Världens bästa ostron kommer från Grebbestad
Observera att alla bilder i detta inlägg är copyrightade samt klickbara för att ses större.

Jag har aldrig varit ett fan av ostron. Visst har jag provat ostron ett par gånger, men varken tyckt de är vare sig goda och osmakliga. Jag har länge tyckt att ostron är otroligt hajpat och har aldrig riktigt förstått tjusningen i att dra i sig en slemklump med havssmak. Lite som en kallsup…

När folk blir lyriska över något har jag en tendens att bli lite anti. Jag får också för mig att många säger att de gillar ostron bara för att det är så speciellt och exklusivt. En sak som också förbryllat mig är att när man frågar många av dessa ostronälskare hur de äter sina ostron, säger de också att de aldrig skulle äta ostron utan citron eller någon smaksättare. I’m sorry folks, men det är inte ostron ni gillar då. Smaken kan man ju faktiskt hälla på vad som helst…

Jag lever efter tre deviser;
1) Man bör prova något innan man kan säga att det är äckligt. Att säga man inte gillar något, utan att ha provat, bevisar bara att man är trångsynt (dessutom ogillar jag starkt ordet ”äckligt”).

2) Man får ändra sig.

3) Man kan lära sig att äta saker och tycka något är gott som man från börjar inte gillade. Enligt studier kan man ge barn något 10 gånger, sedan har de vant sig. Jag har själv provat detta på min sambo, och hittills har jag lyckats med allt utom jordärtskocka. Alla upplever smaker olika, och tydligen känner han de jordiga tonerna i jordärtskockan mycket starkare. Jag köper detta helt och fullt, och och får helt enkelt äta denna delikatess på egen hand.

Madeleine Landley öppnar ostronSolnedgång utanför Everts SjöbodOstron

Världens bästa ostron

Jag kände hur som helst att jag ville ge ostronen en chans och åkte ner till Bohuslän för att uppleva detta på plats under två dagar. Det sägs ju nämligen att Världens bästa ostron kommer från Grebbestad. Bohuslän ligger på svenska västkusten och är känt för sina skaldjur, salta havsbad och kala klippor. Härifrån kommer också världens bästa ostron. Jag åkte till orten Grebbestad som ligger i Tanums kommun och är en av Bohusläns mest populära badorter. Som på så många andra orter i Bohuslän har fiske och sjöfart tidigare varit betydande näringar, och än i dag finns det fortfarande flera fisketrålare kvar i Grebbestad.

Varje vår håller man något som kallas för nordiska mästerskapet i ostronöppning i Tanumstrand. Under dessa två dagar kan man som åskådare njuta av härliga skaldjur och en folkligt skön stämning. I själva tävlingen ska deltagarna öppna 30 stycken ostron så snabbt och snyggt som möjligt. Ostronen ska vara hela, lossade och inga skalrester får ligga och skräpa på ostronet.

Ostronöppning på fiskebåten DonaldaChampagne på fiskebåten DonaldaFiskebåten Donalda i GrebbestadChampagne på fiskebåten Donalda

Sabrering på fiskebåten DonaldaOstronöppning på fiskebåten DonaldaChampagne och ostron på fiskebåten Donalda i GrebbestadFiskebåten Donalda i Grebbestad

Nordiska Mästerskapet i Ostronöppning

När jag kom ner till Grebbestad sken solen och det var riktig sommarvärme och semester-feeling. Folk på torget gick runt i shorts och det kändes faktiskt som man färdats två månader framåt i tiden. Direkt gav vi oss ut på en härlig båttur med fiskebåten Donalda där det bjöds på champagne och ostron ackompanjerat av en fantastisk utsikt över kobbar och skär.

Här provade jag först ostron med lite pressad citron över, men kom fram till att de jag tyckte var godast var helt naturella ostron. Sältan var underbar och tillsammans med en bubblande, syrlig champagne kom mineraliteten och sältan i ostronen helt till sin rätt. Kanske hade det med omgivningen och stämningen att göra, men efter 6 uppmumsade ostron började jag bli omvänd. Det var ju inte så pjåkigt trots allt.

Väl tillbaka i hamn blev det fiskelunch följt av själva ostrontävlingen. Man kan tycka att en tävling i ostronöpping kan låta trivial, men i dessa kretsar är det något stort och viktigt och, tja… rätt imponerande. Regerande världsmästare Johan Malm var på plats för att tävla, och det var lite som att se en superstar entra scenen då han fick ta emot folkets jubel. Den snitsen de här killarna och tjejerna har när de öppnar ostron är imponerande – och fort går det! Det här insåg jag framför dagen efter när jag skulle lära mig öppna ostron.

