Om Landleys kök

Madeleine LandleyHej och välkommen till matbloggen och matsajten Landleys kök. Landleys kök är idag en av Sveriges största matbloggar. Jag som driver den heter Madeleine Landley.

Lätt, gott och annorlunda

Här publicerar jag recept, tips och trix samt skriver recensioner om matböcker och ger vintips. Många av recepten är enkla, glutenfria och gi-inspirerade. Till recepten får man också dryckestips till de olika rätterna.

Recept ser jag som inspiration och vill med mina egna idéer inspirera fler att våga sig in i köket. Min filosofi är att det ska vara enkelt och roligt att laga mat, och förstås gott att äta. Man ska inte behöva slå knut på sig själv varje gång, och visst jag vet att alla inte tycker om att laga mat.

Mat och vin

I receptgeneratorn kan du göra en avancerad sökning om du är intresserad av recept med särskilda råvaror eller kriterier. Glöm heller inte att registrera dig till nyhetsbrevet som är helt gratis och kommer till din e-post en gång per månad. Dessa är laddade med inspiration, recept samt tips på mat och vin som hör säsongen till.

Välkommen till Landleys kök, hoppas det smakar!
 

Matstylist och matfotograf

Sedan 2013 driver jag Made by Red AB där jag arbetar med grafisk formgivning för digitala medier och tryck. Jag är även yrkesutbildad fotograf och hyrs in för eventfoto, resefoto och matfoto samt styling. Då jag är specialiserad inom mat och dryck arbetar jag även som receptkreatör, matstylist och skribent.

Matskribent och kreatör

RosenbladspestoFörutom här skriver jag recept på uppdrag och ger vintips på olika webbplatser, i tidningar samt för slutkund. Sedan 2013 är jag officiell bloggare för Årets Kock och konsultar som redaktör på dryckessajten Vinston. En del av mina recept går också att hitta på matnyhetssajten FoodMonitor där jag skrev mellan 2012-2014.

» Här finns fler alster med Landleys kök i media.

Som bakgrund är jag utbildad webdesigner, programmerare och fotograf. Jag har bland annat jobbat som ateljéchef på en reklambyrå i Stockholm under åtta år och därefter som Lead Creative på marknadsavdelningen för ett multinationellt företag.

» Mer om mina tidigare uppdrag och jobb kan du se på LinkedIn.
 

Om Landleys kök

Landleys kök startades sommaren 2010. Den ägs av mig, Madeleine Landley som skapar alla recept, tar bilder samt bygger och administrerar sajten. Från börjar hette den Kryddade Köket, men i och med namnbytet hösten 2011 heter den nu Landleys kök. All annonsering på webbplatsen, i nyhetsbrev och i sociala medier hanteras via företaget Made by Red AB.

Bilder på webbplatsen

Observera att alla bilder och receptbeskrivningar på denna webbplats lyder under upphovsrättslagen vilket innebär att de inte får lånas eller användas utan skriftlig tillåtelse. Vill du köpa eller låna bild eller recept, kontakta mig på e-postadressen du hittar i sidfoten. Länk och källa måste alltid uppges när ett recept lånas eller citeras!

Kontakt

Vill du komma i kontakt med mig? Mina kontaktuppgifter hittar du längst ner i sidfoten. Du kan också posta en kommentar i kommentarsfältet nedan. Vill du anlita mig? Spana gärna in min profil på LinkedIn så länge.

Landleys kök finns på:

Bloggarommat.se
Blogkeen.com
Blogwalk
Bloglovin
Intressant.se
Matbloggar.net
Bloggkartan.sei Stockholm
HyperSmash

Kommentarer (62)

  • zita 2012-09-10 kl. 10:30 Reply

    Jättevackert, det märks att du är proffs & har god smak! Härliga bilder, spännande recept och kul att läsa!

  • Fredrik 2012-11-29 kl. 22:50 Reply

    Tjo trevlig sida,jo ja ä galen i fläsklägg å rotmos vad tror du ä lagom koktid för ett lägg i crock-pot? brukar köra dom ca 3 timmar i vanliga järn gryta.
    Mvh
    Fredrik

    • Madeleine Landley 2012-11-30 kl. 11:14 Reply

      Min erfarenhet säger att ju längre man har det i Crocken, ju bättre blir det. Jag kör faktiskt inget under fem timmar. Är du osäker på föreslår jag att du kollar av med en kött-termometer.

