Vad kan man göra med gamla rester av kokt potatis?
Ibland kan inspirationen tryta när det är dags att laga mat till kvällen. Kanske står man där med rester av överbliven potatis sedan gårdagens middag och undrar vad man kan göra med potatis. Ja, att värma på potatis som tidigare varit kokt är förstås inte särskilt gott. Däremot finns det massor av nya goda saker man kan göra med potatis och all den kokta, överblivna potatisen.
15 goda tips på vad man kan göra med potatis
Potatis är en himla bra råvara. Inte nog med att den är glutenfri, den är också mättande och bra när man behöver få i sin snabba kolhydrater. Här kommer 15 goda idéer och tips som kan ger dig nya potatisrätter. Ännu fler recept och tips på vad du kan göra med potatis hittar du här, utöver all inspiration du hittar nedan förstås.
Snabblänkar i detta inlägg:
1. Stekt potatis
2. Potatissallad
3. Pytt i panna
4. Potatismos
5. Potatisstomp
6.Potatisklyftor och rostad potatis i ugn
7. Friterad potatis och Pommes
8. Krossad potatis
9. Potatisplättar och potatisbiffar
10. Rösti, råraka och raggmunk
11. Potatiskaka
12. Potatisgratäng
13. Potatiskroketter och Hash Browns
14. Potatissoppa
15. Potatispaj
1. Stekt potatis
Stekt potatis är enkelt, gott och ett perfekt tillbehör att svänga ihop till middagen. Råstekt potatis går allra fortast. Då tar bara potatisen och skär den till bitar (man kan naturligtvis också riva eller hyvla den råa potatisen för att göra det annorlunda. Välj om du vill du behålla eller skala bort det. Stek potatisen i smör tills den mjuknat och smaka av med salt, peppar samt lite lökpulver och vitlökspulver. Även en liten dutt med grillkrydda ger den stekta potatisen härlig smak.
Har du kokt potatis som ligger i kylen går det ännu snabbare. Du kan naturligtvis också koka potatisen och sedan steka den – det måste alltså inte vara dagsgammal potatis som du plockar fram ur kylskåpet. Koka potatisen hel och låt den svalna. Skär till oregelbundna bitar och hetta upp en panna med smör. Stek på hög värme till potatisen fått fin yta. Salta, peppra och klipp över lite färsk persilja eller smula över torkad oregano.
Råsteker du potatisen blir det bäst att ha en medeltemperatur på stekpannan så att all potatis blir tillagad. Steker du kokt potatis kan du ha högre temperatur. Den är ju redan tillagad och ska bara få lite värme och fin yta, utan att gå sönder. Denna gräddiga kycklingpanna med grönkål och stekt potatis är ett riktigt gott recept att prova till din stekta potatis.
2. Potatissallad
Potatissallad skulle kunna vara det bästa tillbehöret till sommarens grillade mat – och till picknick. Gör man en klar potatissallad, också kallad fransk potatissallad, använder man olja och vinäger, gärna kapris och småbladig sallad. Vill man hellre ha en krämig potatissallad blandar man i creme fraiche eller färskost. Tärna kokt potatis och blanda med valfria tillbehör. Här finns några goda varianter på potatissallad. Glöm inte att kolla in potatissalladen som görs med ugnsrostad potatis! Hur gott som helst, och perfekt när man vill göra mycket.
3. Pytt i Panna
Från stekt potatis är steget inte långt till en pytt i panna. Den klassiska pytt i pannan går ut på att ta vad man har hemma. Antingen tärnar man ner köttet som blivit kvar från en tidigare middag, exempelvis en stek eller fläskkotlett – eller så steker man på nytt. Den som äter vegetariskt skippar naturligtvis köttet och byter till en köttersättare eller exempelvis en matig rotsak.
Vill man variera det animaliska proteinet med magert kött är kyckling ett gott val att ha i en pytt i panna. Jag som gärna tar tillvara på resterna brukar också göra en pytt i panna efter jul med den överblivna julskinkan. Smidigt och smart! Fräs på köttet, hackad gul lök och tärnad potatis. Servera med inlagda rödbetor och stekt ägg.
» Här hittar du flera goda varianter på pytt i panna
4. Potatismos
Vad mer kan man kan göra med potatis? Potatismos är en klassiker som passar till det mesta. Framför allt till husmanskost så som köttbullar, järpar, falukorv eller fiskgratäng. Skala och mosa potatisen. Koka upp tillsammans med grädde och en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Svårare än så är det inte. Bonustips! Potatismos är perfekt att göra kroketter av! Spana in tipset nedan som du hittar vid punkt 13.
