12 goda recept med ätligt ogräs

Kan man äta ogräs?

För ett par år sedan började jag intressera mig för ätbara blommor, ogräs och blad. När allt kommer till kritan är det ett gratis skafferi rakt utanför dörren, och egentligen är det ingen skillnad på de sallader och örter vi köper i butik. Förr tog vi tillvara på mycket mer från naturen, men idag har många av de kunskaperna fallit i glömska.

Vi slösar och kastar mer, exempelvis grönsakernas blast som är fullt ätlig (ett typiskt exempel är när folk kastar det gröna på purjolöken – jag har aldrig förstått varför eftersom det är en del av purjolöken. Det är som att kasta mjölkpaketet när man bara druckit ur hälften). Vi kastar också ogräs på komposten eftersom det dyker upp överallt bland grödorna. Så onödigt! Att äta blommor, ogräs och blad är dessutom ekonomiskt, klimatsmart och i många fall ekologiskt.

Rosor, löktrav och vild körvel i korgLaga mat med ogräset

Jag kan tacka min nyfikenhet och en kunnig mamma för ogräsintresset. I odlingarna på landstället tittar ogräset upp lite överallt, men istället för att bli irriterade äter vi upp det.

Eftersom jag är officiell bloggare för Årets Kock har jag också förstått hur vanligt det är med ogräs och blommor i yrkeskockarnas anrättningar – det gjorde mig bara ännu mer nyfiken. Ogräs är kul och gott att ha i maten, så varför inte testa redan nu?

Vilket ogräs är giftigt?

När jag började nosa vidare på det här med ätbart grönt runt huset tyckte jag det var svårt att hitta information om vad man kunde äta.

De böcker jag kom över var rätt flummiga med tinkturer, macerat och infusioner. Jag ville ju bara veta hur de smakade och hur jag kunde laga mat med dem. Inte hålla på och göra dekokter som skulle vara diuretiska och verka läkande på, ja vad det nu kunde vara…

Dessutom blev jag så himla trött på alla böcker som skrev ”Den bör aldrig användas invärtes utan kontroll av läkare”. Jag ville bara veta om de var giftiga eller kunde förväxlas med någon annan växt. I och med detta har jag här på sajten börjat samla på mig de olika recept jag lagat med ogräs och blommor.

» Här kan du läsa allt om ätbara blommor, ogräs, blad och skott samt få tips på hur de används och hur de smakar.

Hur smakar växter och ogräs?

Det finns många underskattade sorter när det kommer till ogräs. Mina personliga favoriter är svinmålla, nate (även kallad våtarv) och löktrav. Dessa växter har de flesta på tomten eller i odlingarna. Hos oss har vi till och med dedicerade odlingslådor för dessa ogräs. Både svinmålla och nate har en god och lite nötig smak som passar utmärkt i matiga sallader, grytor och pajer.

LöktravMaskros är ganska bitter och besk i sin smak så det är ingen favorit. Den behöver helt enkelt lite hjälp på traven i form av tillagning och kompletterande smaker.

Löktrav smakar som mild vitlök. Ju äldre den blir desto större blir också bladen, vilket gör att den blir enklare att handskas med i maten. Det är bara att ta ett par blad, rulla ihop dem, strimla och strössla över exempelvis pajen.

Jag är också förtjust i gökärt som har små rosa blommor som smakar som sockerärt. Bland trädens skott tycker jag allra bäst om almfrukt som är de platta fröna almträdet får på våren. Dessa smakar nötigt och är hur goda som helst. Dessa brukar jag ha naturella i en sallad så att man verkligen kan känna den goda smaken.

Nässla

Rödklöver

Almfrukt

Några saker att tänka på när man plockar ätliga växter

Undvik att plocka ogräs vid vägkanter och runt åkrar eftersom det utsätts för onödigt mycket avgaser, hundkiss och eventuella besprutningsmedel. Läs på innan – i böcker och på nätet. Plocka inget du är osäker på och fråga gärna en kunnig person om hjälp. Det finns även forum och grupper på Facebook där man kan skicka upp bilder och fråga.

Gröna blad är en aning hårdsmälta så precis som med allt annat bör man inte överdriva. Gravida och små barn bör undvika växter som innehåller nitrat. Syror så som harsyra och ängssyra innehåller oxalsyra och bör undvikas om man har njurproblem.

12 goda recept med ätligt ogräs


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.