  • Cecilia 2013-02-07 kl. 14:34 Reply

    Så fantastiskt och färgstarkt det var. Hinner inte titta så mycket nu men jag kommer att återkomma!

    • Madeleine Landley 2013-03-23 kl. 06:55 Reply

      Hej Cecilia.

      Välkommen hit.
      Hoppas du hittar något kul att inspireras av.

      Ha en fin dag!

      Kram
      Madeleine

  • Eva Widström 2013-03-07 kl. 16:43 Reply

    Hej!
    Härligt att hitta dig här på nätet! Du verkar verkligen vara en fantastik inspirationskälla!
    Dina recept kommer jag vekligen att testa,verkar vara helt i min smak!
    Jag återkommer!
    Ta hand om dig!
    Mvh Eva

    • Madeleine Landley 2013-03-23 kl. 06:52 Reply

      Hej Eva.

      Vad kul att du hittat hit och att du blir inspirerad.
      Det är så jag vill att recept ska vara – man ska bli inspirerad och sugen :)

      Hoppas du hittar något att våga dig på – och är det något är det bara att hojta.
      Du är så välkommen.

      Kram
      Madeleine

  • Jeanette Eklind 2013-03-13 kl. 05:59 Reply

    Hej!
    Letar febrilt förslag på enkla nya bjudrätter och är just nu inne på att bjuda på en krämig god pastarätt (nu på lördag) och undrar om du kan dela med dig av ditt favoritrecept till en desperat receptletare? Eller något helt annat att rekommendera? Det ska vara enkelt, eller i alla fall vara ett recept som inte medför allt för mycket tid i köket när väl gästerna är här!

    Hoppas du kan hjälpa mig, helt brist på fanstasi för tillfället…

    Underbar sida du har! Fann den precis nu och har dock inte haft tid att leta allt för mycket men lovar titta igenom alla recept!

    /Jeanette

    • Madeleine Landley 2013-03-13 kl. 06:40 Reply

      Hej Jeanette.

      Vad kul att du har hittat hit.

      De recept jag tycker extra mycket om ligger under Landleys Favoriter (i toppmenyn).
      Pasta är kanon att bjuda gästerna på, framför allt då man kan förbereda i förväg.

      Krämig fläskfilépasta med medelhavssmakerNu vet jag inte om du har några särskilda preferenser, men Krämig fläskfilépasta med medelhavssmaker är både oförskämt god (och krämig). Dessutom blir det ännu festligare om man bjuder på vitlöksbröden (som du påminde mig om att jag glömt lägga upp, men som nu finns :)).

      NässellasagnePassar inte det första förslaget är lasagne ett säkert kort som bara blir ännu bättre när den lagas i förväg: Vegetarisk lasagne med Vermouth.

      Eller om du vill ha en vegetarisk pasta med bred pappardelle: Vegetarisk pappardelle med kantareller

      Lycka till på lördag, och hoppas du hittar något som passar.

  • Emma 2013-08-27 kl. 08:05 Reply

    Oh, hittade just hit av en slump då jag letade recept till min nya CrockPot. Vilken lycka!

    Äääälskar din site, kände för att love-bomba den lite! :)

    Precis allt ser gott ut, passar mig perfekt utan spannmål, och bilderna är fantastiska.

    Tack!!!

  • Pom 2013-09-10 kl. 08:36 Reply

    Oj! Vilken fin sida jag hittat till. :)
    Hit kommer jag återvända. Särskilt efter att jag skaffat mig en Cock Pot eller en Nordic. Vet inte ännu vilken om är bäst. Vilken storlek ska jag köpa för att den ska passa till dina recept? Nej nu ska jag kolla om det går att gilla din sida på Facebook.

