3 goda recept på smörrebröd

Festmat med räkor

För mig är räkor riktig festmat. Kanske beror det på att dessa små godingar både är goda och dekorativa att ha i maten. Visst krävs det en lite större insats om de måste skalas. Trots det är det värt mödan. Hjälps man dessutom åt att skala går det fortare.

Jag är en riktig rackare på att skala räkor fort, så när jag och pappa skalade räkor sist ute på landet blev det förstås tävling om vem som hann skala flest. Ack dessa små köksnöjen…

När jag blev tillfrågad av Royal Greenland om jag ville ta fram några recept med deras räkor var jag snabb på att svara ja. Jag köper ofta Royal Greenlands räkor – både deras färdigskalade räkor och deras räkor med skal. Dels brukar de finnas till bra pris i butik, dels är de goda och MSC-märkta.

Vad betyder MSC?

Grönländska räkorMSC står för Marine Stewardship Council och är ett program som drivs för certifiering och miljömärkning av fisk och skaldjur. Målet att främja hållbara fiskemetoder samt att erbjuda oss konsumenter ett bättre miljöval. Genom att välja MSC-certifierad fisk och skaldjur bidrar man till att stoppa utarmningen av haven samt att minska utsläppen från odlingar.

Själva fiskeriet värderas utifrån tre punkter;
Först och främst kollar man på fiskbeståndets tillstånd – om det finns tillräckligt med fisk samt om reproduktionen är tillfredställande. Man kollar också på fiskeriets inverkan på den marina miljön. Den tredje punkten innefattar kontroller över hur gällande regler och lagar efterlevs i fiskeriverksamheten.

Vad betyder 70/90 räkor?

Har du förresten undrat vad storleken på räkorna betyder – exempelvis 70/90? När man köper räkor med skal står siffrorna för hur många räkor man får per kilo. Ju färre räkor i påsen, desto större är de. 70/90 betyder alltså att det är mellan 70-90 räkor per kilo, medan 60/80 betyder att det är 60-80 räkor per kilo. Vill du ha stora räkor ska du alltså leta efter så låga siffror som helst.

Bästa maten till melodifestivalen

Vad ska man då laga av de fina räkorna? Ja, jag vet inte hur det är med er, men när Melodifestivalen väl sätter igång brukar vi i min familj anstränga oss lite extra för att hitta på maträtter som passar framför tv:n. Efter en snabb googling kunde jag konstatera att vi inte är ensamma. Vi svenskar (som tittar på Melodifestivalen) äter nämligen särskild mat som passar extra bra framför tv:n. Enkelhet är förstås A och O, samt att maten är i mingel-stil.

3 goda recept på smörrebröd Vad äter ni till mello?

När vi lagar mat till Melodifestivalen blir det mat som är lätt att äta och inte tar fokus från tv-skärmen. Vi äter exempelvis aldrig en typisk lördagsmiddag i form av en köttbit med potatisgratäng – ni vet vita duken. Hos oss blir det snarare tacos, olika sorters hemlagad pizza som man slicar upp, eller någon form av plockmat.

Vi har också snöat in oss på att laga mat med ursprung från olika länder. Plockmat som är färdig att bara lägga på tallriken är den allra bästa, och den ska gärna ha olika smaker och ingredienser som man kan kombinera.

Tacorecept finns det i parti och minut här i bloggen, så denna gång bestämde jag mig för att satsa på små goda mackor med räkor. I Danmark går de små mackorna under namnet smörrebröd, och den som varit i vårt grannland vet hur högt älskade dessa goda små anrättningar är. Dessa 3 goda recept på smörrebröd kan förstås varieras i en oändlighet, men just dessa kombinationer blev larvigt bra.

Recept till tv-soffan

När jag satte ihop recepten tyckte jag först att det blev invecklat, men när allt kom till kritan blev faktiskt väldigt enkelt; tina och skala räkorna, pickla löken, kör ihop hummusen och stoppa in tomaterna i ugnen. Därefter är det bara strimla upp lök och chili, och koka äggen som man sedan skivar i en äggskivare. Lägg upp allt i skålar och fördela sedan ut det på mackorna. Man kan ta vilken sorts bröd man vill – exempelvis levain eller knäckebröd, men det allra godaste blir förstås på danskt rågbröd.

Ska du ha gäster över för att kolla på Melodifestivalen så ni blir fler, då är det bara att dubbla mängden. De tre recepten nedan är anpassade för att tillsammans räcka till 20 smörrebröd. Det räcker alltså med 1 påse hela räkor med skal samt 1 paket danskt rågbröd till det hela. Det blir förstås både hummus och färskost över, men det kan man ha i frukostmackan eller komplettera en annan middag med.

» Fler recept till melodifestivalen hittar du här

3 goda recept på smörrebröd 3 goda recept på smörrebröd

20 stycken (för 4 personer)

Till alla recepten:

1 kilo räkor med skal (70/90)
1 paket danskt rågbröd

  • 1. Tina och skala räkorna.
  • 2. Halvera skivorna med danskt rågbröd i två. Fortsätt med stegen nedan.

Smörrebröd med räkor, kokos, chili och hummus Smörrebröd med räkor, kokos, chili och hummus

Picklad rödlök:

2 dl vatten
1 msk ättika (12%)
1 tsk strösocker
1/2 röd lök

Hummus:

1/2 tetra/burk kikärtor (à 400g)
1 msk olivolja
3 msk vatten
0,5 tsk malen koriander
salt, peppar

Övriga tillbehör:

1 röd chilifrukt
1 salladslök
0,5 dl kokoschips

  • 3. Koka upp vatten och ha i ättika och strösocker. Tag av från plattan. Skiva rödlöken och ha ner i vattnet. Låt ligga minst en timme.
  • 4. Skölj kikärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med olivolja och vatten. Kör till en smet och smaka av med koriander, salt och peppar.
  • 5. Strimla chili och salladslök. Bred ett tjockt lager av hummusen på 6 brödbitar. Slå vattnet av den picklade rödlöken och fördela ut rödlök på hummusen. Lägg på en bunt räkor och strössla över chili, salladslök och kokoschips. Salta eventuellt ett varv.

Smörrebröd med räkor, ägg, avocado och pepparrot Smörrebröd med räkor, ägg, avocado och pepparrot

3 ägg
1 avocado
100g pepparrotsost
smörgåskrasse

  • 3. Koka äggen hårdkokta. Skala och skiva dem i en äggskivare. Halvera avocadon, ta ur kärnan och ta bort skalet. Lägg avocadohalvorna på en skärbräda halvera dem en gång till. Skiva sedan tunt.
  • 4. Bred ett lager pepparrotsost på 8 av brödbitarna. Fördela ut äggskivor, avocado och räkor. Salta ett varv och toppa med klippt smörgåskrasse.

Smörrebröd med räkor, getost och ugnstorkad tomat Smörrebröd med räkor, getost och ugnstorkad tomat

6 cocktailtomater
50g getost med honung
6 blad gemsallad/hjärtsallad
färsk dill

  • 3. Lägg cocktailtomaterna på en ugnsplåt och baka dem i 30 minuter i 225°C. Picka ett eller två små hål på varje tomater med en tandpetare innan de åker in i ugnen så att vätskan kan sippra ut. Håll ett öga så de inte bränns.
  • 4. Bred ett lager getost på 6 av brödbitarna. Lägg på ett litet salladsblad, lägg dit den ugnstorkade tomaten och toppa med en bunt räkor. Toppa med klippt dill.

Recepten är framtagna i samarbete med Royal Greenland.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.