Inlägget innehåller annonslänkar för Bokförlaget Semic.
 
Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta, så heter min andra kokbok som släpps den 25 augusti i år. Jag är så nöjd med denna bok! Min första bok, Grytor – lättlagat till vardag och helg, hade naturligtvis sin tjusning, för det var ju min allra första kokbok och det är något speciellt. Dessutom är recepten på grytor här i bloggen så populära att det kändes som ett givet tema.

Att göra en kokbok är mycket jobb. Det ska lagas, skrivas, fotas, korras, skrivas baksidor, inledningar, tackord. Det är ju ganska vanligt att en fotograf anlitas när recepten ska fotas, men till min bok har jag fotat allt själv (med undantag för några porträttbilder som min sambo tagit). När jag hade slutfört den första kokboken var jag rätt utmattad och tänkte att det nog fick räcka med en bok. När jag sedan fick frågan från mitt förlag (Bokförlaget Semic) att göra en uppföljare var jag först lite avvaktande. Skulle jag verkligen orka göra en till? Jag har trots allt ett halvtidsjobb samt en blogg och ett eget företag att sköta.

Det är ju kul att göra kokbok

Madeleine Landley, receptförfattarePrecis som den första boken var det förlaget som föreslog temat, och så även till denna bok. Efter att ha tänkt lite på saken kände jag att, vad sjutton, man hade ju fått blodad tand, och när allt kommer till kritar är det också väldigt kul att göra bok. Som liten gjorde jag både tidningar och böcker om vartannat, så det är kanske något som hela tiden en önskan som legat och grott i bakgrunden. Jag som jobbat som originalare i över 20 år har alltid tyckt allra bäst om det trycka mediet. Blogg i all ära, men det är ändå något särskilt med att kunna hålla boken eller tidningen i sin hand och titta på de härliga bilderna, kunna göra ett hundöra och sniffa på underbara doften som bara en nyprintad bok eller tidning har. Jag vet, det är en yrkesskada…

Hur lagar man allt i ett?

Temat ”allt i ett”, som den nya boken har, kändes kul, så jag tackade ja. Jag tyckte också att det skulle bli en kul utmaning eftersom jag inte alls lagar maten på detta vis. Jag är ju en typisk 4-i-1-lagare som lagar mat i tre till fyra separata delar; protein, kolhydrat, sås och en sallad. Dessa fyra delar kombineras på tallriken och resterna läggs ner i separata matlådor som sedan kan kombineras på olika sätt till middagar dagarna efter.

Att laga all mat i samma form, gryta eller plåt tvingade mig således att tänka om lite och ta ut svängarna i tankeverksamheten. Det visade sig dock inte alls vara svårt. Att laga all mat i ett är faktiskt väldigt enkelt. Det var faktiskt inte ovanligt att jag efter ha lagat klart ett recept till boken undrade hur det kunde har gått så fort. Man kan alltså säga att allt i ett-rätter är mat utan krusiduller som snabbt svängs ihop.

Ugnsbakt fetaost med couscous, nektarin och rödlök – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaGratinerade crêpes med apelsin och mörk choklad – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaLammfärsjärpar med fetaost, rosmarin, klyftpotatis och oliver – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Kyckling och korv i ugn med svartkål, äpple och soltorkade tomater – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaParmesanpanerad kycklinglåda med pastaspiraler – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och grytaPotatisgratäng med köttfärs, paprika och spenat – Från boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Boken bjuder på 50 enkla recept

I boken bjuder jag på 50 recept som passar till vardag och helg. Det finns även enkla såser att kombinera till rätterna samt 5 goda allt i ett-desserter, varav fyra lagas i ugn. Jag äter och lagar sällan dessert, men när jag väl gör det ska det vara enkelt och inte kräva en massa invecklade metoder. Alla rätter i denna bok är enkla att laga, för frågar du mig ska man inte behöva vara ett kulinariskt geni för att lyckas med middagen.

För mig innebär ”allt i ett” att hela rätten lagas, slutförs eller monteras som en helhet innan den serveras. Exempelvis kan det vara en panna, gratäng eller typisk plåtmat där alla tillbehör så som grönsaker, ris, pasta och potatis lagas tillsammans med proteinet. En annan variant kan vara att man gratinerar det hela på slutet, alternativt lägger ihop en stor härlig sommarsallad med ljumna tillbehör. Ibland integrerar jag såsen i rätten och ibland serveras den kall vid sidan av.

Madeleine Landley

Mat i ugn är enkelt och smidigt

Många av mina recept lagas i ugn, och det är inte en slump. Jag tycker nämligen att det är smidigt att kunna förbereda rätten, ställa in den i ugnen och sedan göra något annat medan maten lagas. I boken delar jag också med mig av mina tips på hur man lyckas med allt i ett-middagarna.

Matsvinn är ett ämne jag alltid går igång lite extra på. Det gör ont i hjärtat när jag ser folk lassa upp massor av mat på tallriken som de sedan inte orkar äta upp och bara kastar. Precis lika jobbigt känns det när jag tvingas lägga något på komposten som jag missat i kylen som hunnit bli oätbart. Matsvinn handlar ju inte bara om att inte kasta lagad mat, det handlar om att ta vara på så mycket som möjligt råvarorna och att laga av det man har. Då kommer ett-rätterna in i bilden då de är de perfekta rest-räddarna eftersom det inte märks om kvalitén på råvaran inte är den bästa.

Var kan man köpa boken?

Boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta släpps den 25 augusti i år. Redan nu går den att förhandsboka hos Adlibris. Den kommer också att finnas hos Bokus, hos Akademibokhandel och i butik.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.