  • Vivi Brönning 2013-10-10 kl. 14:50 Reply

    Hej, Manni,
    Nu är jag din vän på facebook och det känns jättekul, framför allt för att jag hittade till din fantastiska blogg, en klar favorit redan! Vi är ju också i matbranschen via Pelle och hans kusin Claes som sedan ett och ett halvt år tillbaka har öppnat en restaurang på Dalagatan 42. Pelle är totalt obegåvad när det gäller matlagning, han står för det administrativa. Till vardags arbetar han med att spara energi. Kusin Claes däremot har arbetat på ”finkrogar” och det här var en dröm som de har haft i många, många år. Restaurangen heter Smörgåstårteriet och namnet har sin särskilda historia. http://www.smorgastarteriet.se Man serverar bl.a. ”svenska tapas” via en resa från norr till söder i Sverige. Den lilla restaurangen har fått fantastiska recensioner i diverse tidningar SvD, DN, Metro och andra, även utomlands, men det är ju ändå inte helt lätt att få den att gå runt. Du som är matintresserad kanske ska avlägga ett besök. Det kanske kan bli nån form av givande samarbete. Nu ska jag titta in på din blogg igen. Och inspireras! Vi hörs.
    Vivi

  • Krille 2013-11-01 kl. 18:27 Reply

    Din blogg blir bara snyggare och snyggare :) Och grymma recept så klart.

  • Jeanette 2014-03-16 kl. 11:24 Reply

    Hej,

    Önskar hjälp med förslag på enkel men festligt och smakrikt recept, ett på kyckling och ett med lax. Ska ha hem arbetskamrater, en fredag, vilket innebär vanlig arbetsdag 16:45 samt att vi ska bada spabad, så någon längre tiden till att stå i köket finns inte. Sen är det så att en är glutenallergisk, en äter inte kött, men ok med kyckling och en är skaldjursallergiker men fisk går bra. Så tacksam förslag på enkel bjudmat!

    • Madeleine Landley 2014-03-16 kl. 16:53 Reply

      Hej Jeanette.

      Det låter som det kommer att bli en härlig dag med vännerna.

      Det finns flera recept här i bloggen som låter som de skulle kunna passa.
      Har du testat receptgeneratorn? Där kan man klicka i både råvara, typ av rätt och – i detta fall glutenfritt – och få goda tips.
      http://www.landleyskok.se/receptgeneratorn/

      Hoppas du hittar något som passar.
      Mvh
      Madeleine

  • Thomas N 2014-07-03 kl. 02:59 Reply

    Hej! Jag googlade efter ”Surf and Turf” och hittade denna sida!

    Jag är imponerad! En mycket bra sajt, informativ! Denna sida kommer jag att ha mycket glädje av!

    Med vänlig hälsning

    Thomas N

  • Bo 2015-01-19 kl. 17:24 Reply

    Hej Manni!
    Vet inte hur jag hamnade på din web-blogg, men jag är imponerad av dina snygga, djärva och enkla recept och kommer säkert att prova flera. Jag bor i Holland och har en underbar torgmarknad runt knuten (sägs vara europas största) med massor av fina, färska och billiga råvaror.

    Lycka till

    Bo

  • Petra 2015-02-12 kl. 22:37 Reply

    Vilken fantastisk sida du har – vet inte vad jag ska börja med av alla godsaker! Tack för alla spännande recept :-)

  • Anders Johansson (ajntaste) 2015-06-11 kl. 07:42 Reply

    Hej Manni,
    Long time no see!
    Din nya sida är svårläst för mig, kontrasten på texten blir suddig, även som nykter. Går den att göra lite svartare?
    Annars MYCKET lätt orienterad.
    Ha en skön sommar.
    //Anders/ajntaste

    • Madeleine Landley 2015-06-13 kl. 08:48 Reply

      Hej Anders.

      Man tackar :)
      Nu ska suddigheten vara åtgärdad.
      Ha en fin sommar du med.

      Kram
      Manni

  • Cherish 2015-08-13 kl. 19:12 Reply

    Hittade hit när jag letade recept på chilisås och blev så glad över alla recept och en härlig sajt!
    Har precis haft en släng av förmodad matförgiftning (yoghurt var mitt fall) och är sugen på vegetariska glutenfria recept så det här är kanon! Tack!

    Ha en fortsatt fin sommar och höst!
    /Cherish

    • Madeleine Landley 2015-08-13 kl. 22:23 Reply

      Hej Cherish.

