Ge mig något gott...

Ge mig något gott

Hur ofta har man inte hört dialogen som går ut på att man är ute och någon beställer ett ”glas vin”. Förhoppningsvis frågar då den som tar beställningen vad för vin som önskas. ”Ge mig något gott” svarar då den mindre begåvade vinbeställaren. Frågan är nu hur sjutton kyparen, sommelieren eller bartendern ska kunna veta vad den här personen tycker är gott? Ser man det på frisyren? Eller kanske skorna?

Tidigare var jag också en sån som bad om ”något gott”. För det mesta fick jag det inte. Nu för tiden har jag långt ifrån koll på alla druvor och länder – det lämnar jag åt proffsen. Däremot har jag luskat fram vilken typ av druvor jag oftast gillar, från vilket land vinet kommer – och viktigast av allt, vilken typ av vin jag gillar.

Ta dig en funderare.

Du kanske gillar fruktiga viner? Lädriga viner? Friska viner? Kommer du underfund med det är det större sannolikhet att den som serverar dig hittar ett vin som faller dig mer i smaken.

Jag har funderat på varför folk kan ha så olika åsikter om vin. Det den ena gillar kanske inte alls faller den andra i smaken. Varför? Jo, för vin är lite som kläder – allt passar inte alla.

Vin med komplement

Låt mig ta ett exempel

En smal person tar på sig en tröja i för stor storlek. Tröjan kommer troligtvis att sitta som ett tält och se konstig ut – den passar inte den personen. Dessutom kanske personen gillar röda tröjor och den här är rosa?

Låt nu säga att vi adderar ett skärp till tröjan eller stoppar in den i byxlinningen. Nu såg det helt plötsligt inte så pjåkigt ut. I det här fallet symboliserar skärpet en maträtt som lyfter hela vinet och ger det en annan karaktär. Byxlinningen kan symbolisera en solig dag med ett glas rosé eller en ruskig höstkväll med ett mustigt rött.

Å andra sidan kanske det är en person som föredrar stora kläder (det kanske är en hiphopare) :)? Det kanske var perfekt som det var?

Sedan har vi förstås vissa plagg som är felsydda och aldrig kommer passa (här hittar vi viner som buteljeras i flaskor som har formen av en katt, ett svart torn eller liknande). Vad vet jag, du kanske med stapplande steg började din vinkarriär med dessa? Det är inget att skämmas för – jag menar, tittar du tillbaka ett par tio år på dina tidigare klädval finns det säker outfits du inte kan stå för där heller (80-talet… iiik!).

Vad vill jag ha sagt med detta?

Jo, alla har olika smak och olika stil – det som passar vissa passar inte andra. Många viner kan nå oanade höjder med rätt komplement i rätt miljö. Enkelt va?


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.