Gratisbilder och foton som kostar
En stor okunskap kring vilka foton man får använda förekommer på nätet. Både bland bloggare, de som arbetar med redaktionellt material och de som postar bilder i sociala medier. Personligen kan jag tycka det är lika självklart att känna till vad som gäller när man publicerar information på nätet som det är att ha körkort när man kör bil. De foton man hittar på nätet är långt ifrån gratis att använda – vissa av dem till och med så hårt reglerade att de lyder under särskilda licensavtal och förknippade med höga avgifter. Hur detta fungerar avgör fotografen eller bildbyrån själva, så det gäller att hålla tungan rätt i munnen.
Får man ta vilka foton som helst?
Det var här om veckan när jag letade efter ett recept och hamnade i en tjejs blogg. I bloggen kunde man läsa receptet och se en bild på maten. Det hela avslutades med ”min egen mat blev så ful, så därför använde jag den här bilden jag hittade på Google”… Inga referenser eller länkar till var den var tagen ifrån. Och från Google? Jag var mållös. Den här tjejen tror alltså att bara för att en bild indexerats av en sökmotor så är den gratis att ta? Att en fotograf lagt tid och pengar på att ta den var tydligen inget den här tjejen tänkte på.
Vilka bilder får man använda gratis på nätet?
Många som tar andra bilder tänker säkert att bilden redan är fotad, så varför kan man då inte ta den? En sak som glöms är att det kostar att ha fotoutrustning. Både kamera, blixtar och utrustningen man använder för att redigera bilderna kostar, likväl den tid som lagts på att arrangera fotot och att efterbehandla det. Som fotograf är det de sålda foton som betalar hyran och ger mat på bordet. Att ta foton utan tillåtelse kan därför jämföras med att gå in i en butik och snatta. Sätter man sig själv i fotografens situation är det inte så svårt att förstå. Man får alltså varken plocka bilder utan tillåtelse eller ens ta ett skärmskott och använda.
Vad gäller för fotona i Landleys kök?
Alla foton här i Landleys kök lyder under upphovsrättslagen och kostar att använda. Tjänar man pengar på sin verksamhet och är intresserad av ett foto kan man köpa användningsrätten till detta. Driver man en ideell verksamhet eller blogg kan man under vissa omständigheter få låna foton eller illustrationer med tryckkort och länk. Oavsett vilket ska man alltid kontakta mig innan. På denna webbplats förekommer även ett fåtal köpta foton, av den orsaken bör man därför alltid kontakta mig om man är intresserad av ett foto.
Gratisbilder och foton utan licens
Men, nu ska vi inte deppa ihop totalt, för det finns faktiskt flera ställen där man kan hitta bilder som är licensbefriade och helt gratis att använda. Vissa av dem kan dock ha särskilda bestämmelser kring hur det ska användas – exempelvis för endast ickekommersiella syften, så läs noga vad som gäller för den bilden du laddar ner. Här kommer några sajter att spana in. Har du fler på lager? Tipsa mig gärna nedan i kommentarsfältet.
Creative Commons
Creative Commons är en ideell organisation som erbjuder foton för olika syften. Här finns foton inom 6 olika licensklasser som baseras på hur de får användas. Vissa av dem får exempelvis bara användas i icke-kommersiella syften, medan andra både får ändras och vidarebearbetas. I webbplatsens sökverktyg kan man snabbt och smidigt att söka efter foton på flertalet webbplatser.
The Commons på Flickr
På Flickr kan man hitta The Commons vilket är en samling publika bildarkiv från hela världen. De flesta fotona kan användas helt fritt.
Unsplash
Unsplash erbjuder hundratals bilder som är fria att använda. Här hittar man alltifrån vackra landskapsbilder till stiliga produktfoton. Alla foton på Unsplash lyder under Creative Commons och har ingen copyright. Detta innebär att fotografen avstår från alla rättigheter till verket i hela världen enligt lagen om upphovsrätt.
Picjumbo
Picjumbo erbjuder fria bilder för både kommersiella och icke-kommersiella syften. På webbplatsen är fotona sorterade efter kategorier. Här finns ett brett utbud av olika högupplösta bilder på mat, natur, mode, människor, teknik mm. Alla foton är fria att använda så länge man omnämner upphovsmannen.
Freepik
På Freepik kan man hitta både rastergrafik, vektorgrafik och foton. Webbplatsen är uppbyggd kring sökfunktionen där man skriver in det man vill hitta, varpå Freepik listar passande biler. Här hittar man både gratisbilder (med undantag) och betal-foton.
Foodies Feed
Letar du matbilder är Foodies Feed ett utmärkt val. Här lägger Jakub från Tjeckien upp de bilder han tar – och det är faktiskt riktigt bra bilder inom kategorin mat. Bilderna laddas ner via Dropbox och är fria att använda.
Public Domain Archive
Public Domain Archives erbjuder tusentals foton som får användas fritt. Webbplatsen funkar som ett nav för högkvalitativa, publika bilder av allehanda slag. Här hittar man både retrobilder och snygga foton av modernare snitt. Alla bilder är över 200 dpi och 3000 pixlars bredd.
Free Refe
På Free Refe hittar man både gratisbilder, Roaltyfria bilder såväl som olika prispaket. Här hittar man moderna foton i vardaglig omgivning och stadsmiljö. Många av dem är också högupplösta.
Free Images
Free Images må ha ett förlegat utseende men har däremot massor av roaltyfria bilder. I skrivandets stund finns över 410.000 bilder uppdelade efter olika kategorier. De flesta får användas fritt, men undantag finns. Detta framgår dock tydligt på webbplatsen.
I Googles avancerade bildsökning kan man också ange licenstyp (längst ner) när man söker bilder.
Fler arkiv med gratisbilder:
- Wikimedia Commons
- Metropolitan Museum of Art
- IM FREE Uppdelade efter olika kategorier.
- Magdeleine Mycket vintage, utomhusfoton och produktfoton.
- Photo Pin
- NOAA Photo Liobrary Naturbilder och himlar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej! Och om man hittar ett flertal av sina bilder på ”gratisstället” Pixabay trots att man inte gett tillstånd till det, hur gör man då?/ H. Monica
Hej Monica.
Jag skulle försöka kontakta dem.
Mvh
Madeleine