      Jag åkte själv på en ordentlig matförgiftning förra våren när jag åt en kvarg som inte klarat kylkedjan – så jag vet hur det kan kännas efteråt…
      För egen del fick det mig att sluta dricka kaffe :)

      Vad kul att du gillar min lilla blogg. Hoppas du hittar något kul.
      Glöm inte att man också kan följa Landleys kök på Facebook och prenumerera på nyhetsbreven som kommer en gång i månaden.

      Varmt välkommen och ha en fin höst du med.

      Mvh
      Madeleine

  • Maria 2015-08-19 kl. 16:24 Reply

    Hej, vilken fantastiskt fin och inspirerande sida du har. Jag har en fiskaffär och får mycket tips och ideer ifrån din blogg. Är det ok om jag lånar recept på kräfttema och lägger på min hemsida http://www.carlensfisk.se och vår facebooksida och skriver att det är dina och lägger en länk?

    • Madeleine Landley 2015-08-20 kl. 09:23 Reply

      Haj Maria.

      Du får gärna låna bilder, länka till recepten och berätta om dem med egna ord. Själva receptbeskrivningarna vill jag dock behålla på egna webbplatsen. Som företag kan du även köpa rättigheter till att få använda recepten i sin helhet. I så fall är det bara att skicka ett mail så kan vi prata vidare.

      Kul att höra att de inspirerar ;)

      Mvh
      Madeleine

  • Birgitta Haake 2015-10-01 kl. 13:19 Reply

    Vill prenumerera men har ej fått mail för att bekräfta detta! Vad göra? Hälsningar Birgitta

    • Madeleine Landley 2015-10-02 kl. 12:00 Reply

      Hej Birgitta.

      Kolla om det hamnat i spamkorgen eller prova att registrera dig igen – det är lätt hänt att man missar på något tecken.

      Mvh
      Madeleine

  • Siv Ohlsson 2015-10-02 kl. 17:44 Reply

    Fin blogg du har, jag har precis hittat den.
    Har du något bra råd. Jag funderar på att ha After work/mingel en fredag och tänkte ha något ätbart. Små plock tar ju en massa tid att fixa så kan jag göra något i matlagningsväg som är lätt och går att förereda. Det kan bli 25-30 pers så det får inte bli något dyrt heller.

    • Madeleine Landley 2015-10-05 kl. 19:03 Reply

      Hej Siv.

      Kolla gärna in Recept-Generatorn. Där kan man kombinera olika kriterier så som aptitretare, plockmat/mingelmat, snabblagat osv.
      Hoppas du hittar något bra.

      Mvh
      Madeleine

  • Birgitta Björklund 2015-10-28 kl. 08:02 Reply

    Jag sökte efter köttfärslimpa i lergryta på nätet. Hittade detta fantastiskt goda recept ”Köttfärslimpa med cheddar och creme fraaiche” Sååååå himla gott
    TACK:) :)

  • June Andersson 2015-12-08 kl. 09:28 Reply

    Letade efter bra recept på torskrygg. Hittade dina recept.
    Resultatet över förväntan, underbara smaker!
    Jag kommer att prova fler. Tack ,

  • Maja 2016-01-05 kl. 07:55 Reply

    Hej!

    Måste bara säga att dina långkoksrecept är helt amazing och håller sådan hög klass. Vissa utav dem lagar vi ofta här hemma. Smakerna är så bra att man utan problem kan byta ut delar eller allt av köttet mot torkat sojakött (med mer vatten i grytan eller förkokat). Kaffe&öl-grytan har jag gjort vegansk vid många tillfällen och den har varit riktigt uppskattad.

    Så, tack för alla middagsrecept och jag hoppas på fler långkoksrecept att laga mig igenom!

    • Madeleine Landley 2016-01-05 kl. 08:23 Reply

      Hej Maja.

      Vad kul att höra.
      Och vilken trevlig inställning du har :)

      Det är ofta som folk kommenterar och gnäller över att något inte passar dem i recepten. Det kan vara att köttet inte är svenskt, att grädden inte är ekologisk, att glassen innehåller tillsatser, att det vegetariska receptet är ovo-vegetariskt – eller det faktum att det är kött i maten. Alla har trots allt olika religion, preferenser, ekonomi och inställning till sin egen hälsa och prioriteringar i livet, så allt kan inte passa alla. Jag tycker precis som du att passar inte något byter man ut det.