» Här hittar du rätter som passar att servera med potatismos
5. Potatisstomp
Potatisstomp är ungefär som potatismos. Skillnaden är dock att man har lite klumpigare bitar. Man mosar alltså inte moset lika noggrannt. Dessutom innehåller stomp oftast creme fraiche – i alla fall i mina recept. Det syrliga och feta till potatisen blir fantastiskt gott. Det blir alltså lite mer struktur på det hela när man slarv-mosar potatisen.
Stomp kan man för övrigt göra med alla möjlig grönsaker och rotsaker så som blomkål, rotselleri, kålrot… ja, lista kan göras lång. Precis som med mos görs stomp på färdigkokt potatis – därför är det ett ypperligt val när det kommer till potatis som ligger och skräpar i kylen.
» Här hittar du goda recept och smaksättningar på stomp
6. Potatisklyftor och Rostad potatis i ugn
Ugnsrostad potatis är fantastiskt gott och passar till det mesta. Behåll gärna skalet på potatisen så blir det med smak och struktur på det hela. Skär potatisen till skivor eller klyftor. Blanda gärna klyftpotatisen med andra rotsaker för större variation. Strössla över fetaost eller någon annan god ost du gillar – exempelvis prästost, västerbottensost eller parmesanost. Hur man väljer att göra får man avgöra själv. Ringla över smör eller olja – eller varför inte en god, smaksatt olja? Smula över lite torkade örter eller avsluta med att strössla färska, hackade örter över potatisen när den är färdiglagad. Då blir det extra gott.
Du kan naturligtvis även rosta kokt potatis. Skär till klyftor eller prova detta goda recept på potatismynt (går lika bra med rå som med kokt potatis). Eftersom potatisen redan är tillagad behöver den bara lite yta. Dra upp ugnen till 225-250°C och rosta tills de fått fin yta.
» Här hittar du alla recept med klyftpotatis
7. Friterad potatis och Pommes
Tärna, skiva eller skär potatisen till stavar som pommes frites. Hetta upp oljan till cirka 180-185°C – använd en termometer så får du koll. Har du inte en fritös går det lika bra i en djup form i ugn eller i en kastrull. Använd en olja som har högre rykpunk så som varmpressad rapsolja alternativt majs-, eller solrosolja. Sänk ner potatisen försiktigt och fritera tills den fått fin yta. Gör det gärna i två omgångar och låt potatisen vila mellan vändorna på torky-papper.
Här hittar du mitt bästa receptet på frasiga pommes frites som tillagas kastrull samt ett recept på hur man gör pommes i ugn. Servera till hemmagjorda hamburgare, en bit kött med bearnaisesås, eller varför inte panerad fisk med remouladsås? Tänk också på att sötpotatis är smaskens att fritera.
8. Krossad Potatis
Krossad potatis är ett bra tips på vad man kan göra med potatis och lite av en klassiker som jag ursprungligen såg Jamie Oliver göra. Krossad potatis (även kallad bruten potatis) är otroligt gott och väldigt enkelt att göra. Hetta upp ugnen till 250°C med grilleffekt och ringla smör i en ugnsfast form. Häll ut kokt potatis i formen – det gör inget om skalet är kvar – knacka försiktigt sönder med något trubbigt, exempelvis en stöt, en muddlare som man använder till drinkar eller en glasburk. Salta, peppra och ringla över smör. Det är även gott med riven parmesanost över. Ställ in i ugnen och låt potatisen stå inne till den fått en fin och knaprig yta – det brukar ta cirka 5-10 minuter beroende på ugnstyp och vad man har för topping.
» Här finns hela receptet på krossad potatis i ugn
9. Potatisplättar och potatisbiffar
Hacka eller mosa potatisen utan skal. Blanda upp med ägg, salt och peppar. Forma till biffar och stek dem gyllene i smör. För variation kan man blanda i ost eller någon ört man tycker om. Rosmarin blir ett gott inslag om man vill ha mer vilt-ton på det hela. För medelhavsinspirerat passar fetaost eller mozzarella bra. Mozzarellan gör dessutom att de håller ihop lite lättare. Dessa bönbiffar med kantareller och potatis som du ser på bilden är också riktigt smarriga och ett perfekt alternativ när man vill äta vegetariskt.