Nordiska mästerskapet i ostronöppningOstronHinkar med ostron vid Everts SjöbodNordiska mästerskapet i ostronöppning

Everts Sjöbod i Grebbestad

Under de två dagarna i Grebbestad bodde jag på Everts Sjöbod, ett pittoreskt litet hotell med 6 stycken rum, beläget på en brygga vid havet. Everts Sjöbod erbjuder bland annat hummersafari, ostronprovning, fiske och båtturer i Bohuslän, så efterföljande dag gav vi oss ut på en båttur där vi lärde oss om ostron, öppnade ostron och sedan avnjöt dem tillsammans med olika sorters porter. Jag har provat både porter och champagne till ostron. Båda funkar bra, men min favorit till ostronen är champagne, dels tack vare bubblorna och den höra syran. Tillsammans med den salta smaken i ostronen blir det riktigt härligt.

Ostrontur med Everts SjöbodEverts SjöbodEverts SjöbodMadeleine Landley vid Everts Sjöbod

Bryggan på stora Hotellet i Fjällbacka

Under dagen hann vi också med en tur till välkända Fjällbacka, med lunch på Bryggan på stora Hotellet i Fjällbacka. Vilket otroligt häftigt hotell! Alla rum är olika inredda och hela miljön är bygger på den fiktiva personen Kapten Klassen och hans resor runt om i världen. Det fanns nog inte ett rum jag inte hade velat flytta in i permanent. och för att inte snacka om de fantastiska badrummen.

Väl tillbaka vid Everts Sjöbod spenderades kvällen i en av badtunnorna som ligger på bryggan, sippandes champagne. Jag lyckades till och med få till årets första simtur i det niogradiga havet. Uppfriskande!

Stora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i Fjällbacka

Stora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i FjällbackaStora Hotellet i Fjällbacka

Klart man ska resa till Sveriges västkust

Jag ska inte vara långrandig om min resa, men nog sjutton är folket i Grebbestad långt mycket trevligare än oss stressade kalla typer som håller till i Stockholm. Vyerna är fantastiska och havsluften så frisk och ren att man nästan sätter i halsen. Lugnet är också något jag verkligen uppskattade i Grebbestad. Det finns mycket att göra, uppleva och äta här omkring vilket är perfekt om man är den rastlösa typen, eller bara typen som uppskattar god mat och dryck. När vi bodde på Everts Sjöbod träffade vi två kvinnor som åkt ner för att göra precis detta, och nog kan man se att den här typen av resor, där man kombinerar upplevelser med god mat, ökar i popularitet.

Everts SjöbodEverts Sjöbod

Vad är godast till ostronen?

Så, vad har jag lärt mig av denna resa? Ja förutom att jag nu kan öppna ostron har jag kommit fram till att ostron med champagne är fantastiskt. De jag tyckte var godast var de naturella ostronen, men jag blev också förtjusta i gratinerade samt naturella ostron toppade med sherryvinäger och hackad rödlök. Jag har också lärt mig att man ska tugga ostronet. Sväljer man bara ner det missar man hela smaken, och det blir lite som en slemklump.

Ostron och Qvänum Ambassadörs PorterOstronGrebbestadJapanskt ostron och svenskt ostron

Vilka sorters ostron finns det?

Det finns två sorters ostron i världen – svenska ostron och japanska ostron. De japanska jätteostronen finns även i Sveriges och kommer ursprungligen från Stilla Havet, därför kallas de även för stillahavsostron. Dessa har bubbligare skal och är mer avlånga. Det japanska ostronet växer snabbt och är idag det som odlas mest i världen. Dessa kom ursprungligen till Sverige genom att de satt fast på rep och undersidor av de båtar som kom från utlandet, samt via havsströmmar från den danska västkusten.

Dessvärre dog mycket av de svenska ostronen ut i samband med detta eftersom de japanska ostronen hade med sig sjukdomar och parasiter som de svenska inte tålde. De japanska ostronen gillar också att sätta sig ovanpå skalet av de svenska ostronen. Eftersom ostronen får i sig sin näring genom att öppna skalen och sila vattnet genom öppningen, blir det för tungt, och de dör.

Japanska ostron lever närmare strandkanten medan de svenska håller till längre ut. Ostron dyker man efter eller plockar där det är grundare. Man får tyvärr inte plocka ostron hur som helst eftersom dessa tillhör markägaren.

Ostron hjälper till att rena havet, precis på samma vis som musslor. De är också tvåkönat och börjar sina liv som hanar. Under hela sitt liv skiftar ostronen kön beroende på temperatur och näringsförhållanden. Tänk så lite man visste om ostron.

OstronporterOstrontur med Everts SjöbodSolnedgång utanför Everts SjöbodOstron

Så öppnar man ett ostron

1. Lägg ostronet i din vänstra handflata om du är högerhänt. På handen som håller ostronet hjälper det också att ha en handske, eftersom ostronen har en skrovlig yta. Den skålade sidan på ostronet ska ligga nedåt i handflatan. Den platta sidan på skalet, utan gångjärn, ska vila mot tummen.

2. Ta kniven i andra handen och lirka med knivbladet mot gångjärnet. När du kommit igenom gångjärnet sticker du in kniven mot taket av ostronet och skär loss fästet.

3. Ta bort det övre skalet och skär loss ostronet undertill där det sitter fast i den undre skalhalvan.

Kolla gärna in videon där Everts Sjöbod visar hur enkelt man öppnar svenska ostron. Kniven kommer från Ostronakademien.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.