      Tack igen och vad härligt att du hittat något som smakade.
      Och, du får gärna kommentera på recepten om du har roliga förslag och förbättringar ;)
      Kul att ha dig här i Landleys kök.

      Mvh
      Madeleine

  • Birgitta 2016-03-06 kl. 07:11 Reply

    Vilka underbara recept du gör, älskar allt som har med chili att göra. Odlar ganska mycket chili i växthuset, så det ingår i många recept.
    Ha en bra dag!
    Birgitta

  • Mats Holm 2016-03-17 kl. 15:09 Reply

    Hej!

    Finns det en anledning till att du delar och bryner köttet innan det går ner i slowcooker t ex för taco grytan.

  • Cecilia Frank 2016-03-27 kl. 15:58 Reply

    Hej! Hittade precis din hemsida när jag googlade på crockpot. Många goa recept du har och alldeles fantastiska bilder! Är nybörjare med crockpot och undrar om du någon gång har crockpotat i påse? Min tanke är att ta den med på husvagnssemester men har lite svårt för att disk en så stor skål – tänkte om man kunde använda en stekpåse?!

    Varma hälsningar,
    Cecilia

    • Madeleine Landley 2016-03-27 kl. 16:16 Reply

      Hej Cecilia.

      Tack, vad roligt att höra :)

      Jag har aldrig själv provat att tillaga något i stekpåse i Crock Pot. Däremot har jag en god vän som brukar använda sin Crock Pot som en cirkulator. Då kör han vatten i crocken och maten i en vac-påse. Om jag ska lita på honom verkar det i alla fall som att det ska gå.

      Mvh
      Madeleine

      • Cecilia Frank 2016-03-27 kl. 17:44 Reply

        Tack för snabb återkoppling

        /Cecilia

  • Jim 2016-07-11 kl. 10:48 Reply

    Hejsan.

    Jag behöver lite hjälp.
    Jag brukar grava oxfile med salt/jod – Socker (Eller honung) Och Whiskey i ca 5 dagar.
    Jag tänkte byta ut sockret med kalix 75 % hjortron sylt och är kluven hur mycket sylt man ska ha per 100 gr oxfile?
    Har du något tips hur man ska räkna ut bär – fruktos – Ratio för upp kommande experiment?

    • Jim 2016-07-25 kl. 08:50 Reply

      Hejsan.

      Tack för ingen återkoppling.

      • Madeleine Landley 2016-07-26 kl. 19:09 Reply

        Hej Jim.

        Under sommaren går folk på semester och då blir det sena svar – särskilt i bloggar som drivs ideellt av en person…
        Jag har ingen aning tyvärr.
        Låter din fråga stå kvar ifall någon annan läsare kan ge dig råd.
        I annat fall finns säkert forum eller Facebook-grupper där du kan får svar på dina funderingar.

        Lycka till och ha en trevlig sommar.

        Mvh
        Madeleine

  • Ida 2016-08-05 kl. 19:51 Reply

    Hej!
    Hittade din blogg i går till följd av att jag funderar på att köpa en Crock Pot. Vilken härlig blogg du har! Så informativ och ärlig. Spännande recept som jag självklart kommer att pröva. Ville bara uttrycka min glädje över ditt engagemang! Ett varmt tack och jag ser fram mot de kommande publiceringarna. Fortsatt skön sommar! Hälsningar från Ida

  • Lena Nilsson 2016-09-10 kl. 09:03 Reply

    http://www.fiskejournalen.se/sjuk-av-pangasius/
    Kanske något att läsa eftersom jag såg att du lagt ut ett recept med denna fisk.

    Gillar din blogg skarpt annars. Många goda och fina recept.

    • Madeleine Landley 2016-09-11 kl. 07:30 Reply

      Hej Lena.