10. Rösti, råraka och raggmunk
Vad är egentligen skillnaden på rösti, råraka och raggmunk? Rösti är en tjockare kaka som man kan göra med potatis medan en råraka är tunnare. Blandar man den rivna potatisen med pannkakssmet får man en klassisk raggmunk. Vad gäller rösti och råraka hävdar vissa att den ena ska lagas i ugn medan den andra ska stekas i stekpanna. Jag tycker att de två sätten funkar lika bra att tillaga på – ugn är ju också ett utmärkt sätt att tillaga på när man ska laga mycket på en gång. Med andra funkar den tjockare röstin fint att stekas långsamt i en mindre stekpanna som inte är så vid. Den kan också bakas i en gratängform eller i en ugnstålig stekpanna (ex gjutjärn) i ugnen. Värt att notera är att röstin blir snabbare och jämnare tillagad i ugnen. På samma vis kan rårakan både stekas (i en massa smör) eller tillagas i ugnen. För en torrare rösti radar man upp dem på en plåt på ett bakplåtspapper och ställer in i ugnen. För en frasigare rösti använder man en djup plåt där man har matfett i botten. För en jämn rostning kan man vända rårakorna efter halva tiden.
Vad man ska ha för ingredienser i röstin respektive rårakan finns det så klart en massa traditionellt mambo jambo att förhålla sig till. Jag tycker att man får ha i vad man vill – potatis, rotsaker, lök, ost, bacon… you name it. Skulle vi jämt förhålla oss till de klassiska ”reglerna och pekpinnarna” skulle vi än idag sitta och knapra på samma tråkiga maträtter som man gjorde på 1700-talet. Jag gillar när man vågar ta ut svängarna lite. Grundkonceptet är trots allt ändå detsamma. Variera också det hela genom att riva på de stora eller de små hålen på rivjärnet. Eller att strimla det smalt på mandolin eller med ett juliennejärn.
» Här finns mer inspiration till vad man kan servera till rösti
11. Potatiskaka
Definitionen av vad som är en potatiskaka är lite svävande. Antingen river du rå eller kokt potatis och blandar med ägg och eventuellt lite potatismjöl. Ha ner det i en stor form eller i amerikanska muffinsformar och laga i ugnen. Använder man färdigkokt potatis till en potatiskaka går det naturligtvis mycket snabbare. Stanningen kan dock behöva lite hjälp på traven av ett ägg och lite potatismjöl (eftersom mycket av stärkelsen gått ut i kokvattnet).
Skivar du rå potatis riktigt tunt och varvar den – allra helst i en springform med löstagbar kant och ett bakplåtspapper i botten får du en stor potatiskaka, eller vad jag snarare skulle kalla för en potatistårta. Man kan alltså antingen riva eller skiva potatisen tunt. Jag gillar både potatiskaka och potatistårta eftersom det är himla tjusigt att servera. Det är också lite lyxigare än en vanlig potatisgratäng – denna lagas med grädde eller creme fraiche. Potatiskakan är lite mer kompakt och lyfts helt enkelt ut sin form vid servering. Man kan också göra små potatiskakor i muffinsform.
12. Potatisgratäng
Min potatisgratäng brukar jag göra med potatis som jag skivar och lagar tillsammans med grädde eller creme fraiche i ugnen. Jag har också lök i min potatisgratäng. Eftersom potatisen innehåller stärkelse som går ut i vätskan behöver man inte tillsätta något bindmedel så som mjöl eller ägg. Visst kan man även göra potatisgratäng med färdigkokt potatis. Eftersom potatisen vid kokningen redan släppt mycket av sin stärkelse ut i kokvattnet kan man behöva addera bindmedel för att få en tillräckligt stelnad potatisgratäng. Lite potatismjöl eller majsstärkelse kan hjälpa. Så även ett ägg.
Jag brukar grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn i 30-40 minuter – eller tills stanningen stelnat. Tiden kan variera beroende på ugnstyp samt hur tjock och stor potatisgratängen är. I vissa fall kan alltså gratängen behöva stå inne i uppåt en timme för att bli helt klar. Skaka på den för att se hur lös den är och känn med en tandpetare för att kolla om potatisen mjuknat tillräckligt. Ta ut gratängen och låt den svalna cirka 10 minuter under folie innan servering, så den hinner stabiliseras.
