Oxfilé

Recept Oxfilé

Här hittar du både klassiska och annorlunda recept med oxfilé. Dessa passar till såväl nyår som helg och fest.

Goda recept med oxfilé

Oxfilé är en delikatess som ofta väljs när det ska lagas festlig mat och ställas till med fest. Trots att oxfilén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Oxfilé kan nämligen också komma från kossan. Det rätta namnet är nötfilé, men de flesta säger oxfilé. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av djurets skelett. Det här är en mycket fintrådig detalj som arbetar väldigt lite. Detta gör det till den möraste delen. Här hittar du styckningsschema för nötkött.

Oxfilé är vanligt att man helsteker eller skär till skivor som sedan grillas eller steks, så kallad tournedos. Oxfilén är också underbart att linda in i bacon eller i smördeg som en Biff Wellington.

Oxfilé temperatur

Alla vill ha till sitt kött olika tillagat. En del gillar en röd köttbit, så kallad rare, medan andra gillar mediumstekt med rosa kärna. Det finns förstås också de som vill ha sin köttbit helt genomstekt. Med hjälp av en stektermometer är detta inga problem. Här hittar du alla innertemperaturer för nötkött.

5
Oxfilé 15 15