      Det är förstås bra att pangasius numera kallas mal. Då vet man vad man kan förvänta sig. Malen äter ju som bekant både kadaver och fekalier, men det gör många andra av de skaldjur vi gärna sätter i oss utan att blinka också – exempelvis räkor och krabba. Jag har aldrig blivit sjuk av pangasius och känner ingen som blivit det, men det är förstås tråkigt om någon blivit det – alla är olika känsliga. Vad gäller antibiotika och föroreningar får vi hoppas att det kommer upp till en högre nivå av instanser som kan flagga fisken, om det är ett problem. Huruvida det är det eller inte kan jag inte svara på. Är man orolig byter man fisken mot en annan – precis på samma vis som med alla andra ingredienser.
      Man är fri att göra som man vill med recepten här och det finns alltid någon som har en åsikt – tro mig, det får jag veta varje dag :)

      I framtiden får du gärna posta din kommentar till tillhörande recept. Då finns länken tillgänglig i relation till sitt innehåll vilket kan vara till nytta för fler.
      Tack för din kommentar.

      Mvh
      Madeleine

  • Claudia Maes 2016-12-04 kl. 11:38 Reply

    Hej,
    Lagade potatisgratängen och den smakade riktigt gott. Tack för receptet och bra blogg.
    Kommer säkert prova fler av dina recept.
    Mvh.

  • Carolina 2016-12-28 kl. 12:41 Reply

    Hej! Brukar söka recept på din sida när jag ska laga något, tack för bra recept!
    Nu skulle jag göra efterrätt och blev sugen på den som finns på bild i inledningen på kapitlet efterrätt. Men den finns inte med bland recepten, vad är det för något? Har du receptet tillgängligt?

    Tack på förhand!

  • maja 2017-04-02 kl. 09:17 Reply

    Fisken pangasius ska vi ju inte äta enl Livsmedelsverket iom att den kan vara full av antibiotika

    • Madeleine Landley 2017-04-02 kl. 09:36 Reply

      Hej Maja.

      Din kommentar är lite tagen ur sitt sammanhang här då du postat den på en helt annan sida.

      Vad gäller ”larmet” om pangasius antar jag att du hänvisar till en nyhet som publicerades för sex år sedan? Saker har hänt sedan dess. I en post från 2017-02-14 hos Livsmedelsverket står det att ”I ett antal sändningar har förbjuden antibiotika, miljögifter över gränsvärden eller andra otillåtna ämnen hittats och då har fisken inte släppts in i EU.”

      Granskar man analyserna kan man se att många svenska fisksorter har högre värden av flera av de ämnen man testat i fisken. Enligt Lukas Linné, pressekreterare på Livsmedelsverket får inga livsmedel säljas i Sverige om de anses farliga i normala mängder.

      Precis som Livsmedelsverket, rekommenderar jag att du väljer odlad fisk som är ASC-märkt.
      Inga recept är heller gjutna i sten så jag föreslår i så fall att du byter till någon annan fisksort.

      Mvh
      Madeleine

  • Roland Tilly 2017-04-13 kl. 21:25 Reply

    Hej
    Jag undrar när i månaden nyhetsbrevet skickas ut? Detta eftersom jag gick med den 7 april och fick ett mail den 12 april som sa att jag varit inaktiv.

  • Rickard 2017-08-19 kl. 12:13 Reply

    Hej
    Fläsksida som du gjorde, så står det att svålen skall tas bort, men sen står det att vinet skall vara 1 cm under svålen?

    • Madeleine Landley 2017-08-20 kl. 08:26 Reply

      Hej Richard.

      Kommentera gärna under tillhörande recept så jag vet vilket recept det avser.

      Mvh
      Madeleine

  • kaffekunnig 2017-10-31 kl. 09:56 Reply

    Riktigt fin blogg! Jag skulle vilja se lite mer kaffevarianter, kanske sötsaker eller bara en fin varmdryck!

  • Helena Olovsson 2018-04-13 kl. 17:56 Reply

    Är hem och konsumentkunskapslärare. Landar alltid på din sida när jag letar fräscha, nya, inspirerande recept! Vill bara ge dig insikt i att dina recept ger fantastisk inspiration till ”det nya”
    En hängiven användare/Helena

  • Anna 2018-05-07 kl. 12:34 Reply

    Hej!
    Hur många personer är receptet på svart pasta med sås till beräknat för? Halloween.
    Mvh Anna

    • Madeleine Landley 2018-05-07 kl. 14:22 Reply

      Hej Anna.