» Här hittar du goda recept på olika sorters potatisgratäng
13. Potatiskroketter och Hash Browns
Bonustips! Potatismos är perfekt att göra kroketter av! Potatiskroketter är alltså potatismos som man blandar med ägg och exempelvis grädde, formar till bollar eller rullar och sedan doppar i mjöl eller ströbröd. Dessa kan man sedan fritera eller laga i ugnen.
När man spritsar potatismoset till toppar och bakar av det kallas det pommes duchesse. Dessa kan man antingen spritsa ut på en plåt och baka i ugnen, eller så spritsar man ut den runt planksteken. Potatismoset runt om på planksteken är ju nästan en av de göttaste sakerna.
När du ska göra hash browns skalar och mosar du den kokta potatisen och blandar med lite salt. Blöt en ringform/utstickare på cirka 6 cm i diameter och platta ner potatisen i den. Peta ut potatisplätten ur potatisrundeln. Hetta upp olja till ungefär 170-180°C och lägg försiktigt i potatisrundlarna. Fritera i 3-5 minuter tills de fått fin färg. Tag försiktigt ut hash brownen med en nätslev och låt den torka på ett papper. Vill man hellre ha kroketter är det bara att forma potatisen till bollar innan de friteras, enligt tipset ovan. Fritera kan man göra i en fritös, eller en vanlig kastrull på spisen. Använd i så fall en termometer för att kolla av temperaturen.
14. Potatissoppa
Soppa passar lika bra till förrätt som till huvudrätt. På hösten, när man börjar bli lite ruggig, kan det vara gott med en värmande soppa. Potatisrester blir utmärkta i en potatis och jordärtkockssoppa, potatis och purjolökssoppa – eller varför inte en soppa med blomkål och broccoli. Koka grönsakerna i 1 liter vatten. Lyft ur hälften av grönsakerna och kör slätt med en mixer. Häll tillbaka med resten och koka ihop. Vill man ha mer fetma eller syrlighet i soppan kan man blanda i grädde eller creme fraiche.
15. Potatispaj
Potatispaj och potatispirog är några annorlunda anrättningar där potatisen får samsas med bröd. Gör egen smördeg eller pajdeg, eller köp färdig på rulle. Filodeg går precis lika bra och gör det hela lite sprödare. Potatisen i pajen kan man variera med olika smaksättare så som fetaost, soltorkade tomater, ansjovis eller skinka. Denna härliga ansjovispaj med potatis och karamelliserad lök brukar jag servera till påsk och till midsommar.
Berätta gärna, vad brukar du göra med potatis och dina potatisrester? Vilken är den bästa maträtten du brukar göra med potatis?

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Bland det godaste man kan göra med potatis är palt. Är då väldigt viktigt att det är mjölig potatis.
Oj, vilka många bra recept man kan hitta hos dig!
Är äggallergisk och undrar hur man kan göra äggfria pajer / äggstanning. Ser så gott ut!
Mvh Lena Sundberg
Hej Lena.
Vad kul att du gillar recepten och hittat lite inspiration :)
Vad trist att du är allergisk mot ägg. Det man är ute efter med äggen, förutom smaken, är ju att pajen ska stelna. Gällande substitut till ägg hävdar många veganer att man kan byta mot det spad som kikärtor på burk/tetra ligger i. Jag är själv lite skeptisk mot denna metod med tanke på att det är i vätskan som lektinerna kokar ur… men man kan ju alltid prova. Har man inte känslig mage bör det inte vara några större problem.
I många fall tycker jag att det räcker med att byta äggen mot lite stärkelse eller ”gelatin”. Den stärkelse jag oftast använder är majsstärkelse, rismjöl eller kikärtsmjöl som man helt enkelt bara rör ut i den kalla vätskan. Eventuellt behöver du lite mer vätska för att kompensera för den mängden som äggen tillför. Man kan också testa med lite agar agar. Detta är samma sak som vegetabiliskt gelatin och kommer från alger. Det krävs inte alls mycket och man får nästan testa sig fram lite gällande mängden.
En annan variant är att använda linfrön eller chiafrön. När dessa blötläggs ger det en geléliknande effekt. 1 msk chiafrön eller 1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten ska kunna ersätta 1 ägg. Det finns också något som kallas för äggersättning som man kan köpa i butik. Denna görs av en kombination av stärkelse och tapioka från rotsaken maniok. Hoppas du hittar något fungerande sätt.
Mvh
Madeleine
vary nauice