Grönkål

Recept Grönkål

Just nu talar alla om grönkål – denna dekorativa och näringsrika råvara som är så god att ha i maten. Grönkål en relativt kalorifattig råvara som består till 85 procent av vatten. Förutom fibrer och antioxidanter innehåller den även en del vitamin C, kalium och kalcium.

Grönkål kallas även bladkål. Bladen är krusiga och har en ganska stark smak, framför allt kring stammen. Grönkål odlas i Skandinavien och klarar sig i både snö och kyla. Lokalt odlad grönkål går att hitta i butik mellan september och februari.

Vad kan man laga av grönkål?

Till jul dekorerar många julskinkan med grönkål, men visst kan man använda denna råvara året runt i olika maträtter och i vardagsmat. Blanda ner grönkål i olika soppor och gratänger eller ha som gott tillbehör, fräst i lite smör och vinäger. Här hittar du goda och enkla recept med grönkål.

Näringsvärde per 100g: 50 kcal
Protein: 3,3g   Kolhydrater: 5,7g   Fett: 0,7g   Kostfiber: 3,8g

5
Grönkål 15 15