      Jag är impad att du hittade till den svarta halloweenpastan :) Detta är ett väldigt gammalt recept och ett av de första som publicerades i Landleys kök. Detta är nu uppdaterat med bättre beskrivning och hur många det är till.
      Ett tips är att gärna kommentera under själva receptet så det hamnar i relation till rätt recept.

      Mvh
      Madeleine

  • Anna 2018-05-29 kl. 19:50 Reply

    Hej!

    Uppskattar dig och dina recept jättemycket – använt många!

    Ska anordna midsommarfest (igen) och behöver lite uppslag. Jag vill gärna ha en förberedd buffé för att inte behöva stå i köket hela tiden när gästerna är på plats. Har mycket viltkött att tillgå men funderar på om du har något bra recept / idé på kött som kan förberedas och vara ”midsommar-aktigt”? Är ju ofta höst/vinterrecept. Ska sägas att jag har mest hjort/älgkalv som är väldigt ljust och därmed somrigt kött.

    Stort tack på förhand!
    Anna

    • Madeleine Landley 2018-05-31 kl. 11:09 Reply

      Hej Anna.

      Det är alltid lika glädjande att höra hur det man gör uppskattas. Stort tack :)

      Personligen tycker jag det är trevligt att grilla och är inte överdrivet förtjust i kallt kött – såvida det inte är rökt. Att grilla är också ett bra sätt att frigöra tid från de egna bestyren eftersom de manliga gästerna alltid vill ta över grillande och visa sina skills ;) Fråga mig inte varför, för jag gillar själv att styra över grillen.

      Hur som helst. Varför inte satsa på en matig sallad med grönsaker och baljväxter, exempelvis denna Sommarsallad med bönor, linser och frön. En potatissallad är också smidigt – antingen en krämig potatissallad eller denna goding med rostad potatis och soltorkade tomater. Båda kan göras i förväg och serveras kalla.

      Paj är också en favorit att servera på sommarbuffén. Små pajer brukar vara roligast för gästerna medan en stor paj är enklare att göra. Favoriterna är dessa Små laxpajer med fetaost och denna Frasiga räkpaj med getost, rödlök och rostad mandel. Jag tycker också att en klassisk Janssons Frestelse är trevligt att mumsa på. Eller varför inte servera som vickning? Jansson går ju dessutom utmärkt att göra i förväg och frysa.

      Klassikern med viltkött är tjälknöl, men det tycker jag är lite trist. Varför inte byta fläskfilén i detta recept mot viltkött (här tipsar jag också om några av mina favoriter till buffén). Man kan också göra pulled pork om du har en fettstrimmig detalj eller en stek och komplettera med nybakt bröd och hemmagjord coleslaw. Förkoka köttet och slutför på grillen. Blanda med god sås. Har du en köttdetalj som går att banka ut är dessa fyllda köttrullar både somriga och perfekta att grilla. Den ena fylls med jordgubbar och rosmarin, den andra med fikon och timjan. Komplettera med goda såser och röror.

      Vill du kolla runt lite själv kan jag tipsa om receptgeneratorn. Här kan du välja sommarmat och buffé som kriterier i drop down-menyerna och se vad som genereras ut. Jag kan också rekommendera att man prenumererar på nyhetsbreven. Dessa kommer varje månad samt inför större högtider. Midsommarutskicket kommer den 18 juni. Det är så klart gratis att prenumerera ;)

      Hoppas du hittar något som passar.

      Mvh
      Madeleine

  • Erna Hermansson 2018-07-02 kl. 18:51 Reply

    Hej!
    Det verkar så gott med rostade potatismynt med olja och örter. Kan man göra det på färska nypotatis? Planerar att göra det till helgen.

    Gillar dina recept och har lagat många av dessa.

    tack på förhand//Erna

    • Madeleine Landley 2018-07-03 kl. 11:37 Reply

      Hej Erna.

      Kul att du gillar recepten :)
      Du kan göra potatismynten med vilken sorts potatis du vill. Även rotsaker går bra.

      Mvh
      Madeleine

Har du en kommentar eller fråga om receptet/inlägget? Lämna denna nedan. Observera att inga frågor besvaras via mail.

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är markerade med *.

Du kan använda HTML-taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>