstorget har med hjälp av sina kunniga handlare erbjudit bra mat sedan 1888. 2009 påbörjade man renoveringen av hallen och idag kan man här hitta allt ifrån egentillverkade korvar till levande krabbor.
» Besök Stora saluhallen för karta och mer info

Feskekörka i Rosenlund är lite av en ikon när det kommer till nyfiskade råvaror. Här hittar du Sveriges största utbud av fisk och skaldjur samt två högklassiga restauranger, ostronöppning och vinprovning. För den som har ont om tid finns också färdiga luncher och take-away.
» Mer om Feskekörka

Matvandring i Göteborg

Göteborg kan upplevas på flera sätt när man tycker om mat. Följ med på en 3 timmars lång matvandring där du får äta och dricka dig igenom några av stadens kulinariska sevärdheter. Matvandringarna utgår från Kungsportsplatsen och kan bland annat innehålla en lektion i svensk ost, strömming med gött mos i Strömmingsluckan följt av ett besök hos Restaurang Gabriel i Feskekörka. En och annan härlig anekdot om Göteborg samt dess matkultur och historia bjuds det också på. En matvandring kostar 540 kronor och kan skräddarsys efter behov. » Läs mer om matvandringarna

Restauranger och Caféer i Göteborg

I Göteborgs Auktionsverks gamla lokaler på 3:e Långgatan, ligger ett nyöppnat litet ”matpalats” med olika små restauranger. Det här är ett mecka för foodies med mycket att välja på.

MatKvarteren runt Järntorget vid Linnéområdet och framförallt vid 2:a och 3:e Långgatan, erbjuder den breda och långa Linnégatan många olika restauranger.

Även Haga med Haga Nygata har flertalet mysiga matställen och caféer. I Haga kan man också beskåda gamla vackra landshövdingehus och olika små butiker.
» Läs mer om mat, dryck och kultur runt Långgatorna.

Man har även börjat med food trucks runt om i Göteborg vilket är ett smakrikt avbrott från finsmakarmaten som Årets Kock erbjuder. » Hitta Göteborgs Food Trucks här

Båttur i Göteborg

Vill man ta sig utanför Göteborg är en båttur ut i Södra skärgården ett trevligt alternativ. Hit tar man sig lätt på cirka 30 minuter med spårvagn nummer 11 – från city ända ut till Saltholmen där båtterminalen ligger. Båtresan tar cirka 20-30 minuter beroende på vilken ö och brygga man vill till. Vill man passa på att äta gott i vackra omgivningar är ett besök på Styrsö Skäret att rekommendera.

Lite utanför Göteborg finns också Gunnebo Slott och Trädgårdar som är ett fantastiskt ställe med bra tänk och ekologiska, närproducerade råvaror.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.